Kenapa Anwar tak tegur tauke telur, simen rapat PH-DAP? Wan Saiful

December 9, 2022 · Politik

Datuk Seri Anwar Ibrahim terus dipersoalkan kerana tidak menegur tauke-tauke besar yang rapat dengan Pakatan Harapan (PH) dan DAP, khususnya kartel yang memonopoli telur dan simen.

Ketua Penerangan Bersatu Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata kekurangan telur yang menyebabkan kenaikan harga bahan makanan berkaitannya perlu ditangani segera.

Demikian juga katanya, isu kenaikan harga simen yang melonjak sehingga 30 peratus yang pastinya akan mempengaruhi kos pembinaan kediaman dan bangunan.

“Bila dah jadi kerajaan, kita perlu tahu apa keutamaan. Tidak boleh lagi bermentaliti pembangkang populis. Sekarang ini rakyat resah, kecewa dan marah dengan masalah kekurangan bekalan serta lonjakan harga telur dan simen.

“Dua isu ini bukan baru bermula semalam. Sepatutnya, siapa juga menjadi kerajaan selepas PRU-15, inilah keutamaan yang perlu diselesaikan terlebih dahulu.

“Rakyat berdepan dengan isu kekurangan bekalan telur dan harganya melambung. Harga makanan menggunakan telur pun ikut naik. Contohnya laporan berita mengatakan harga roti canai telur naik dari RM2.50 ke RM3.20. Naik 70 sen.

“Simen pula melonjak 30 peratus iaitu daripada RM17 bagi setiap beg 50kg, sekarang naik sehingga RM22.50. Jika simen naik harga, semua bahan binaan melibatkan simen akan turut naik. Padahal, simen adalah Barangan Kawalan Berjadual yang tak sepatutnya naik,” katanya dalam kenyataan hari ini (9 Disember 2022).

Wan Saiful yang juga Ahli Parlimen Tasek Gelugor berkata semua ini berlaku disebabkan monopoli dan permainan licik tauke-tauke kaya yang menguasai industri makanan dan pembinaan.

“Yang jadi mangsa ialah rakyat dan kontraktor terutama kontraktor kecil. Telur dan simen sepatutnya menjadi keutamaan Anwar Ibrahim.

“Tapi Anwar utamakan beras. Ya harga beras penting, tapi kenapa masih tak ada idea bagaimana nak selesaikan masalah harga telur dan simen yang lebih mendesak sekarang?

“Inilah bahana jika terlalu banyak wayang populis tapi sebenarnya tong kosong saja. Berlakulah salah keutamaan (wrong priorities). Tak ada kah keinginan nak tegur tauke-tauke kaya “tertentu” dalam industri berkaitan telur dan simen? Itu sepatutnya jadi keutamaan kerajaan.

“Saya setuju jangan ada monopoli tetapi letaklah keutamaan yang betul dan jangan lindungi tauke-tauke kawan-kawan PH-DAP daripada “teguran”. Jangan pilih bulu,” katanya lagi.

Wan Saiful juga menyindir Anwar berhubung janji untuk menurunkan harga minyak sekiranya menjadi Perdana Menteri.

“Wahai Pak Syeikh, itu belum lagi saya tanya mengenai harga minyak. Berapa kali esok yang Pak Syeikh perlukan untuk turun harga minyak?,” soalnya merujuk kepada janji dibuat Anwar pada 17 Julai lalu.

Pengerusi PH yang dilantik menjadi Perdana Menteri kesepuluh setelah gabungannya bergabung dengan UMNO dalam ucapan pengulungan pada Kongres PKR ke-16, mengulangi janji untuk menurunkan harga minyak petrol sehari selepas dia memegang tampuk kuasa.

Presiden PKR itu sedar janji Pakatan Harapan untuk menurunkan harga minyak dipermainkan rakyat kerana parti itu tidak menepatinya semasa mentadbir negara selama 22 bulan.

Berita berkaitan
Anwar patut tanya apa nilai UMNO Zahid bawa dalam kerajaan, kata KJ
January 30, 2023· Politik
MP PH kata lantik Nurul Izzah salah dari segi moral
January 30, 2023· Isu semasa
Penasihat ekonomi wajib ada latar belakang ekonomi, CME bidas Anwar
January 30, 2023· Isu semasa
PM lantik anak jadi penasihat kanan
January 29, 2023· Isu semasa
Popular
Terdesak nak undi orang Melayu sehingga terpaksa calarkan imej Bersatu: Khairy
February 3, 2023
Khairy masuk PKR mungkin Rafizi akan rasa tercabar: Zahidi
February 3, 2023
Pembekuan akaun Bersatu ketika PRN semakin dekat berniat jahat: MB Perlis
February 3, 2023
Pertandingan dua jawatan tertinggi, Ismail Sabri kata tunggu keputusan RoS
February 3, 2023
Lagi Politik terkini
PKR Perlis label Zahidi sebagai ‘tong sampah’, gesa jangan terima
4 jam lalu · Politik
Pertandingan dua jawatan tertinggi, Ismail Sabri kata tunggu keputusan RoS
4 jam lalu · Politik
Pembekuan akaun Bersatu ketika PRN semakin dekat berniat jahat: MB Perlis
12 jam lalu · Politik
Khairy masuk PKR mungkin Rafizi akan rasa tercabar: Zahidi
18 jam lalu · Politik
Sudah banyak kali jawatan Presiden, Timbalan Presiden tak dipertandingkan: Mat Maslan
18 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok