Kalau RoS tak lulus permohonan, UMNO kena buat pemilihan: Mahdzir

July 14, 2022 · Politik

UMNO perlu patuh kepada sebarang keputusan yang akan dibuat oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS), kata Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Naib Presiden UMNO itu berkata semua pihak diminta menunggu keputusan yang akan diumumkan RoS dan tidak membuat spekulasi yang hanya akan mengeruhkan keadaan, gesaan tersebut dibuat menjelang tarikh akhir keputusan RoS 16 Julai ini.

“Setakat ini kita tidak dapat lagi (keputusan) tetapi ada orang lawan teka sekarang ini, tetapi pada saya tak perlu keterlaluan, kita tunggu keputusan. Bila keputusan keluar pada waktu itu kita terima keputusan apa yang diputuskan.

“Ada dua sama ada diluluskan atau tidak diluluskan, itu sahaja. Kalau tidak lulus pemilihan kena buat, lepas itu baru pilihan raya, kalau lulus mungkin boleh pilihan raya dahulu baru boleh pemilihan,” katanya dipetik laporan Utusan Malaysia hari ini.

Mahdzir terdahulu menghadiri Majlis Taklimat Khas Projek Bersepadu Pembangunan Ekonomi Kampung (Prospek) Pedu di Kampung Padang Setol.

UMNO sebelum ini menangguhkan pemilihan parti di semua peringkat cawangan, bahagian dan Majlis Tertinggi selama 18 bulan selepas penggal 2018/2021 berakhir pada 30 Jun tahun lepas.

Jika dihitung, tempoh 18 bulan itu akan tamat hujung tahun ini dan pemilihan UMNO perlu diadakan sebelum 30 Disember 2022.

Tinggal beberapa hari menjelang tarikh akhir 16 Julai ini untuk RoS memuktamadkan keputusannya terhadap permohonan dibuat UMNO sebelum ini.

Perwakilan UMNO pada Perhimpunan Agung Khas 15 Mei lalu sebulat suara meluluskan beberapa resolusi untuk membuat pindaan perlembagaannya, termasuk membenarkan pemilihan dalaman selepas pilihan raya umum (PRU).

Terdahulu, Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan memberitahu bersedia menggunakan Pelan B sekiranya keputusan RoS tidak memihak kepada mereka, bagaimanapun tidak menjelaskan secara terperinci berhubung rancangan tersebut.

Mengulas mengenai perjanjian untuk melantik Timbalan Perdana Menteri, Mahdzir berkata kuasa melantik terletak kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk menentukan siapa yang akan dilantik sebagai timbalannya.

“Saya punya komen jawatan Timbalan Perdana Menteri adalah prerogatif Perdana Menteri, pilihan raya itu pun hak Perdana Menteri juga. Pemuda UMNO boleh desak tetapi bagi saya untuk lantik Timbalan Perdana Menteri ini prerogatif Perdana Menteri.

“Biar beliau putuskan walaupun ada MoU (memorandum persefahaman) atau apa sekalipun, biar Perdana Menteri yang tentukan termasuk juga dalam soal pilihan raya. Beliau ada laporan, tahu apa yang berlaku di persekitaran dan di peringkat antarabangsa, jadi Perdana Menteri boleh putuskan berdasarkan maklumat yang ada,” katanya lagi.

Berita berkaitan
Pembersihan UMNO hampir sama dengan langkah PKR pada 2020 pecat pemimpin sendiri
53 minit lalu· Politik
UMNO sekarang hanya menumpang orang untuk dapat jawatan: Ku Li
1 jam lalu· Politik
Hishammuddin beri isyarat bakal ambil tindakan balas selepas digantung
16 jam lalu· Politik
Hasni rasa dipecat kerana sokong idea jawatan tertinggi dipertandingkan
16 jam lalu· Politik
Popular
Hishammuddin beri isyarat bakal ambil tindakan balas selepas digantung
January 28, 2023
Hasni rasa dipecat kerana sokong idea jawatan tertinggi dipertandingkan
January 28, 2023
Zahid kuku besi kata Ketua UMNO Alor Setar
January 28, 2023
Tiada guna berjuang dalam parti dipimpin orang tidak bertanggungjawab, kata Qobin
January 28, 2023
Lagi Politik terkini
Lawan lempar tuduhan, hanya cubaan rosakkan imej PAS-PN
1 jam lalu · Politik
Khairy bijak, terserah kepadanya untuk buat keputusan: Muhyiddin
20 jam lalu · Politik
Apa sudah jadi dengan UMNO, pecat sesuka hati saja sekarang: Muhyiddin
20 jam lalu · Politik
Zahid kuku besi kata Ketua UMNO Alor Setar
20 jam lalu · Politik
Jika pemimpin dipecat dan digantung masuk PN, situasi UMNO lebih parah: Penganalisis
21 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Terserah kepada KJ sertai Bersatu
56 minit lalu
[VIDEO] Bersatu buka peluang kepada bekas pemimpin Umno
2 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok