Kebangkitan UMNO perlu bermula dari Johor: Ismail Sabri

Kebangkitan UMNO dalam mengharungi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) perlu bermula dari Johor kerana sejarah parti yang mula berakar di negeri tersebut, kata Naib Presiden UMNO Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ismail Sabri berkata Johor adalah tempat ‘kelahiran’ parti keramat tersebut yang perlu bangkit daripada kekalahan lalu dan kembali menguasai kerajaan.

“Johor memang daripada dahulu menjadi benteng kekuatan UMNO. Seperti yang kita tahu, UMNO ditubuhkan di Johor, jadi UMNO Johor perlu bangkit kembali menguasai kerajaan.

“Walaupun sekarang memang UMNO menjadi kerajaan di Johor tetapi kali ini kita percaya UMNO akan menang lebih besar di Johor,” katanya selepas program Bangkit 15 peringkat negeri Johor hari ini.

Turut hadir, Naib Presiden UMNO Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Timbalan Pengerusi UMNO Johor Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Johor kini di bawah pimpinan kerajaan Perikatan Nasional (PN) dengan Menteri Besarnya Datuk Hasni Mohammad daripada UMNO mengetuai kerajaan negeri.

PN mempunyai 29 kerusi dengan Barisan Nasional sebanyak 16 kerusi, Bersatu 12 kerusi dan PAS satu kerusi manakala Pakatan Harapan mempunyai 27 kerusi dengan DAP 14, Amanah enam serta PKR tujuh.

Sementara itu, mengenai Bangkit 15, Ismail Sabri yang juga Menteri Kanan (Keselamatan) berkata beberapa negeri telah selesai mengadakan pogram berkenaan yang merupakan persediaan jentera UMNO bagi menghadapi PRU15.

Menurutnya, Johor merupakan negeri terakhir sebelum menjelang Ramadan dan program sama akan diteruskan di Sabah, Kelantan, Pulau Pinang serta Terengganu selepas sambutan Aidilfitri nanti.

BERITA BERKAIT
POPULAR