Kenaikan OPR seperti di Singapura, akan bantu kukuh nilai mata wang: PMX

June 6, 2023 · Politik

Kenaikan Kadar Dasar Semalaman (OPR) adalah sesuatu yang wajar walaupun mendapat kritikan banyak pihak baru-baru ini, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan itu berkata kenaikan OPR yang diumumkan oleh Bank Negara (BNM) sejak memegang kuasa di Putrajaya baharu sekali dan perlu diakui ia akan membantu mengukuhkan nilai mata wang.

“Baru sekali naik (OPR), ketimbang empat kali pada tahun lalu. Setakat saya boleh gesa, BNM harus teliti, bukan sahaja isu monetari tetapi fiskal dan keyakinan keseluruhannya.

“Kita juga harus terima kenyataan kenaikan OPR seperti di Singapura, akan membantu memperkukuh nilai mata wang,” katanya semasa menjawab di Dewan Rakyat hari ini.

Sementara itu, Anwar berkata, beberapa tindakan sudah dan akan dilaksanakan bagi memperkukuh kedudukan ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS), termasuk mengurangkan kebergantungan kepada mata wang republik berkenaan.

Beliau berkata, keputusan AS menentukan kadar OPR mengikut keperluan republik berkenaan tanpa memikirkan kesan kepada global walaupun dolar AS adalah mata wang yang masih kukuh di peringkat antarabangsa.

Sehubungan itu, katanya, ketua negara anggota ASEAN menerusi ‘Asian Monetary Fund’ bersetuju menggunakan mata wang masing-masing bagi urusan import dan eksport sebagai usaha mengurangkan kebergantungan kepada dolar AS.

“Umpamanya, import dan eksport dengan Indonesia, kita akan gunakan rupiah dan ringgit. (Pendekatan ini turut) dipersetujui China.

“Asas lain yang kita lakukan, termasuk negara perlu stabil dan memiliki dasar jangka panjang dan dasar fiskal yang bertanggungjawab, iaitu menurunkan defisit,” katanya menjawab soalan tambahan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad (PH-Kuala Selangor).

Terdahulu, Perdana Menteri ketika menjawab soalan asal berkaitan kesan kejatuhan ringgit berkata, keadaan itu dalam tempoh terdekat ini sebahagian besarnya didorong pengukuhan dolar AS.

Beliau berkata, nilai ringgit menyusut 3.8 peratus berbanding dolar AS, manakala Yen Jepun (lebih enam peratus) serta dolar Australia, won Korea dan renmibi (sekitar tiga peratus) sejak Januari 2022.

Keadaan itu, katanya, dikaitkan juga dengan kenaikan kadar faedah dan OPR oleh bank pusat, masing-masing sebanyak 125 mata asas bagi ringgit, manakala Singapura (380 mata asas), Indonesia (225 mata asas) dan AS (500 mata asas) bagi tempoh sama.

“Saya kaitkan ini kerana kebijakan ekonomi dan BNM juga akan menentukan kekuatan ringgit. Namun, kita juga fikir kenaikan OPR dan kadar faedah terlalu pantas ada kesan negatif kepada peniaga, sebab itu kita kena ada imbangan untuk setiap yang dilakukan.

“Setakat ini, pandangan kita dan BNM adalah kaedah lebih teliti dan berhemah untuk menaikkan kadar faedah. Singapura naikkan kadar, jadi kekuatan mata wangnya lebih ampuh.

“Menerusi beberapa tindakan fiskal, kita turunkan defisit daripada 5.6 peratus kepada lima peratus, tetapi perlu dibuat secara berperingkat kerana tak mahu terlalu keras atau cepat yang akan menjejaskan projek pembangunan.

“Saya berpendapat, penurunan defisit tidak boleh terlalu mendadak. Ia perlu turun ke paras dianggap boleh diterima seperti diumumkan tetapi tidak boleh mendadak kerana akan menjejaskan projek pembangunan, terutama pendidikan kesihatan dan prasarana desa,” katanya.

Berita berkaitan
Spekulasi tukar kementerian, Zahid tak nafikan bakal ada rombakan Kabinet
11 jam lalu· Politik
Nilai ringgit jatuh, jangan salahkan rakyat kalau dilabel kerajaan gagal
18 jam lalu· Isu semasa
Ahli UMNO di Pelangai keluar parti sertai PAS, dakwa disisih
October 1, 2023· Politik
Hang tu PM untuk rakyat Malaysia bukan PKR, Afnan gesa Anwar berhenti berdendam
October 1, 2023· Politik
Popular
Spekulasi tukar kementerian, Zahid tak nafikan bakal ada rombakan Kabinet
October 1, 2023
Ahli UMNO di Pelangai keluar parti sertai PAS, dakwa disisih
October 1, 2023
Hang tu PM untuk rakyat Malaysia bukan PKR, Afnan gesa Anwar berhenti berdendam
October 1, 2023
Exco Kedah sangkal dakwaan larangan seluar pendek, jual arak kepada bukan islam di Langkawi
October 1, 2023
Lagi Politik terkini
Exco Kedah sangkal dakwaan larangan seluar pendek, jual arak kepada bukan islam di Langkawi
9 jam lalu · Politik
Buat kali pertama, DUN Terengganu bersidang tanpa pembangkang
18 jam lalu · Politik
UMNO sekat pertandingan jawatan Presiden, pecat calon mahu cabar Zahid: Afnan
September 30, 2023 · Politik
UMNO tanding PRK Kemaman jika diadakan, kata Zahid yakin rakyat sokong
September 30, 2023 · Politik
Bukan Rafizi saja salah tapi PMX juga gagal memimpin negara, kata Tun Faisal kepada Puad
September 29, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] DAP mahu kerajaan ‘brainwash’ penjawat awam sebab tak undi parti kerajaan
8 jam lalu
[VIDEO] PH hipokrit, menang undi bukan Melayu dengan janji palsu
11 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok