Kaum Cina jangan takut PAS ada dalam PN : Idris

July 27, 2023 · Politik

Naib Presiden PAS, Datuk Idris Ahmad meminta masyarakat bukan Melayu khususnya kaum Cina agar tidak takut atau bimbang dengan kehadiran parti itu dalam Perikatan Nasional (PN)

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Hal Ehwal Agama itu berkata selama 33 tahun PAS memerintah Kelantan, rakyat bukan Islam hidup aman damai di negeri itu.

“Tuan-tuan yang dihormati sekalian, terutama orang Cina…jangan bimbang, jangan takut walaupun PAS ada dalam PN.

“Setakat hari ini kita sudah memerintah 33 tahun di Kelantan, seorang Cina pun tidak ada kita bunuh di Kelantan, seorang Hindu pun tak ada kita potong kepala di Kelantan, seorang siam pun kita tak ada tikam di Kelantan.

“Di Kelantan penduduk bukan Islam tak ramai, tak sampai 10% tapi mereka boleh hidup aman.

“Sebab apa? Kita, orang Islam lagi kuat dia pegang agama dan pandai hormat orang. Dia wajib jaga, saya tak boleh khianat orang bukan Islam,” katanya ketika berucap pada majlis pengumuman senarai calon PN bagi PRN Pulau Pinang, malam tadi.

Mengulas lanjut, Idris yang juga Ahli Parlimen Bagan Serai berkata mengikut ajaran Islam, sesiapa yang melakukan kejahatan seperti bunuh akan dimasukkan ke dalam neraka.

“Saya tidak boleh bunuh orang bukan Islam kerana orang itu bukan beragama sama dengan kita.

“Tidak boleh, kerana mengikut kepercayaan agama kami, kalau bunuh kami akan dimasukkan dalam neraka,” katanya.

Tambahnya, “Insya-Allah, PAS tidak akan menzalimi tuan-tuan dan puan-puan (orang bukan Melayu). Yakin dan percayalah.”

Istilah gelombang hijau mula menjadi momokan yang digunakan pihak lawan untuk menggambarkan gabungan yang disertai PAS itu.

Malah sebelum ini, Pengerusi DAP Kebangsaan, Lim Guan Eng menyifatkan jika Pulau Pinang ditadbir gelombang hijau ia akan menyebabkan tokong dirobohkan serta sekatan beragama bagi bukan Islam di negeri itu.

Bekas menteri kewangan itu kini sedang disiasat atas kenyataan tersebut kerana memainkan sentimen 3R.

Semalam, seorang ADUN DAP Pulau Pinang sendiri akui gelombang hijau itu digunakan untuk menakutkan rakyat bukan Islam di negeri itu.

Berita berkaitan
Dua kem UMNO berbeza di Sabah, kumpulan pro Hajiji dan Bung Moktar
7 jam lalu· Politik
PAS bidas kenyataan biadab MP PKR dalam isu poligami, dakwa sentuh 3R
November 27, 2023· Politik
PAS gesa kerajaan batal penganjuran program ratu cantik pada Disember
November 24, 2023· Politik
Kajian Merdeka Center bukti rakyat marah kepada PMX, tahap terburuk: Idris
November 23, 2023· Politik
Popular
Dua kem UMNO berbeza di Sabah, kumpulan pro Hajiji dan Bung Moktar
November 29, 2023
Samsuri tak tolak anjur solat hajat berhubung tuntutan wang royalti
November 29, 2023
Besar pengorbanan Muhyiddin hingga jawatan PM dilepaskan: Tajuddin
September 20, 2021
Sesi perbahasan kecoh selepas Ahli Parlimen pertikai tiada menteri dalam dewan
November 27, 2023
Lagi Politik terkini
Samsuri tak tolak anjur solat hajat berhubung tuntutan wang royalti
7 jam lalu · Politik
Sesi perbahasan kecoh selepas Ahli Parlimen pertikai tiada menteri dalam dewan
November 27, 2023 · Politik
Imbuhan penjawat awam negeri diumum selepas PRK Kemaman: Ahmad Samsuri
November 27, 2023 · Politik
Wahab dalam kemurungan belum boleh keterangan, kata peguam
November 27, 2023 · Politik
Rafizi perlekeh kajian terbaharu Merdeka Center dakwa ‘rating’ Anwar jatuh
November 26, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Rakyat Terengganu bersama PN walaupun dizalim peruntukan, royalti minyak
8 jam lalu
[VIDEO] Sokongan pengundi bukan Melayu terhadap Dr Sam meningkat
9 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok