Kemenangan PH-UMNO di Selangor adalah kemenangan bersama kumpulan korup

August 4, 2023 · Politik

Pakatan Harapan (PH) menggunakan naratif kononnya kemenangan di Selangor adalah bukti kejayaan sebuah kerajaan campuran bersama UMNO di peringkat Persekutuan, namun itu bukan realiti yang sebenar.

Sebaliknya kemenangan PH bersama UMNO di Selangor adalah kemenangan bersama kumpulan korup yang bersekongkol mengabaikan prinsip yang selama ini diperjuangkan tetapi digadaikan oleh pemimpin mereka asalkan dapat berkuasa dan jawatan semata-mata.

Lihat apa yang berlaku di peringkat kerajaan Persekutuan, seorang yang mempunyai 47 kes rasuah dan naik turun mahkamah diberikan jawatan tinggi dalam kerajaan campuran oleh Perdana Menteri.

Malah, tiada langsung rasa segan silu atau malu kepada rakyat yang menyokong mereka semasa Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) lalu apabila boleh duduk bersama dengan musuh yang mereka gelar sebagai ‘Hoi Ya Hoi’ atau penyamun dalam kempen-kempen sebelum ini.

Lebih mengecewakan adalah apabila pemimpin PH pula dilihat seakan berusaha bersungguh-sungguh untuk membersihkan dan menyucikan UMNO yang sebelum ini mereka dakwa penyamun terbesar merompak hasil negara dan terpalit dengan banyak kes rasuah.

Dalam ceramah dan kempen sepanjang Pilihan Raya Negeri (PRN), kempen PH tertumpu ke arah untuk membela dan mempertahankan rakan politik baharu mereka, UMNO yang diketahui umum terpalit banyak dengan skandal salah guna kuasa dan rasuah.

Jika sebelum ini UMNO berjaya ditendang keluar daripada menjadi parti pemerintah di Selangor pada 2008, kini PH nampaknya sedang berusaha keras untuk memastikan UMNO kembali menjadi sebahagian dalam kerajaan negeri tersebut.

Sudah tiga penggal kerajaan negeri Selangor diperintah tanpa kehadiran wakil UMNO, tetapi kini bersama kerajaan campuran nampaknya PH jika menang PRN nanti bakal membentuk sebuah pentadbiran dipenuhi dengan kumpulan penyamun yang sebelum ini mereka sendiri beri gelaran.

Sepanjang tiga penggal memerintah, kerajaan negeri Selangor diperintah dengan aman dan tanpa terpalit dengan skandal rasuah yang besar, malahan hasil dan rizab juga semakin meningkat berbanding semasa UMNO memerintah sebelum 2008.

Namun, senario politik sudah berubah selepas terbentuknya kerajaan campuran PH-UMNO di peringkat Persekutuan dan bakal berkongsi kuasa dengan rakan politik baharu yang mereka anggap seteru sebelum ini.

Walaupun UMNO hanya memenangi lima kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) semasa PRU-14 lalu, namun dalam rundingan kerusi kali ini mereka berjaya mendapat jumlah kerusi yang lebih banyak untuk ditandingi sebanyak 12 kerusi.

Jika UMNO berjaya memenangi ke semua 12 kerusi DUN Selangor, ia secara tidak langsung bakal menyaksikan parti itu juga menjadi dominan dalam kerajaan negeri.

Apabila mempunyai banyak kerusi yang dimenangi selepas PRN nanti, sudah semestinya PH juga terpaksa akur dan memberi lebih banyak jawatan kepada UMNO dalam pembentukan kerajaan negeri Selangor nanti.

Malah, pemimpin akar umbi juga pastinya mengintai jawatan ahli majlis dan juga anak syarikat negeri untuk mereka dilantik sekiranya menang PRN bersama PH nanti.

Apabila menjadi rakan kongsi dengan PH, UMNO kini mempunyai peluang untuk kembali berada dalam kerajaan negeri selepas tiga penggal hanya menjadi pembangkang di negeri tersebut.

Sebelum ini, seorang pemimpin lama DAP Selangor, Tony Pua sendiri mengeluarkan kenyataan berhubung kerjasama dengan UMNO yang dianggap sebagai pakatan ‘korup’ selepas membentuk kerajaan campuran.

Dalam konteks PRN Selangor kali ini, sekiranya PH-UMNO memenangi banyak kerusi dan berjaya membentuk kerajaan negeri, ia juga bermakna kemenangan bersama dengan kumpulan korup yang sebelum ini ditentang rakyat di Selangor.

Terpulang kepada pengundi Selangor untuk membuat keputusan pada 12 Ogos ini, mereka boleh memilih untuk terus menyokong PH pada PRN nanti dan melihat kembali kerajaan negeri diperintah dan ditadbir bersama dengan parti korup yang sebelum ini mereka tendang keluar.

Pilihan di tangan rakyat Selangor, sama memilih sebuah kerajaan PH-UMNO atau menghalang sebuah pakatan korup di Selangor dengan memilih gabungan Perikatan Nasional (PN) untuk mentadbir negeri tersebut selepas PRN 12 Ogos ini.

Berita berkaitan
Bukan Rafizi saja salah tapi PMX juga gagal memimpin negara, kata Tun Faisal kepada Puad
September 29, 2023· Politik
Puad sindir Rafizi gagal tawar formula luar biasa
September 29, 2023· Politik
MP DAP sudah diambil keterangan berhubung video tafsir al-Quran: Ayob Khan
September 29, 2023· Politik
Zahid umum peruntukan semasa PRN tidak pula dianggap rasuah? soal Ahmad Fadhli
September 29, 2023· Politik
Popular
Puad sindir Rafizi gagal tawar formula luar biasa
September 29, 2023
Bukan Rafizi saja salah tapi PMX juga gagal memimpin negara, kata Tun Faisal kepada Puad
September 29, 2023
Penyandang jawatan ’Top 5’ kekal, tiada pertandingan pada Muktamar PAS: Takiyuddin
September 29, 2023
Kerusi presiden PAS dan timbalan dipertanding, bukan macam UMNO
January 10, 2023
Lagi Politik terkini
Penyandang jawatan ’Top 5’ kekal, tiada pertandingan pada Muktamar PAS: Takiyuddin
September 29, 2023 · Politik
Satu negara harga barang naik, kenapa tumpu jualan murah di Pelangai? soal ADUN Beserah
September 29, 2023 · Politik
Jawatan Presiden PAS dan Timbalan berkemungkinan tiada pencabar: Sanusi
September 27, 2023 · Politik
Kerajaan guna isu 3R untuk elak dikritik dan bermotif politik: Dr Mahathir
September 27, 2023 · Politik
Kerusi Kemaman: PAS akan teliti sama ada merayu atau tidak keputusan mahkamah
September 27, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Tak wajar polis pantau PN setiap jam, ganggu kempen calon
2 jam lalu
[VIDEO] Dakwaan Menteri jejas pelancongan, boleh ke Langkawi pakai seluar pendek
September 27, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok