Kerjasama PKR-UMNO, gabungan pembangkang Sabah bakal berpecah

June 7, 2021 · Politik

Langkah Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang berusaha untuk memastikan kerjasama dengan UMNO tercapai akan menjadi punca kepada perpecahan gabungan pembangkang di Sabah yang dilihat tidak selesa dengan rancangan tersebut.

Malah, kongres yang berlangsung baru-baru ini sudah memberi isyarat jelas PKR akan menolak Warisan susulan gesaan pemimpin akar umbi mereka yang mahu menamatkan hubungan kerjasama politik antara kedua-dua politik.

Dalam pada itu, hubungan PKR Sabah dengan Warisan juga sebenarnya sudah retak menanti belah dan usaha Anwar untuk meneruskan rancangan bekerjasama dengan UMNO walaupun tidak dinyatakan secara berterus-terang menambahkan lagi barah persengketaan antara kedua-dua parti.

Sejauh mana penerimaan UMNO Sabah terhadap rancangan kerjasama dengan PKR masih menjadi tanda tanya apabila mereka belum menunjukkan sikap kesediaan untuk mengikut jajaran baharu yang dicanang oleh Presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Berbeza dengan senario politik di Semenanjung, UMNO Sabah diberikan autonomi dan kuasa untuk menentukan hala tuju politik mereka tanpa perlu mengikut telunjuk pimpinan pusat.

Bagaimanapun, Ketua Wira Warisan, Datuk Mohd Azis Jamman memberitahu Agenda Daily realitinya Warisan sudah tidak lagi berada dalam Pakatan Harapan (PH) Plus sejak Anwar berusaha untuk menjalinkan kerjasama dengan Kluster Mahkamah UMNO.

“Terpulang kepada akar umbi PKR kerana realitinya juga Warisan sudah tidak berada dalam PH Plus. Kita telah pun menjadi PH Minus sejak Anwar secara terbuka ingin berkerjasama dengan Kluster Mahkamah UMNO,” katanya.

Bagaimanapun, Azis berkata rancangan untuk PKR bekerjasama dengan UMNO itu akan ditolak akar umbi dan akar umbi UMNO juga mustahil akan dapat menerima Anwar sebagai calon Perdana Menteri mereka.

“Jika benar prinsip yang mereka perjuangkan selama ini menjadi pegangan mereka dan bukan retorik semata-mata, maka saya tidak fikir ahli akar umbi PKR setuju dengan langkah Anwar untuk berkerjasama dengan kluster mahkamah sebagaimana ramai akar umbi UMNO juga menolak untuk berkerjasama dengan Anwar,” katanya lagi.

PH Plus di Sabah sebelum ini terbentuk daripada beberapa parti komponen pembangkang di Sabah yang terdiri Warisan, DAP, PKR dan UPKO.

Terdahulu, Kongres Nasional AMK 2020 yang berlangsung hujung minggu baru-baru ini, menjadi medan mengecam bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang disifatkan para perwakilan sebagai dalang utama disebalik kejatuhan pemerintahan PH.

Seorang perwakilan Angkatan Muda Keadilan (AMK) dari Sabah Wendy Agung Baruh juga menggesa supaya PKR tidak mengemis bantuan pihak lain termasuk daripada Dr Mahathir dan Warisan.

Berita berkaitan
MPN bimbang kejatuhan ringgit, tapi Gabenor kata bukan pengukur keadaan ekonomi
9 jam lalu· Isu semasa
Zahid kata UMNO bukan parti nyamuk tak pandai urus negara
11 jam lalu· Politik
Bukan saya tentukan calon bertanding di Arau, kata Shahidan
11 jam lalu· Politik
Mangsa banjir di Johor meningkat lagi pada tengahari, Mat Maslan mana?
13 jam lalu· Isu semasa
Popular
Bukan saya tentukan calon bertanding di Arau, kata Shahidan
October 3, 2022
Tajuddin sindir Zahid, kenapa tak gantung keahlian sampai mati saja?
October 3, 2022
Patut tanya PM, kata Speaker selepas pembangkang soal isu bubar Parlimen
October 3, 2022
Zahid kata UMNO bukan parti nyamuk tak pandai urus negara
October 3, 2022
Lagi Politik terkini
Patut tanya PM, kata Speaker selepas pembangkang soal isu bubar Parlimen
13 jam lalu · Politik
Perlu kebenaran penjara jika Najib mahu hadir ke Parlimen: Speaker
15 jam lalu · Politik
Tajuddin sindir Zahid, kenapa tak gantung keahlian sampai mati saja?
16 jam lalu · Politik
Zahid kata keputusan pecat dan gantung ahli supaya UMNO harmoni
16 jam lalu · Politik
Kalau tak semua mungkin tempat tertentu, PAS berunding kerusi dengan UMNO
16 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Najib bukan Ahli Parlimen jika pengampunan ditolak, jelas Shafee
9 jam lalu
[VIDEO] Hutang negara dalam dolar AS hanya 5 peratus, kata menteri
11 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok