Jangan terlalu mendabik dada seolah UMNO parti suci : Muhammad Faiz

UMNO jangan terlalu mendabik dada seolah mereka sahaja lah parti yang paling suci walhal hakikatnya orang Melayu sudah muak dengan sikap korupsi segelintir pemimpin tersebut sehingga mereka ditolak semasa pilihan raya umum lalu, kata seorang Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu.

Dr. Muhammad Faiz Na’aman membidas tindakan UMNO yang seolah mahu menjadikan Bersatu sebagai “beg tinju” dalam Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2020 pada hujung minggu ini demi menutup masalah yang dihadapi parti mereka sendiri.

“Menjelang Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2020 pada hujung minggu ini, terdapat beberapa pemimpin parti tersebut yang secara terbuka menjadikan Parti BERSATU sebagai kambing hitam serta beg tinju untuk dipersalahkan dalam menentukan halatuju parti mereka.

“Seolah-olah di pihak kepimpinan parti mereka suci murni belaka tiada cacat cela yang perlu dibaiki secara drastik,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Jelasnya, kejatuhan UMNO dan Barisan Nasional (BN) semasa pilihan raya umum lalu tidak boleh dinafikan adalah simbolik penolakan rakyat terhadap parti itu, terutamanya orang Melayu sendiri yang sudah muak dengan keangkuhan “warlords” parti itu.

“Walhal umum tahu adalah mustahil Kerajaan BN boleh tersungkur setelah PRU ke-14 lalu jika tidak diajar oleh kuasa undi majoriti rakyat terutama orang Melayu sendiri yang sudah muak dengan sikap angkuh, budaya bermewah-mewahan dan aktiviti korupsi sesetengah “warlords” UMNO,” katanya lagi.

Menurut Muhammad Faiz lagi, UMNO seakan terlupa dengan kes rasuah yang terpalit dengan parti mereka itu sehinggakan Tan Sri Muhyiddin yang ketika itu memegang jawatan Timbalan Presiden menjadi mangsa kerakusan pemimpin UMNO sehingga dipecat hanya kerana cuba membetulkan parti tersebut.

“Parti Bersatu tidak pernah mendabik dada kononnya kita satu-satunya wadah politik kaum Bumiputera yang paling sempurna, paling hebat atau paling maksum.

“Wujudnya Bersatu adalah berpucuk pangkal dari skandal kolar putih paling dahsyat dalam sejarah negara, 1MDB (1Malaysia Development Berhad). Dari situ beberapa pemimpin UMNO yang berani bersuara termasuk Muhyiddin disingkirkan dari parti,” ujarnya lagi.

Muhammad Faiz juga menggesa agar penyokong UMNO tidak fanatik dengan parti sendiri bahkan Muhyiddin selaku Presiden Bersatu juga menghulur tangan demi memastikan perpaduan ummah dapat dipelihara.

“Sebagai orang muda dan orang baru dalam politik nasional, dengan rendah diri saya seru para pemimpin bangsa kita tidak kiralah dari parti mana, fikirlah di luar skop kefanatikan terhadap parti politik kalian.

“Jika Presiden parti kami menghulur tangan perpaduan ummah secara terbuka ketika ucapannya di Perhimpunan Agung Tahunan (PAT) Parti BERSATU tahun lepas, adakah seruan yang sama dapat kita didengari pada PAU nanti?” katanya lagi.

BERITA BERKAIT
POPULAR