Jemaah Menteri kekal sokong PM, tumpu usaha tangani Covid-19

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin diberikan sokongan sebulat suara daripada semua ahli-ahli Jemaah Menteri untuk terus kekal memimpin pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan menumpukan usaha ke arah menangani penularan Covid-19.

Dalam satu kenyataan ahli-ahli Jemaah Menteri hari ini, ia menegaskan setiap keputusan yang dibuat oleh kerajaan dilakukan secara kolektif dengan mengambil kira pandangan semua pihak.

“Ahl-ahli Jemaah Menteri dalam Mesyuarat Kabinet yang berlangsung pada 14 Julai telah membuat keputusan sebulat suara untuk kekal memberi sokongan penuh kepada kepimpinan YAN Tan Sri Muhyiddin yassin sebagai Perdana Menteri Malaysia.

“Ahli-ahli Jemaah Menteri juga ingin memaklumkan bahawa setiap keputusan kerajaan dibuat secara kolektif oleh Jemaah Menteri setelah mengambil kira pandangan semua pihak,” kata kenyataan itu.

Tegas kenyataan itu lagi, keutamaan kerajaan adalah ke arah usaha membawa negara keluar dari penularan pandemik Covid-19.

“Keutamaan kerajaan pada ketika ini adalah untuk menjayakan Pelan Pemulihan Negara (PPN) demi kesejahteraan rakyat dan kemakmuran negara serta membawa negara keluar dari pandemik Covid-19,” katanya lagi.

Pada Rabu minggu lepas, Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi selepas selesai Mesyuarat Majlis Tertingginya mengumumkan keputusanmenuntut supaya Muhyiddin berundur secara terhormat dan memutuskan UMNO menarik sokongan daripada kerajaan PN.

Zahid juga menuntut supaya PM baharu dilantik bagi menggantikan Muhyiddin bagaimanapun tidak menamakan individu yang layak untuk memegang jawatan nombor satu negara itu.

Bagaimanapun, Zahid berkata hanya PM sahaja berundur dan Menteri Kabinet sedia ada akan kekal.

Bagaimanapun, gesaan Zahid tersebut tidak menerima sambutan daripada Menteri dan Timbalan Menteri UMNO yang dilihat tidak sehaluan dengan beliau, ia memandangkan wujud curiga anak murid kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim itu yang cuba membawa parti ke arah kerjasama bersama PKR dan DAP.

Setakat ini, tidak ada seorang Menteri atau Timbalan Menteri yang mengikut telunjuk Zahid yang seakan cuba menjatuhkan kerajaan PN.

BERITA BERKAIT
POPULAR