Jika kleptokrat berkuasa semula, PN kembalikan mandat kepada rakyat: Muhyiddin

Perikatan Nasional (PN) sekali lagi mengingatkan kerajaan yang ada sekarang tidak boleh tunduk kepada tekanan kumpulan kleptokrat yang hanya mementingkan diri mereka sendiri.

Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan bahawa PN mempunyai tanggungjawab moral untuk memberikan sokongan kepada kerajaan yang ada sekarang selagi mana prinsip yang telah dinyatakan sebelum ini dipatuhi.

Bagaimanapun, Presiden Bersatu itu berkata sekiranya kumpulan kleptokrat itu kembali berkuasa maka prinsip berkenaan telah tidak dipatuhi.

“Kita berada di sini (dalam kerajaan) adalah untuk berkhidmat kepada rakyat dengan penuh integriti. Tetapi jika prinsip ini tidak lagi diguna pakai, sebaliknya kleptokrat kembali berkuasa, kita telah gagal.

“Jika ini berlaku kita (PN) mesti membuat keputusan terhormat, termasuk menyerahkan kembali mandat kepada rakyat apabila tiba masanya,” katanya merasmikan persidangan Perwakilan Nasional Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) ke-15 di ibu negara, hari ini.

Bekas Perdana Menteri itu berkata PN tidak boleh membiarkan sistem politik negara dikawal oleh mereka yang rakus untuk berkuasa semata-mata, sebaliknya gabungan itu mesti menawarkan pentadbiran yang prihatin rakyat, cekap, telus dan berintegriti.

Menurutnya, sejak Pilihan Raya Umum Ke-14 lalu landskap politik negara telah melalui satu proses perubahan yang amat signifikan apabila negara menyaksikan Malaysia yang dahulunya didominasi oleh hanya sebuah gabungan parti politik kini telah berubah.

Muhyiddin berkata sebelum PRU14, sistem politik negara dikategorikan sebagai didominasi oleh hanya sebuah parti iaitu Barisan Nasional (BN) yang menguasai sistem politik dan kerajaan, manakala parti-parti lain yang berada di luar BN sekadar menjadi pembangkang yang lemah dan sistem ini dilihat mempunyai banyak kelemahan.

“Pemusatan kuasa berlaku dalam sesebuah parti politik yang menyebabkan tidak ada semak dan imbang yang mencukupi dalam pentadbiran kerajaan yang diperintah oleh parti yang dominan ini.

“Segala keputusan hanya dibuat pemimpin parti ataupun sebilangan orang yang menyokong pemimpin parti. Sistem politik ini yang mampu mewujudkan kestabilan politik pada awalnya dilihat berkesan untuk memacu pembangunan negara yang besar ini.

“Namun lama kelamaan kuasa politik yang dominan ini berpusat kepada individu yang memimpin parti dan juga kerajaan. Ahli-ahli parti akur dengan setiap keputusan dan tindakan pemimpin parti walaupun ia adalah suatu perkara yang tidak betul.

“Malah penyelewengan dan juga pelanggaran undang-undang oleh pemimpin parti juga sering berlaku tetapi dipandang sepi oleh pemimpin parti yang lain kerana mereka takut tersingkir daripada parti yang berkuasa dominan dalam kerajaan ini,” katanya.

Muhyiddin berkata sebagai sebuah parti yang mendukung prinsip integriti PN telah meletakkan asas yang jelas dalam pembentukan Kerajaan Persekutuan, mahupun kerajaan negeri.

“Kita telah pun meletakkan syarat yang tegas bahawa sokongan PN kepada kerajaan pada hari ini adalah tertakluk kepada kepatuhan kerajaan terhadap prinsip-prinsip dan nilai integriti. Ini bagi kita adalah amat penting.

“Ini termasuklah syarat untuk terus menentang rasuah, menentang salah guna kuasa serta tidak sekali-kali mencampuri urusan-urusan mahkamah.

“Institusi mahkamah termasuk agensi pendakwaan mestilah dipastikan bebas untuk menegakkan keadilan tanpa diganggu-gugat oleh sesiapa pun semata-mata untuk melindungi kepentingan pihak-pihak tertentu,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR