Kemelut Melaka, tiada surat dari parti politik untuk jumpa TYT

Istana Melaka belum menerima surat daripada mana-mana parti politik untuk mengadakan pertemuan dengan Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Ali Rustam berhubung dakwaan kerajaan negeri sedia ada telah hilang majoriti untuk mentadbir negeri itu.

Menurut Bernama, Setiausaha Khas Yang Dipertua Negeri Melaka Datuk Nur Azmi Ahmad berkata buat masa ini, Tun Mohd Ali sedang menjalani kuarantin kendiri selama dua minggu bermula 30 Sept lepas kerana menjadi kontak rapat kepada individu positif Covid-19.

“Setakat ini tiada surat janji untuk saya persembahkan kepada Tun Mohd Ali,” kata Nur Azmi.

Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Melaka Adly Zahari sebelum ini dilaporkan sebagai berkata pihaknya akan mengadakan pertemuan dengan Yang Dipertua Negeri Tun Mohd Ali Rustam dalam tempoh terdekat bagi menghantar surat memaklumkan bahawa kerajaan negeri di bawah pimpinan Ketua Menteri Datuk Sulaiman Md Ali telah hilang majoriti.

Hari ini empat Adun kerajaan mengumumkan hilang kepercayaan dan menarik sokongan terhadap kepimpinan Sulaiman.

Mereka ialah Datuk Seri Idris Haron (BN-Sungai Udang), Datuk Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu) dan Datuk Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas).

 

BERITA BERKAIT
POPULAR