Ketepikan perbezaan demi selamatkan negara, sedia berunding: Muhyiddin

August 29, 2022 · Politik

Usaha untuk menyelamatkan negara adalah lebih penting bagi mengelak negara kembali ke era kleptokrasi dan rasuah sebelum ini, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin mengulas berhubung cadangan rundingan dengan parti-parti politik lain.

Walaupun Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli enggan berunding dengan Perikatan Nasional (PN), tetapi ia bukan alasan kepada usaha tersebut terhenti begitu sahaja, sebaliknya Pengerusi PN itu menegaskan kepentingan menyelamatkan negara adalah lebih penting.

“Yang saya baca tolak itu Rafizi, tak apalah kita, kita terima pandangan dia, tak apa.

“Apa-apa sebab pun kita (PN) berikan pandangan begitu kerana kita nak menentukan supaya masa depan negara ini lebih selamat. Kita tak mahu terus terjerumus dalam kancah kleptokrasi, rasuah, salah guna kuasa yang dilakukan oleh kerajaan barisan Barisan Nasional. Itu kebimbangan saya,” katanya semasa sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pemulihan Negara (MPN) petang ini.

Jelas Muhyiddin, langkah membuka pintu rundingan itu adalah demi rakyat yang bimbang sekiranya negara kembali menjadi seperti sebelum ini apabila rasuah dan salah guna kuasa berleluasa.

“Sebab itu yang saya suarakan itu bukan soal kepentingan politik Perikatan Nasional atau Bersatu. Ianya adalah kepentingan negara.

“Saya serahkan kepada pimpinan-pimpinan politik memikirkan soal itu. Adakah kamu memikirkan tentang parti atau kamu memikirkan tentang negara,” katanya lagi.

Baginya, isu kepentingan negara adalah lebih utama dan parti-parti politik perlu berani untuk duduk satu meja berunding tetapi jika Rafizi berkata tidak mahu diteruskan, ia terpulang kepada partinya untuk memutuskan berhubung isu rundingan.

“Bagi saya negara lebih utama daripada parti, disini menuntut orang kata satu keberanianlah untuk menyelamatkan keadaan.

“Pasal saya tahu di luar sana ramai rakyat mahu kalau boleh ada usaha dibuat untuk menyatukan bukan pihak pembangkang sahaja tetapi parti-parti lain supaya kita dapat menawarkan satu yang agak lebih baik kepada rakyat bila sampai pilihan raya.

Jadi tak apalah itu satu pandangan (Rafizi) dan kalau dia kata no go (tidak boleh). No go untuk dialah,” jelasnya lagi.

Sekiranya UMNO kembali berkuasa dominan, Muhyiddin bimbang negara akan kembali ke asal apabila semua institusi dirosakkan dan isyarat jelas itu sudah diperlihatkan semasa perhimpunan yang diadakan oleh Presiden, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada Sabtu apabila peguam negara dan badan kehakiman dikecam pemimpin UMNO.

“Saya lihat macam mana cara nak menyelamatkan supaya tidak ada berulang hal-hal yang kita lihat berlaku dalam negara ini, kerosakan, kebobrokan, kehilangan harta benda, hilang duit rakyat, salah guna kuasa.

“Ditambah pula ada orang tidak lagi menghormati independence of the judiciary (kebebasan badan kehakiman), nak mencabar Perdana Menteri (PM) supaya menukar peguam negara, tidak setuju dengan keputusan hakim,” katanya lagi.

Untuk rekod, UMNO semasa mengadakan taklimat pada Sabtu kepada akar umbinya selepas Datuk Seri Najib Razak dijatuhi hukuman penjara bertindak menyerang peguam negara dan mempertikaikan keputusan yang dibuat Mahkamah Persekutuan.

Malah, Penasihat Khas Undang-Undang kepada PM, Datuk Seri Azalina Othman Said juga mempersoalkan mengapa peguam negara tidak ditukar sehingga menerima kecaman banyak pihak.

Namun, sekiranya cadangan untuk berunding itu gagal, Muhyiddin berkata tiada jalan lain dan mungkin semua parti politik bertanding akan perlu berdepan pertembungan tiga penjuru pada pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) nanti.

“Saya sebutkan parti saya buat pendirian, kita akan hadap apa pun situasi. Orang kata tiga penjuru, dua penjuru, empat penjuru pilihan raya itu biasalah begitu,” katanya.

Bagaimanapun, Muhyiddin masih mengharapkan semua parti dapat menimbang cadangan untuk berunding dan duduk satu meja demi menyelamatkan negara tercinta.

“Tapi yang saya melihat ialah situasi sekarang ni, negara begini rupa saya terpaksa menyuarakan pandangan.

“Bukan atas kepentingan politik parti saya, kepentingan soal negara. And I think we all love of country to save this country we must have to sit down together and forget our differences.

“It’s okay tak usah fikir siapa nak jadi perdana menteri selamatkan negara dulu,” ujarnya lagi.

Berita berkaitan
Selepas selesai bertemu Agong, PM bertemu ‘top five’ UMNO pula
10 jam lalu· Politik
Buat PRU-15 itu pendirian UMNO, Menteri PN mahu utamakan rakyat dahulu
14 jam lalu· Politik
Zahid kata PM tak dihormati, tapi terlupa insiden ‘boo’ dalam dewan
15 jam lalu· Politik
Sekarang pun sudah ada tempat yang banjir, kata MetMalaysia
16 jam lalu· Isu semasa
Popular
Selepas selesai bertemu Agong, PM bertemu ‘top five’ UMNO pula
October 6, 2022
Zahid kata PM tak dihormati, tapi terlupa insiden ‘boo’ dalam dewan
October 6, 2022
Muhyiddin yakin PAS kekal dalam PN
October 6, 2022
Walau diberi kata dua PAS masih harap UMNO, Bersatu bekerjasama
October 6, 2022
Lagi Politik terkini
PRU-15: PN akan pertahan kerusi disandang, kata Wan Saiful
6 jam lalu · Politik
Muhyiddin yakin PAS kekal dalam PN
7 jam lalu · Politik
PN bincang manifesto PRU-15
8 jam lalu · Politik
Walau diberi kata dua PAS masih harap UMNO, Bersatu bekerjasama
13 jam lalu · Politik
PRU musim bencana strategi UMNO, peratusan keluar mengundi rendah
15 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Menteri PN peduli rakyat, hantar petisyen tangguh PRU15
11 jam lalu
[VIDEO] Perkukuh ukhwah, tolak usaha pecah belahkan PN
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok