(KEMAS KINI) Khairuddin umum keluar PAS serta-merta

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali, hari ini mengumumkan pendiriannya keluar daripada PAS, berkuat kuasa serta-merta, dan akan menyerahkan semua elaun Ahli Parlimen kepada parti itu.

Menurutnya tindakannya itu selari Fasal 15(1)(a) Perlembagaan PAS iaitu keberhentian ahli dengan permintaan sendiri dengan ia sudah dimaklumkan kepada Setiausaha Agung PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan di Parlimen, pada jam 2.30 petang tadi.

Bekas Setiausaha Majlis Syura Ulamak PAS itu bagaimanapun enggan mendedahkan alasan berhubung pendiriannya itu, selain menegaskan beliau akan menjadi Ahli Parlimen Bebas.

“Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada PAS atas peluang menjadi ahli selama 33 tahun, sejak 1989 dan seterusnya menjawat pelbagai jawatan kepemimpinan sejak 1999,” katanya pada sidang media di Parlimen, hari ini..

Khairuddin juga berterima kasih kepada PAS yang memberi peluang kepadanya untuk dicalonkan sebanyak dua kali pada Pilihan Raya Umum (PRU) sehingga menjadi Ahli Parlimen Kuala Nerus sejak 2013.

“Saya akan menyerahkan semua elaun bulanan sebagai Ahli Parlimen pada waktu berbaki sehingga PRU-15 kepada PAS sebagai memenuhi baiah yang dibuat ketika bertanding pilihan raya.

“Saya mendoakan PAS terus maju jaya sebagai sebuah parti yang membawa agenda Islam dan sebagai muslim saya akan terus memperjuangkan dasar PAS iaitu seruan PAS iaitu Allahu Akbar dan tujuan serta usaha PAS sebagaimana termaktub dalam fasa tiga, empat, lima dan enam perlembagaan PAS yang semuanya adalah selaras dengan kehendak Islam.

“Saya juga menyeru semua ahli PAS untuk terus istiqamah dengan perjuangan PAS dan terus memperjuangkan Islam menerusi wadah PAS,” katanya.

Bagaimanapun, Khairuddin enggan menjelaskan sebab beliau keluar daripada PAS.

“Alasan berhenti dari PAS sukar untuk dijawab. Saya sayangkan PAS. Saya kekal menyokong PAS insya-Allah, tapi bukan sebagai ahli organisasi. Dan saya akan terus menegur dan memberi pandangan kepada semua parti politik,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR