Kerana PKP lah Anwar, keluarga selamat tapi tak berterima kasih

November 15, 2022 · Politik

Pakatan Harapan, terutama pemimpin tertinggi mereka Datuk Seri Anwar Ibrahim, sepatutnya menghargai apa yang Kerajaan Perikatan Nasional lakukan ketika menangani pandemik Covid-19 sehingga keluarganya juga terselamat daripada dijangkiti virus penyakit itu.

Bekas Perdana Menteri Kerajaan Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata beliau sesungguhnya juga tidak suka untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), tetapi demi menyelamatkan nyawa dan kesihatan rakyat, langkah itu terpaksa diambil.

“Kita (Kerajaan Perikatan Nasional) mengenakan sekatan pergerakan ataupun PKP… memang saya tak suka. Saudara pun juga tidak suka. Tetapi apa nak dibuat kerana situasi agak begitu mendesak. Kalau tak ada PKP saudara semua masih pergi ke sana ke sini.

“Kalau itu berlaku bermakna (Covid-19) tak akan terkawal. Walau dalam keadaan tak terkawal pun dengan PKP hampir empat juta nyawa telah dijangkiti Covid-19. Itu yang sudah pun berlaku.

“Sebab itu Anwar mengata saya bapa PKP. Dia kata kita bapa PKP… tetapi pemimpin hadapan inilah yang bertanggungjawab menyelamatkan rakyat dan negara ketika itu,” katanya berucap pada Jelajah Perikatan Nasional PN BEST di Parlimen Gombak, malam tadi (14 November 2022).

Muhyiddin yang juga Pengerusi Perikatan Nasional menempelak Anwar kerana tidak bersyukur dan berterima kasih kepada beliaudan Kerajaan Perikatan Nasional, atas apa yang dilakukan ketika pandemik itu.

“Kehidupan dia (Anwar) baik, isteri, anak, cucu dia semua sihat, Sewajarnya dia kata dengan saya Muhyiddin, thank you for what we have done for my family and the nation.

“Tapi tak apalah dalam dunia ini ada orang seperti itu. Allah Subhanahuwataala menyebut kalau kamu bersyukur atas nikmatNya, maka Allah akan tambah lagi tetapi kalau kamu kufur akan apa pemberianKu.. satu azab yang paling pedih.

“Tapi itu yang telah pun berlaku dan telah berlalu. Nasib baiklah negara kita sudah kembali selamat. Datuk Azmin Ali, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man dan Jemaah Menteri yang terdiri daripada Perikatan Nasional berkorban, masa, tenaga, siang dan malam untuk menguruskan masalah negara waktu zaman susah,” katanya.

Muhyiddin bersyukur kerana segala usaha yang dilakukan pada peringkat awal menangani Covid-19, termasuk menguruskan wang rakyat berjumlah berbilion ringgit untuk membeli vaksin, akhirnya negara kini sudah berada dalam fasa endemik.

Namun, katanya usaha itu belum berakhir kerana Perikatan Nasional mahu menjadi sebuah kerajaan yang Prihatin, Bersih dan Stabil supaya dapat melaksanakan amanah memberikan kehidupan yang lebih baik kepada rakyat berbilang kaum.

“Anwar tak ada pengalaman. Begitu juga dengan (Datuk Seri Ahmad) Zahid Hamidi (Presiden UMNO) juga tidak ada pengalaman sebagai Perdana Menteri,” katanya.

Sehubungan itu, Muhyiddin meminta pengundi, khususnya anak muda, keluar beramai-ramai mengundi Perikatan Nasional bagi menubuhkan sebuah Kerajaan Persekutuan yang Prihatin, Bersih dan Stabil, pada 19 November ini.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Saya seleweng RM600 bilion?
22 jam lalu· Rencana
Jangan ugut penjawat awam kerana dendam politik: Wan Saiful
November 29, 2022· Politik
Selepas jadi PM, Anwar kata sedia terima PN dalam kerajaan dibentuk
November 24, 2022· Politik
Agong titah 30 MP BN datang menghadap, yang datang cuma 3
November 23, 2022· Politik
Popular
Media Indonesia perlekeh ‘reformasi’ dicanang Anwar selepas lantik kluster mahkamah
December 5, 2022
Kabinet Anwar beri ‘kejutan biadab’ terhadap masyarakat sivil: SUARAM
December 5, 2022
UMNO tangguh PAU 2022, tak sempat hantar kad jemputan kepada DAP?
December 6, 2022
Tuduh terima dana judi, PAS bidas Anwar berhenti tabur fitnah seperti UMNO
December 6, 2022
Lagi Politik terkini
Main naratif judi, Anwar dan Zahid berharap dapat tipu rakyat lagi?
2 jam lalu · Politik
UMNO tangguh PAU 2022, tak sempat hantar kad jemputan kepada DAP?
7 jam lalu · Politik
Tuduh terima dana judi, PAS bidas Anwar berhenti tabur fitnah seperti UMNO
8 jam lalu · Politik
Media Indonesia perlekeh ‘reformasi’ dicanang Anwar selepas lantik kluster mahkamah
12 jam lalu · Politik
Kabinet Anwar beri ‘kejutan biadab’ terhadap masyarakat sivil: SUARAM
15 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] PDRM perlu adil, segera siasat PH sentuh Islam
4 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Muhyiddin di ceramah Grand Finale PRK Padang Serai
7 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok