Kerajaan PH-BN sekat peruntukan kepada ahli Parlimen pembangkang

January 1, 2023 · Politik

Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim mendakwa Kerajaan Persekutuan pimpinan Pakatan Harapan (PH) menghentikan peruntukan kepada ahli Parlimen (MP) pembangkang yang pernah diberikan oleh kerajaan Perikatan Nasional sebelum ini.

Sambil menyifatkan tindakan itu tidak adil kepada rakyat yang memberi sokongan kepada Perikatan Nasional, beliau bagaimanapun berkata MP pembangkang akan memastikan isu berkaitan peruntukan itu dapat diselesaikan.

“Di Parlimen, (kita memang) lain. Walaupun nama Kerajaan Perpaduan, tetapi kami ahli Parlimen daripada Perikatan Nasional tidak dapat peruntukan, manakala Ahli Parlimen daripada Pakatan Harapan dapat peruntukan.

“Itu sudah ‘sesuatu’, bak kata (Allahyarham) P. Ramlee: ‘ini tidak adil!’ Bagaimanapun kita akan bincang perkara ini berterusan dan dapat manfaatkan semua pihak,” kata Shahidan pada sidang media selepas pelancaran Pertubuhan Perpaduan Ummah di Pusat Khidmat Parlimen Arau, Kubang Gajah semalam (31 Disember 2022) menurut Awani.

Sebelum ini, Kerajaan Persekutuan diterajui sama ada Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional terus memberi peruntukan kepada MP pembangkang untuk projek pembangunan di kawasan masing-masing.

Bagaimanapun, amalan itu disekat ketika kali pertama PH memerintah pada 2018 apabila MP pembangkang hanya menerima RM100,000 untuk Pusat Khidmat Masyarakat Ahli Parlimen, berbanding RM500,000 dan RM200,000 diterima MP yang menyokong kerajaan.

Ketika Perikatan Nasional diketuai Tan Sri Muhyiddin Yassin mengambil alih Kerajaan Persekutuan, peruntukan kepada MP pembangkang ditambah. Ini terbukti dengan laporan penggunaan peruntukan setiap MP DAP untuk kepentingan rakyat, terutamanya di kawasan yang mereka berkhidmat.

Menurut laporan dikeluarkan DAP bagi 2021 dan 2022, elaun dan peruntukan sama rata diberikan kepada MP kerajaan dan pembangkang.

Setiap ahli Parlimen diperuntukkan sejumlah tertentu (RM500,000 untuk ‘Outright Grant’ dan RM1 juta untuk Projek Mesra Rakyat) oleh Kerajaan Persekutuan, yang akan dibelanjakan untuk memperbaiki kawasan pilihan raya mereka sendiri, termasuk tujuan pembangunan atau untuk diberikan sebagai geran atau derma kepada NGO atau persatuan lain dalam kawasan mereka.

Antara lain, bagi Projek Mesra Rakyat (PMR), MP DAP telah membelanjakan peruntukan tersebut untuk 324 buah projek. Sejumlah RM11,192,753 dibelanjakan bagi sekolah dan bidang pendidikan, termasuk membaiki/ menaik taraf kemudahan asas, membeli bekalan untuk mengajar dan sebagainya.

Awal Disember lalu, Ketua Penerangan PAS, Khairil Nizam Khiruddin menyatakan bahawa kerjasama baik antara kerajaan dan pembangkang boleh dilaksanakan sekiranya Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat mengutamakan pemberian peruntukan Ahli Parlimen dengan sama rata.

Ahli Parlimen Jerantut itu menerusi satu kenyataan di Facebooknya berkata, perkara berkenaan merupakan antara janji termaktub dalam manifesto PH, yang kini menerajui Kerajaan Persekutuan.

Berita berkaitan
Kena jaga hati parti dalam kerajaan, PM ulas jika bekas ahli UMNO masuk PH
4 jam lalu· Politik
Nepotisme dan Kronisme: Bad Governance!
4 jam lalu· Politik
Bersatu mahu mahkamah putuskan status empat MP Sabah keluar parti
January 17, 2023· Politik
UMNO hebat, kalah PRU-15 pun masih dalam kerajaan: Perwakilan Kedah
January 14, 2023· Politik
Popular
Perpecahan UMNO berisiko jejas peluang PH pada PRN, kata pemimpin DAP
January 29, 2023
Terima Khairy masuk PKR, nanti UMNO terguris hati macam mana? soal Aminuddin
January 29, 2023
UMNO sekarang hanya menumpang orang untuk dapat jawatan: Ku Li
January 29, 2023
Undang-undang anti-lompat halang sertai parti Hajiji, kata Armizan
January 29, 2023
Lagi Politik terkini
Apa beza keluarga Anwar dengan Trump? soal Wan Fayhsal
2 jam lalu · Politik
Undang-undang anti-lompat halang sertai parti Hajiji, kata Armizan
10 jam lalu · Politik
Terima Khairy masuk PKR, nanti UMNO terguris hati macam mana? soal Aminuddin
10 jam lalu · Politik
Perpecahan UMNO berisiko jejas peluang PH pada PRN, kata pemimpin DAP
10 jam lalu · Politik
Pembersihan UMNO hampir sama dengan langkah PKR pada 2020 pecat pemimpin sendiri
14 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Ramai dah mula sedar, UMNO tak peduli orang Melayu
12 jam lalu
[VIDEO] Terserah kepada KJ sertai Bersatu
14 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok