Khairuddin pertahan Zahid dikritik Ramasamy, ungkit kes mahkamah Guan Eng

January 18, 2023 · Politik

Bekas Ahli Parlimen (MP) PAS yang mesra UMNO, Datuk Mohd. Khairuddin Aman Razali mempertahankan Presiden parti itu, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang dikritik pemimpin DAP, P Ramasamy baru-baru ini.

Khairuddin yang baharu dilantik ahli Majlis Ulama UMNO itu membidas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang kerana berkata Zahid sebagai liabiliti kepada UMNO dan juga Pakatan Harapan (PH), serta menggesa tindakan diambil terhadapnya.

“Kesemua perkara sensitif yang ditimbulkan oleh pemimpin dengan kedudukan tinggi baik dalam parti mahupun kerajaan seperti Ramasamy ini, walaupun hanya bersifat pandangan peribadi, sudah pastilah berpotensi untuk menimbulkan ketidakpuasan hati pihak yang disentuh.

“Kerajaan perpaduan sudah terbentuk dengan perjanjian terperinci dipersetujui secara sukarela oleh semua pihak demi kepentingan negara.

“Oleh itu tidak berbangkit sama sekali soal kononnya parti tertentu terpaksa menyertainya atau parti tertentu lebih memerlukan parti lain,” katanya dalam satu artikel disiarkan Utusan Malaysia.

Khairuddin membangkitkan berhubung kes mahkamah yang sedang dihadapi oleh Pengerusi DAP, Lim Guan Eng dan masih belum didapati bersalah tetapi Ramasamy sebaliknya menyerang Zahid.

“Pertuduhan-pertuduhan rasuah ke atas Ahmad Zahid, sepertimana pertuduhan-pertuduhan rasuah ke atas Pengerusi DAP, Lim Guan Eng adalah sesuatu yang belum terbukti dan dalam Islam mahupun common law Inggeris, seseorang tidak dikatakan bersalah sebelum dibuktikan bersalah,” katanya lagi.

Malah, Khairuddin berkata pemimpin UMNO tidak ada pun membangkitkan berhubung kes mahkamah dihadapi Guan Eng seperti yang dilakukan oleh Ramasamy.

“Pemimpin-pemimpin UMNO pun tidak mempersoalkan secara terbuka integriti DAP walaupun Guan Eng sedang berhadapan pertuduhan-pertuduhan rasuah dan pernah dibebaskan daripada pertuduhan- pertuduhan rasuah sewaktu zaman pemerintahan PH dahulu,” katanya.

Terdahulu, Ramasamy mendakwa Zahid Hamidi akan menjadi duri dalam daging kepada UMNO dan kerajaan perpaduan selagi beliau kekal sebagai Presiden parti itu.

Ia susulan Perhimpunan Agung UMNO yang meluluskan usul untuk tidak mempertandingkan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden dalam pemilihan parti, yang mesti diadakan sebelum 19 Mei.

“Zahid mungkin tidak terjejas buat masa ini, tetapi dia seolah-olah menjadi ‘beban’ kepada Umno dan sedikit sebanyak kepada Pakatan Harapan (PH) atau kerajaan perpaduan,” katanya dalam satu kenyataan.

Berita berkaitan
Kemiskinan berleluasa, ketidakstabilan ekonomi akibat rasuah
7 jam lalu· Isu semasa
1MDB: Pendakwaan tarik balik rayuan lucut hak, wang UMNO disita dipulangkan
17 jam lalu· Isu semasa
PM dan pemimpin PH bermesyuarat di ibu pejabat UMNO, Asyraf Wajdi sambut
18 jam lalu· Politik
Tiga ADUN Warisan keluar parti sokong Hajiji yang mendapat sokongan PM
February 6, 2023· Politik
Popular
PH, BN bergabung hadapi PRN
February 8, 2023
KJ, Annuar, Noh bakal sertai PAS?
February 7, 2023
Sertai Bersatu, tawan Selangor atau Negeri Sembilan, KJ boleh jadi MB
February 8, 2023
Dicabar dedah penyata akaun, DAP kata enggan layan cabaran Bersatu
February 7, 2023
Lagi Politik terkini
MT tolak maklumat agensi kata UMNO kalah jika PRU-15 awal
37 minit lalu · Politik
Polis langgar undang-undang tolak aduan wanita seluar pendek: ADUN DAP
2 jam lalu · Politik
Sertai Bersatu, tawan Selangor atau Negeri Sembilan, KJ boleh jadi MB
3 jam lalu · Politik
PH, BN bergabung hadapi PRN
14 jam lalu · Politik
KJ, Annuar, Noh bakal sertai PAS?
17 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Kedah buru sindiket jual tanah, penerima geran jangan tamak
6 jam lalu
[VIDEO] 505 peneroka Pendang akan terima geran tanah
8 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok