Kalau RoS tak lulus permohonan, UMNO kena buat pemilihan: Mahdzir

July 14, 2022 · Politik

UMNO perlu patuh kepada sebarang keputusan yang akan dibuat oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS), kata Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Naib Presiden UMNO itu berkata semua pihak diminta menunggu keputusan yang akan diumumkan RoS dan tidak membuat spekulasi yang hanya akan mengeruhkan keadaan, gesaan tersebut dibuat menjelang tarikh akhir keputusan RoS 16 Julai ini.

“Setakat ini kita tidak dapat lagi (keputusan) tetapi ada orang lawan teka sekarang ini, tetapi pada saya tak perlu keterlaluan, kita tunggu keputusan. Bila keputusan keluar pada waktu itu kita terima keputusan apa yang diputuskan.

“Ada dua sama ada diluluskan atau tidak diluluskan, itu sahaja. Kalau tidak lulus pemilihan kena buat, lepas itu baru pilihan raya, kalau lulus mungkin boleh pilihan raya dahulu baru boleh pemilihan,” katanya dipetik laporan Utusan Malaysia hari ini.

Mahdzir terdahulu menghadiri Majlis Taklimat Khas Projek Bersepadu Pembangunan Ekonomi Kampung (Prospek) Pedu di Kampung Padang Setol.

UMNO sebelum ini menangguhkan pemilihan parti di semua peringkat cawangan, bahagian dan Majlis Tertinggi selama 18 bulan selepas penggal 2018/2021 berakhir pada 30 Jun tahun lepas.

Jika dihitung, tempoh 18 bulan itu akan tamat hujung tahun ini dan pemilihan UMNO perlu diadakan sebelum 30 Disember 2022.

Tinggal beberapa hari menjelang tarikh akhir 16 Julai ini untuk RoS memuktamadkan keputusannya terhadap permohonan dibuat UMNO sebelum ini.

Perwakilan UMNO pada Perhimpunan Agung Khas 15 Mei lalu sebulat suara meluluskan beberapa resolusi untuk membuat pindaan perlembagaannya, termasuk membenarkan pemilihan dalaman selepas pilihan raya umum (PRU).

Terdahulu, Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan memberitahu bersedia menggunakan Pelan B sekiranya keputusan RoS tidak memihak kepada mereka, bagaimanapun tidak menjelaskan secara terperinci berhubung rancangan tersebut.

Mengulas mengenai perjanjian untuk melantik Timbalan Perdana Menteri, Mahdzir berkata kuasa melantik terletak kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk menentukan siapa yang akan dilantik sebagai timbalannya.

“Saya punya komen jawatan Timbalan Perdana Menteri adalah prerogatif Perdana Menteri, pilihan raya itu pun hak Perdana Menteri juga. Pemuda UMNO boleh desak tetapi bagi saya untuk lantik Timbalan Perdana Menteri ini prerogatif Perdana Menteri.

“Biar beliau putuskan walaupun ada MoU (memorandum persefahaman) atau apa sekalipun, biar Perdana Menteri yang tentukan termasuk juga dalam soal pilihan raya. Beliau ada laporan, tahu apa yang berlaku di persekitaran dan di peringkat antarabangsa, jadi Perdana Menteri boleh putuskan berdasarkan maklumat yang ada,” katanya lagi.

Berita berkaitan
Najib pegang banyak jawatan untuk lakukan jenayah dalam SRC: Pendakwa
10 jam lalu· Isu semasa
Peguam sendiri tarik diri, Najib kata malang tak dapat beri hujah pembelaan
11 jam lalu· Isu semasa
Najib tidak cuba lindungi kepentingan SRC, berniat lakukan jenayah: Pendakwa
13 jam lalu· Isu semasa
Ismail Sabri buat kerja sebab itu pembangkang marah: Shahidan
15 jam lalu· Politik
Popular
UMNO kotor dari ‘Top 1’ hingga akar umbi kerana Najib, kata Dr Mahathir
August 18, 2022
UMNO mula serang, hina badan kehakiman negara, kata peguam
August 18, 2022
Skandal LCS, PH kesal dengan cara UMNO layan tentera ikut suka hati
August 18, 2022
Ismail Sabri buat kerja sebab itu pembangkang marah: Shahidan
August 18, 2022
Lagi Politik terkini
UMNO mula serang, hina badan kehakiman negara, kata peguam
13 jam lalu · Politik
UMNO kotor dari ‘Top 1’ hingga akar umbi kerana Najib, kata Dr Mahathir
14 jam lalu · Politik
Skandal LCS, PH kesal dengan cara UMNO layan tentera ikut suka hati
15 jam lalu · Politik
PRU-15: BN sasar menang 20 kerusi Parlimen di Johor
16 jam lalu · Politik
Hamzah sahkan PN sudah mohon tarikh baharu jumpa Ismail Sabri
16 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok