Jika Zahid jadi PM, DAP perlu sedia terima kluster mahkamah?

Dalam politik pelbagai kemungkinan boleh berlaku, ia termasuk jika Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menjadi Perdana Menteri (PM) baharu dan DAP perlu diberikan juga kredit sebagai parti utama yang menjayakannya.

Sekiranya kerajaan Perikatan Nasional (PN) jatuh dan Zahid yang dikatakan sudah menawarkan diri untuk menjadi PM baharu walaupun kemudiaan menafikan hari ini, ia bukan sesuatu diluar jangkaan tetapi sememangnya sudah dirancang daripada awal untuk mengembalikan kuasa kepada UMNO sebagai peneraju utama kerajaan di Putrajaya.

Ia sekaligus akan mematikan langkah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan DAP yang akhirnya terpaksa menerima hakikat UMNO adalah parti dominan.

Isu kluster mahkamah bukan lagi pertikaian kerana Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang berdepan pendakwaan melibatkan kes terowong juga sudah berada dalam satu liga bersama Zahid dan beberapa pemimpin UMNO lain yang turut berdepan kes mahkamah.

Dalam keadaan ini, DAP tidak mempunyai pilihan untuk turut menerima UMNO selaku rakan sekutu mereka sama ada secara rasmi atau tidak itu terpulang.

Yang pastinya, DAP akan dikenang sebagai pemain utama yang turut menyumbang kepada kebangkitan UMNO menakluk semula Putrajaya dan sememangnya secara tradisi Presiden UMNO adalah pemegang jawatan PM.

Bagaimanapun, apa akan jadi kepada Anwar selepas Zahid jadi PM?

Anwar tetap akan menjadi Ketua Pembangkang kerana kewibawaannya mengemudi blok tersebut dan tetap akan menjadi cikgu kepada Zahid.

Persoalannya adakah Zahid akan mendapat majoriti untuk dipilih sebagai PM baharu, ia bukan suatu yang mustahil kerana jika parti rakan komponen dalam PN seperti PAS dan Bersatu sebulat suara untuk memilihnya sebagai PM kemudiaan beberapa MP UMNO yang sebelum ini tidak menyokong dan kembali menyokongnya, maka Zahid akan menjadi PM baharu dengan majoriti sama dimiliki seperti Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Cuma Zahid akan perlu memujuk PAS dan Bersatu untuk menyokongnya sebagai calon PM.

Tidak ada salah jika Zahid diberikan peluang kerana dilihat daripada pencapaian dan pengalaman sebelum ini berada dalam kerajaan, Zahid juga mempunyai rekod yang baik cuma biasalah apabila terdapat beberapa kes mahkamah sedang dihadapinya.

Bukankah pemimpin DAP seperti Guan Eng juga berdepan kes mahkamah, jadi apakah salahnya untuk beliau menjadi PM baharu?

Tidaklah DAP terlalu merasakan diri mereka suci dan mendakwa Zahid tidak mempunyai kelayakan untuk menjadi PM, sudah terbukti ciri-ciri PM dan kepimpinan yang dimilikinya dilihat dalam UMNO.

BERITA BERKAIT
POPULAR