Keputusan terima calon bekas ADUN UMNO pada PRN Melaka tak sama: Loke

Anthony Loke memberi penjelasan secara pilih kasih berhubung kerjasama dengan Bersatu apabila mendakwa keputusan semasa menerima bekas calon UMNO bertanding pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka tidak sama dengan keputusan untuk menghadapi pilihan raya umum ke-15 (PRU-15).

Setiausaha Agung DAP itu berkata mereka keberatan untuk menerima kerjasama dengan Bersatu pada PRU-15 walhal semasa PRN Melaka boleh pula menerima dan mempertahankan keputusan PKR yang meletak calon bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) UMNO.

“Itu (bekerjasama dengan Bersatu) adalah keputusan besar, ia berbeza dengan apa yang berlaku di Melaka,” katanya dipetik laporan media.

Untuk rekod, PRN Melaka diadakan ekoran pengkhianatan ADUN UMNO sehingga kerajaan negeri dijatuhkan dan kemudiaan PKR mengambil semua bekas ADUN UMNO sebagai calon mereka untuk bertanding.

Bagaimanapun, PKR dan bersama gabungan Pakatan Harapan (PH) tewas teruk di Melaka dan disusuli kemudiaannya di Johor pula.

Terdahulu, Bersatu sebelum ini berkata bersedia untuk menjalinkan kerjasama dengan mana-mana parti politik bagi memastikan UMNO-Barisan Nasional (BN) berdepan saingan satu lawan satu pada PRU-15 akan datang.

Tanpa menamakan mana-mana parti, Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ketika ini parti itu masih di peringkat awal rundingan bagi menawarkan formula ‘menang-menang’ antara mereka supaya dapat mencapai agenda berkenaan.

BERITA BERKAIT
POPULAR