Jika Dr M ingin masuk PN, ia dialu-alukan: Zuraida

Tun Dr Mahathir Mohamad.

Tidak ada halangan buat bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad jika ingin menyertai kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin Tan Sri Muhyiddin Yassin, kata Datuk Zuraida Kamaruddin.

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu itu berkata mereka sedia membuka pintu buat Dr Mahathir jika berhasrat mahu menyertai PN dan semestinya ia membuktikan keupayaan pentadbiran PN sehingga bekas perdana menteri paling lama itu ingin menyertai parti lamanya itu semula.

“Saya amat mengalu-alukan sekiranya Tun Mahathir (Tun Dr Mahathir Mohamad) sertai PN,” katanya menurut laporan Bernama.

Terdahulu, beliau menghadiri program Srikandi Muda Leadership Empowerment.

Zuraida yang juga Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan berkata beliau pernah menyuarakan cadangan agar PN menjalinkan kerjasama dengan Ahli Parlimen Langkawi itu sebelum ini.

Media baru-baru ini melaporkan Setiausaha Agung PN Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata gabungan itu sedia menerima mana-mana individu untuk menyertainya termasuk Dr Mahathir, namun perlu mengikut semua ketetapan perlembagaan parti tanpa sebarang syarat.

Dr Mahathir yang juga Pengerusi Penaja Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) sebelum ini mengulangi pendiriannya yang beliau sedia menimbang kerjasama dengan mana-mana pihak termasuk PN hanya sekiranya tiada ‘penyangak’ dalam parti berkenaan.

POPULAR