Kerjasama PKR-UMNO, gabungan pembangkang Sabah bakal berpecah

June 7, 2021 · Politik

Langkah Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang berusaha untuk memastikan kerjasama dengan UMNO tercapai akan menjadi punca kepada perpecahan gabungan pembangkang di Sabah yang dilihat tidak selesa dengan rancangan tersebut.

Malah, kongres yang berlangsung baru-baru ini sudah memberi isyarat jelas PKR akan menolak Warisan susulan gesaan pemimpin akar umbi mereka yang mahu menamatkan hubungan kerjasama politik antara kedua-dua politik.

Dalam pada itu, hubungan PKR Sabah dengan Warisan juga sebenarnya sudah retak menanti belah dan usaha Anwar untuk meneruskan rancangan bekerjasama dengan UMNO walaupun tidak dinyatakan secara berterus-terang menambahkan lagi barah persengketaan antara kedua-dua parti.

Sejauh mana penerimaan UMNO Sabah terhadap rancangan kerjasama dengan PKR masih menjadi tanda tanya apabila mereka belum menunjukkan sikap kesediaan untuk mengikut jajaran baharu yang dicanang oleh Presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Berbeza dengan senario politik di Semenanjung, UMNO Sabah diberikan autonomi dan kuasa untuk menentukan hala tuju politik mereka tanpa perlu mengikut telunjuk pimpinan pusat.

Bagaimanapun, Ketua Wira Warisan, Datuk Mohd Azis Jamman memberitahu Agenda Daily realitinya Warisan sudah tidak lagi berada dalam Pakatan Harapan (PH) Plus sejak Anwar berusaha untuk menjalinkan kerjasama dengan Kluster Mahkamah UMNO.

“Terpulang kepada akar umbi PKR kerana realitinya juga Warisan sudah tidak berada dalam PH Plus. Kita telah pun menjadi PH Minus sejak Anwar secara terbuka ingin berkerjasama dengan Kluster Mahkamah UMNO,” katanya.

Bagaimanapun, Azis berkata rancangan untuk PKR bekerjasama dengan UMNO itu akan ditolak akar umbi dan akar umbi UMNO juga mustahil akan dapat menerima Anwar sebagai calon Perdana Menteri mereka.

“Jika benar prinsip yang mereka perjuangkan selama ini menjadi pegangan mereka dan bukan retorik semata-mata, maka saya tidak fikir ahli akar umbi PKR setuju dengan langkah Anwar untuk berkerjasama dengan kluster mahkamah sebagaimana ramai akar umbi UMNO juga menolak untuk berkerjasama dengan Anwar,” katanya lagi.

PH Plus di Sabah sebelum ini terbentuk daripada beberapa parti komponen pembangkang di Sabah yang terdiri Warisan, DAP, PKR dan UPKO.

Terdahulu, Kongres Nasional AMK 2020 yang berlangsung hujung minggu baru-baru ini, menjadi medan mengecam bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang disifatkan para perwakilan sebagai dalang utama disebalik kejatuhan pemerintahan PH.

Seorang perwakilan Angkatan Muda Keadilan (AMK) dari Sabah Wendy Agung Baruh juga menggesa supaya PKR tidak mengemis bantuan pihak lain termasuk daripada Dr Mahathir dan Warisan.

Berita berkaitan
Yasin bebas pertuduhan kes dadah, diarah ke Hospital Bahagia
14 jam lalu· Isu semasa
Dua kem UMNO berbeza di Sabah, kumpulan pro Hajiji dan Bung Moktar
22 jam lalu· Politik
Wahab dalam kemurungan belum boleh keterangan, kata peguam
November 27, 2023· Politik
PAS bidas kenyataan biadab MP PKR dalam isu poligami, dakwa sentuh 3R
November 27, 2023· Politik
Popular
Samsuri tak tolak anjur solat hajat berhubung tuntutan wang royalti
November 29, 2023
Dua kem UMNO berbeza di Sabah, kumpulan pro Hajiji dan Bung Moktar
November 29, 2023
Isu pertalian dengan komunis, tiga pemimpin DAP saman MP Kepala Batas
November 29, 2023
Kejatuhan ‘rating’ Anwar juga disumbang kegagalan Rafizi, kata penganalisis
November 25, 2023
Lagi Politik terkini
Isu pertalian dengan komunis, tiga pemimpin DAP saman MP Kepala Batas
14 jam lalu · Politik
Wahab sudah sahkan identiti ‘Mr H’ didakwa dalang rakaman tular
14 jam lalu · Politik
Samsuri tak tolak anjur solat hajat berhubung tuntutan wang royalti
22 jam lalu · Politik
Sesi perbahasan kecoh selepas Ahli Parlimen pertikai tiada menteri dalam dewan
November 27, 2023 · Politik
Imbuhan penjawat awam negeri diumum selepas PRK Kemaman: Ahmad Samsuri
November 27, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Agihan saksama kepada sekolah cina walaupun tak dihargai
5 jam lalu
[VIDEO] Sanusi konsisten salur peruntukan pembangkang Kedah sejak 2020
6 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok