Kalau terdesak saya pertimbang, kata Ku Li ulas soalan jadi PM

September 28, 2022 · Politik

Veteran UMNO Tengku Razaleigh Hamzah dilaporkan bersedia menggalas tanggungjawab Perdana Menteri (PM) sekiranya keadaan terdesak dan tidak ada pemimpin lain yang boleh diketengahkan.

Memetik laporan FMT hari ini (28 September 2022) beliau yang lebih dikenali sebagai Ku Li berkata demikian ketika ditanya kesediaannya menggalas jawatan PM, pada sidang media sempena sesi Hi-Tea bersama Anita Borneo Ride 2022 di pejabatnya.

Ahli Parlimen Gua Musang itu memaklumkan sedia menggalas tanggungjawab itu jika keadaan terdesak.

“Saya tidaklah begitu layak seperti setengah pihak barangkali, tapi kalau terdesak tidak ada orang lain bolehlah saya menimbang,” katanya.

18 September lalu, Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengesahkan bahawa Naib Presiden Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan dipilih sebagai PM, jika parti itu menang PRU-15.

Ismail juga kekal sebagai ‘poster boy’ calon PM daripada Barisan Nasional (BN) pada PRU-15 yang dijangka diadakan dalam tahun ini juga.

Isnin lalu pula, Naib Presiden UMNO Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata parti itu tidak pernah membincangkan untuk meletakkan Zahid sebagai calon PM bagi menghadapi PRU-15.

Beliau yang juga Menteri Pembangunan Luar Bandar berkata mesyuarat UMNO sebelum ini telah memutuskan bahawa Ismail Sabri kekal sebagai calon PM ke-10 sekiranya BN menang.

Sementara itu, Ku Li juga dipetik sebagai tidak bersetuju jika PRU diadakan pada musim tengkujuh dan mengingatkan pemimpin politik tidak memberi cadangan waktu yang “tidak logik” untuk diadakan pilihan raya.

Mengenai Gerakan Tanah Air (GTA) Ku Li berkata pembentukan gabungan itu adalah berteraskan “kemahuan diri”, selain terdiri daripada “kumpulan terdesak”.

Sambil menegaskan tiada sengketa antaranya dengan Tun Dr Mahathir Mohamad yang menerajui GTA, beliau berkata parti itu tidak menguntungkan orang Melayu, sebaliknya akan membawa lebih banyak perpecahan.

“Perpecahan akan lebih banyak kalau kita membiarkan keadaan ini berterusan, macam mana kita nak mencari kekuatan sama ada untuk menghadapi PRU atau menyatukan tenaga (Melayu) menghadapi sebarang kemungkinan kalau kita berpecah. Kalau kita terus berpecah belah kita akan menjadi lebih lemah.

“Kalau saya jumpa Dr Mahathir nanti saya nak cakap hal ini, sebab saya sudah ada parti yang saya jadi ahli, saya tak boleh sertai parti lain, tapi saya kena fikir dari sudut solidariti (Melayu). Jangan kita dipecah belahkan oleh kerana kemahuan diri dan kumpulan terdesak,” katanya.

Beliau turut mengulangi jangkaannya bahawa tidak ada satu parti politik boleh membentuk kerajaan secara bersendirian selepas PRU-15 ini.

“Saya punya pandangan selepas meninjau pendapat ramai pihak, mungkin tidak ada satu parti yang menang PRU-15 untuk membolehkan mereka menubuh sebuah kerajaan secara sendiri, jadi mereka terpaksa bergabung dengan pihak lain kalau ada pihak yang sanggup bersatu,” katanya.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Shahidan sindir MP UMNO-BN dipinggir daripada Kabinet, hampa kena game?
7 jam lalu· Politik
Terbukti sudah, demi kuasa dan kemaruk nak jadi PM prinsip pun dicampak 
19 jam lalu· Politik
Lantik menteri ada kes mahkamah, kerajaan sekarang sudah songsang: Sanusi
19 jam lalu· Politik
Lantik Zahid jadi TPM pengkhianatan terbesar Anwar dan PH kepada rakyat
December 2, 2022· Politik
Popular
Shahidan sindir MP UMNO-BN dipinggir daripada Kabinet, hampa kena game?
December 3, 2022
DAP tak puas hati komposisi menteri UMNO lebih ramai, tapi menang sikit
December 3, 2022
Kehancuran total pun mungkin tak mampu insafkan UMNO: Mokhtar
December 3, 2022
Ingat nak hantar Zahid ke penjara, rupanya ke Putrajaya: PH kena sindir
December 3, 2022
Lagi Politik terkini
Zahid hadapi tuduhan rasuah, tak patut dilantik jadi TPM: BERSIH
7 jam lalu · Politik
Saya tolak tawaran Anwar untuk jadi menteri, kata Gobind
7 jam lalu · Politik
Ingat nak hantar Zahid ke penjara, rupanya ke Putrajaya: PH kena sindir
8 jam lalu · Politik
DAP tak puas hati komposisi menteri UMNO lebih ramai, tapi menang sikit
11 jam lalu · Politik
Kewibawaan Kabinet Anwar terjejas setelah Zahid dilantik TPM: IDEAS
12 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Jangan berkira duit balik mengundi demi bangsa dan agama
December 3, 2022
[VIDEO] Ucapan Sanusi di PRK Padang Serai
December 3, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok