Jika tiada hutang 1MDB, banyak kerajaan boleh bantu mangsa banjir: MP PKR

Banyak yang boleh kerajaan bantu mangsa bencana banjir sekarang jika tiada hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang perlu ditanggung sekarang ini, kata Ahli Parlimen (MP) PKR Hassan Abdul Karim.

MP Pasir Gudang itu menyifatkan hutang yang dicipta semasa era kerajaan Datuk Seri Najib Razak mengakibatkan kewangan kerajaan kini semakin lemah, namun UMNO menerusi Najib dan Ketua Pemudanya, Datuk Asraf Wajdi Dusuki kini cuba merosakkan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

“Jika tidak ada skandal 1MDB negara akan ada wang untuk bantu rakyat akibat bencana banjir seperti yang berlaku sekarang.

“Adakah pemimpin UMNO sedar dan insaf hakikat itu?” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Hassan juga membidas UMNO yang mahu merosakkan KWSP seperti dilakukan Najib sebelum ini yang “hampir memusnahkan” Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) kakitangan awam apabila RM4 bilion lesap selepas dipinjamkan kepada 1MDB.

Ujarnya, pemimpin-pemimpin UMNO kini hendak menghancurkan pula wang simpanan persaraan pekerja swasta dalam KWSP.

“Pemimpin Melayu jenis apa pemimpin-pemimpin UMNO sekarang ini?

“Daripada Presiden UMNO hingga ke Ketua Pemudanya mahu memperjudikan wang pencen pekerja swasta dalam KWSP kononnya atas alasan hendak bantu rakyat yang terjejas akibat bencana banjir.

“Adakah pemimpin UMNO sudah bangkrap idea?” katanya lagi.

Difahamkan Hassan merujuk gesaan UMNO agar kerajaan membenarkan pengeluaran RM10,000 wang pencarum menerusi i-Citra, lebih-lebih pada musim banjir.

Pinjaman RM4 bilion dimaksudkan Hassan merujuk kepada jumlah dana KWAP dalam kes SRC International Sdn Bhd (SRC) – bekas anak syarikat 1MDB – membabitkan Najib, sekitar 2011 hingga 2012, yang didakwa bekas Perdana Menteri (PM) itu untuk tujuan pelaburan.

Mahkamah mendapati Najib selaku PM ketika itu mempunyai kepentingan peribadi dalam Kabinet apabila meluluskan jaminan kerajaan sebanyak RM4 bilion daripada KWAP kepada SRC.

Najib didapati bersalah atas tujuh pertuduhan salah guna kuasa, pecah amanah dan pengubahan wang haram membabitkan dana bernilai RM42 juta milik SRC, dan mengemukakan rayuan di Mahkamah Persekutuan setelah gagal di peringkat Mahkamah Rayuan.

BERITA BERKAIT
POPULAR