Jawatan Ketua Menteri, syarat DAP kepada Anwar terima dua bekas ADUN UMNO?

Walaupun DAP keberatan menerima dua bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) UMNO sebagai calon Pakatan Harapan (PH), namun mereka terpaksa menerimanya sebagai menghormati Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bagaimanapun, DAP meletak syarat kepada Anwar yang beria-ria menerima dua ADUN UMNO yang khianat tersebut dengan memberikan mereka jawatan Ketua Menteri (KM) jika memenangi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka pada 20 November nanti.

Difahamkan, syarat itu diletak sebagai timbal-balik bagi bersetuju dengan keputusan Anwar yang mahu mengambil dua bekas ADUN tersebut iaitu Datuk Seri Idris Haron dan Datuk Nor Azman Hassan sebagai calon PH.

Menurut sumber, sukar untuk menyakinkan DAP dengan keputusan Anwar yang berkeras mahu meletak dua bekas ADUN tersebut, namun apabila syarat yang diletak DAP tersebut diterima baharulah mereka bersetuju dengan kehendak Presiden PKR itu.

Nama calon KM yang disebut-sebut bakal dicadangkan DAP adalah calon muka baharu, Muhamad Danish Zainudin yang akan bertanding bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Batu.

Danish satu-satunya calon DAP yang akan bertanding pada PRN Melaka ini, ia bagi menggantikan Datuk Norhizam Hasan Baktee yang sebelum ini bertanding atas tiket DAP sebelum mengumumkan keluar parti kemudiaannya.

Hanya seorang calon berbangsa Melayu diletak DAP dalam PRN Melaka kali ini.

Bagaimanapun, sumber turut memberitahu Anwar tidak bersetuju dengan syarat DAP tersebut memandangkan sudah membuat janji dengan Idris untuk mencalonkannya sebagai KM jika PH memenangi PRN kelak.

Janji bagi memberikan jawatan KM kepada Idris sudah dibuat Anwar dalam beberapa pertemuan sebelum ini dan pastinya beliau perlu menunaikan janjinya itu.

Semalam, Anwar mengesahkan PH akan menerima dua bekas ADUN UMNO tersebut bertanding dalam PRN walaupun mendapat tentangan daripada rakan parti dalam PH, DAP yang keberatan dengan langkah tersebut.

“Setakat saya faham, PKR pilih satu, Amanah pilih satu, walaupun akan dimuktamadkan lewat malam ini atau esok pagi sebelum umumkan calon.

“Saya mohon maaf ada berbeza pandangan dengan pihak yang selama ini konsisten menyokong kita,” katanya semasa sidang media dalam Facebooknya.

PRN Melaka diadakan susulan tumbangnya kerajaan negeri pimpinan UMNO setelah empat ADUN, termasuk dua daripada parti itu, menarik sokongan terhadap Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh mengundi PRN Melaka pada 20 November manakala penamaan calon pada 8 November dan undi awal, 16 November.

BERITA BERKAIT
POPULAR