Jika pemimpin UMNO jadi PM, semua kleptokrat akan dibebaskan? soal Pua

Seorang pemimpin DAP, Tony Pua bimbang sekiranya kejatuhan kerajaan Perikatan Nasional (PN) bakal membawa semua kleptokrat dalam UMNO yang terpalit dengan kes rasuah kembali berkuasa, ia selepas blok pembangkang seakan mahu bekerjasama dengan mereka.

Ahli Parlimen Damansara itu berkata sekiranya kerajaan PN jatuh dan pemimpin UMNO dilantik menjadi Perdana Menteri (PM) ia kemungkinan semua pemimpin parti itu yang terpalit dengan kes rasuah akan dibebaskan dan pastinya akan menjadi kuat selepas itu.

“Dan jika pemimpin UMNO jadi PM, bukankah semua kleptokrat akan dibebaskan (atau mungkin kembali berkuasa)?” soal Pua.

Untuk rekod, UMNO kini sedang berusaha menumbangkan kerajaan PN yang dipimpin PM Tan Sri Muhyiddin Yassin menerusi pakatan sulit yang dirancang bersama Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pada April lalu, pendedahan pakatan sulit terbongkar antara Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dengan Presiden PKR, Anwar menerusi satu klip audio tular.

Tahun lalu, terbongkar juga sepucuk surat dihantar Zahid dan Najib yang menyokong Anwar sebagai calon PM baharu.

Pua juga melontarkan pandangan sekiranya perlu blok pembangkang mengambil selangkah ke depan untuk mengelak perasuah dalam UMNO daripada bebas daripada perbuatan mereka.

“Atau adakah kita memikirkan selangkah ke depan untuk menghentikan kleptokrat daripada melepaskan diri, atau lebih buruk lagi mereka dapat kembali mengawal dan menguasai politik, walaupun terpaksa bertoleransi dengan pemerintahan Perikatan Nasional yang tidak cekap dan khianat untuk sementara waktu lagi,” soalnya.

Semalam, Zahid mengumumkan beliau dan beberapa Ahli Parlimen UMNO sudah hilang kepercayaan terhadap Muhyiddin dan kerajaan PN, ia mencetuskan polemik mengenai kejatuhan kerajaan.

Susulan pertemuan dengan Yang di-Pertuan Agong hari ini, Muhyiddin berkata masih memiliki sokongan majoriti Ahli-ahli Parlimen, di samping berkata akan mengemukakan usul undi percaya dalam sidang Dewan Rakyat pada September depan.

BERITA BERKAIT
POPULAR