Kejatuhan ringgit tidak ok, harga barang makanan juga terkesan: Muhyiddin

September 19, 2022 · Politik

Kerajaan digesa memandang serius isu kejatuhan nilai mata wang ringgit dan mencari langkah segera bagi mengelak ia menjadi lebih parah, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) berkata kerajaan perlu segera menangani isu kejatuhan ringgit dengan mencari pendekatan yang berkesan dan tidak boleh menganggap ia bukan satu krisis yang serius.

“Isu kejatuhan nilai ringgit juga tidak dipandang serius. Perdana Menteri tidak tampil menjelaskan langkah-langkah yang akan diambil oleh kerajaan untuk membendung kejatuhan nilai ringgit.

“Malah dikatakan ini bukan masalah besar. Kononnya, Malaysia tidak berada dalam krisis. As if everything is okay.

“Saya tahu tidak semuanya okay di luar sana,” katanya dalam satu kenyataan di Facebook hari ini.

Jelas Muhyiddin, kejatuhan ringgit memberi kesan secara langsung terhadap harga barang makanan memandangkan nilai import makanan sahaja mencecah RM63 bilion dan perkara ini pastinya bukan sesuatu yang baik kepada rakyat.

“Malaysia mengimport sebahagian besar bahan makanan. Tahun lalu, nilai import bahan makanan sahaja mencecah RM63 bilion.

“Jika nilai ringgit terus merudum, harga barangan makanan akan menjadi lebih mahal.

“Is this okay? No, it is not okay,” katanya lagi.

Bagaimanapun, Muhyiddin berkata semua faktor ini tidak dipandang sebagai isu penting yang perlu ditangani dan mungkin disebabkan faktor tersebut rakyat yang berpuas hati dengan prestasi Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hanya 35 peratus.

“Nampaknya, Perdana Menteri tidak memandang semua isu ini sebagai sesuatu yang penting.

“Mungkin kerana itulah hanya 35 peratus rakyat berpuas hati dengan prestasi Perdana Menteri pada masa ini. Aspek pengurusan ekonomi negara mencatatkan prestasi terburuk dengan hanya 18 peratus berpuas hati,” katanya.

Muhyiddin juga menyentuh laporan kajian terbaharu yang dilaksanakan oleh Merdeka Centre for Opinion Research pada bulan Disember 2021.

“Kajian ini mendapati 12 peratus rakyat telah mula ikat perut dengan makan hanya sekali atau dua kali sehari (skip meal), 12 peratus tangguh rawatan perubatan dan 31 peratus lewat bayar hutang dan bil kerana tiada wang.

“Selain itu, kajian oleh Mindshare, sebuah entiti bukan kerajaan, menunjukkan 61 peratus rakyat Malaysia telah berada dalam kumpulan berpendapatan terkebawah (B60), iaitu dengan pendapatan isi rumah di bawah RM5,000 sebulan, selepas pandemik Covid-19 melanda negara.

“76 peratus daripada kumpulan ini berpendapatan kurang RM3,000 sebulan. Kejatuhan nilai ringgit, kenaikan kadar inflasi dan keadaan ekonomi pasca pandemik telah memberi kesan buruk ke atas kehidupan rakyat,” katanya lagi.

Mengambil kira faktor kesusahan yang sedang dialami rakyat ketika ini, Muhyiddin juga sudah meminta jentera parti Perikatan Nasional untuk membantu rakyat yang terkesan.

“Sebagai Pengerusi Perikatan Nasional, saya telah mengarahkan jentera parti supaya terus membantu rakyat yang susah termasuk mengedarkan bakul makanan kepada mereka yang memerlukan dan menganjurkan Program Jualan Prihatin yang menawarkan barangan keperluan harian dengan harga yang murah,” tegasnya lagi.

Berbeza dengan pendekatan diambil Barisan Nasional (BN) yang berterusan mendesak pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) diadakan segera, Muhyiddin berkata masih tidak sampai ke tahap mahu mendesak Ismail Sabri membubarkan Parlimen seperti dikehendaki oleh pemimpin UMNO tetapi jika berterusan gagal menguruskan negara mungkin elok juga pilihan raya diadakan bagi memilih kerajaan lebih cekap.

“Pada masa yang sama, BN sedang menekan Perdana Menteri untuk membubarkan Parlimen dengan segera supaya pilihan raya dapat diadakan.

“Saya belum sampai ke tahap mahu mendesak Perdana Menteri supaya membubar Parlimen.

“Tetapi saya pun terfikir, jika Perdana Menteri terus gagal mengurus ekonomi dan negara dengan baik, eloklah pilihan raya diadakan supaya sebuah kerajaan baharu yang lebih cekap, prihatin dan bebas rasuah dapat dipilih oleh rakyat,” katanya lagi.

Berita berkaitan
Khairy tak rasa bekas Peguam Negara akan beri penjelasan kes Zahid dihentikan
7 jam lalu· Politik
Bekas guru calon PN di PRK DUN Pelangai
8 jam lalu· Politik
KJ ungkit kenyataan Azalina ‘peguam negara orang PM’, sindir kes rasuah Zahid
20 jam lalu· Politik
Penjelasan kes Zahid lebih kepada retorik politik cikgu dan anak murid
September 20, 2023· Politik
Popular
KJ ungkit kenyataan Azalina ‘peguam negara orang PM’, sindir kes rasuah Zahid
September 20, 2023
Khairy tak rasa bekas Peguam Negara akan beri penjelasan kes Zahid dihentikan
September 21, 2023
Kecoh laungan ‘peliwat’ di Dewan Rakyat, Wan Saiful kata Anwar tak layak jadi PM
September 20, 2023
Takkan kalah sampai nak sekat peruntukan kepada rakyat, kata MB Terengganu
September 20, 2023
Lagi Politik terkini
Polis ambil keterangan Muhyiddin sekali lagi berhubung kempen PRK
7 jam lalu · Politik
Takkan kalah sampai nak sekat peruntukan kepada rakyat, kata MB Terengganu
21 jam lalu · Politik
Kecoh laungan ‘peliwat’ di Dewan Rakyat, Wan Saiful kata Anwar tak layak jadi PM
September 20, 2023 · Politik
Peliwat bergema di Dewan Rakyat, Radzi bidas ‘saya yakin kamu peliwat’ kepada PMX
September 19, 2023 · Politik
Peruntukan ditarik balik selepas Syed Saddiq jadi pembangkang
September 19, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Susah senang bersama, PN tidak akan khianat pengundi sertai kerajaan PH-BN
4 jam lalu
[VIDEO] Rakyat beratur beli beras Rahmah macam negara kita miskin
7 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok