Kem Dr Mahathir tolak MoU, DAP merayu supaya tandatangan

September 17, 2021 · Politik

DAP merayu agar blok pembangkang kem Tun Dr Mahathir Mohamad menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan kerajaan walaupun mereka bertegas menolaknya sebelum ini.

Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang menggesa supaya Warisan, Pejuang dan Muda yang berada dalam kem bekas Perdana Menteri itu mengikut jejak yang diambil Pakatan Harapan (PH) yang bersetuju untuk melakukan gencatan politik demi masa depan rakyat Malaysia.

“Saya berharap Warisan, Pejuang dan Muda menyokong dan menandatangani MoU CSR (reformasi-perbekalan-kepercayaan) dengan Perdana Menteri untuk masa depan yang lebih baik bagi semua rakyat Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kit Siang juga berkata langkah tersebut diambil bagi menetapkan semula hala tuju negara ke arah pemulihan ekonomi negara.

“MoU CSR yang ditandatangani antara Ismail dan pemimpin PH memberikan peluang bersejarah untuk menetapkan semula hala tuju negara ini ke arah pemulihan ekonomi dan sosial dalam era pasca-Covid-19 selain menyelamatkan Malaysia,” ujarnya lagi.

Terdahulu, Warisan bertindak menolak MoU Transformasi dan Kestabilan Politik yang ditandatangani antara kerajaan dan pembangkang, mendakwa mereka tidak dilibatkan dalam rundingan yang disifatkan sepihak antara kerajaan dan gabungan PH.

“Kita kuasa yang ada, diberi mandat oleh rakyat. Dirompak (stolen) mandat itu. Ya, kita akui betul. Kami bersetuju. Namun sekarang kita kerjasama dengan mereka. Kita menandatangani memorandum dengan mereka,” kata Presiden Warisan, Datuk Seri Shafie Apdal yang membidas PH di Dewan Rakyat baru-baru ini.

Selain Warisan, Pejuang juga turut menolak MoU tersebut mengatakan PH hanya meminta pihak mereka bersetuju dengan keputusan rundingan sepihak antara kerajaan dan gabungan itu.

“Taklimat dan minta kami setuju dengan keputusan yang anda putuskan daripada beberapa rundingan dengan UMNO dan Datuk Seri Hamzah Zainuddin bukannya perbincangan,” kata Ketua Penerangan Pejuang Ulya Husamuddin dalam ciapan Twitternya.

PH dan kerajaan menandatangani MoU Transformasi dan Kestabilan Politik yang berlangsung di Parlimen pada 13 September lalu.

MoU berkenaan yang membentuk satu kerjasama ‘dwipartisan’ dengan menjulang semangat Keluarga Malaysia, mempunyai enam agenda merangkumi pemerkasaan pelan Covid-19, transformasi pentadbiran, pembaharuan Parlimen, kebebasan institusi kehakiman, Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan pembentukan jawatankuasa pemandu.

Untuk rekod, tawaran kerjasama tersebut sebelum ini pernah dibuat oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum meletak jawatan tetapi ditolak mentah-mentah pembangkang.

Hanya dengan kerajaan baharu diterajui UMNO sahaja Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim tunduk dan menerima tawaran MoU tersebut, begitu takut beliau kepada UMNO sehingga mengadaikan prinsip perjuangannya sebelum ini.

Berita berkaitan
Kit Siang gesa dalang skandal kapal LCS didakwa, desak Zahid jawab
August 5, 2022· Politik
Anwar perlekeh gagasan baharu Dr M, tahu bakal sekat cita-citanya jadi PM
August 4, 2022· Politik
DAP bakal mengadakan Kongres Khas, pinda perlembagaan lompat parti
August 3, 2022· Politik
PRU-15 semakin dekat, mungkin sebulan dua lagi
August 3, 2022· Politik
Popular
Rafizi senaraikan punca kos kapal tak siap naik tiga kali ganda
August 9, 2022
Prihatin Rakyat kekal jadi falsafah perjuangan PN, kata Muhyiddin
August 9, 2022
Ada lagi satu skandal besar selepas LCS, dedah Ketua Pemuda PAS
August 8, 2022
Lebih baik GTA sertai PN
August 9, 2022
Lagi Politik terkini
Lebih baik GTA sertai PN
9 jam lalu · Politik
Prihatin Rakyat kekal jadi falsafah perjuangan PN, kata Muhyiddin
10 jam lalu · Politik
BN umum keputusan permohonan parti Zuraida minggu hadapan: Tok Mat
15 jam lalu · Politik
Rafizi senaraikan punca kos kapal tak siap naik tiga kali ganda
16 jam lalu · Politik
RUU antilompat parti tak terpakai kepada Ahli Dewan Negara: PM
17 jam lalu · Politik
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok