Jangan guna alasan Covid-19 tangguh Undi 18 : Asraf

Pemuda UMNO tidak mahu pandemik Covid-19 dijadikan alasan untuk menangguhkan pelaksanaan Undi 18 dan pendaftaran pemilih secara automatik, kata ketuanya Datuk Dr Asyraf Wajdi.

Asyraf menyifatkan keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebagai membelakangkan Parlimen yang merupakan badan undang-undang tertinggi selepas Rang Undang-Undang Perlembagaan (Pindaan) 2019 diluluskan di Dewan Rakyat pada Julai 2019.

“Amat tidak wajar untuk berselindung di sebalik alasan Covid-19 setiap kali Kerajaan gagal atau tidak dapat memenuhi tuntutan demokrasi dan kehendak rakyat termasuk yang terbaru perlaksanaan Undi 18 dan pendaftaran pemilih secara automatik,” kata beliau dalam satu kenyataan.

Beliau kemudiaan menggesa supaya kerajaan menimbang keputusan yang diumumkan oleh SPR dan mengotakan janji untuk melaksanakan Undi 18 pada Julai 2021.

“Justeru, Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia mendesak agar kerajaan mengotakan janji bagi memenuhi komitmen garis masa perlaksanaan Undi 18 pada Julai 2021.

“Bagi tujuan merealisasikan hasrat ini Kerajaan harus menyediakan segala kemudahan yang diperlukan termasuk sumber-sumber yang mencukupi dari segi kewangan, koordinasi merentas agensi dan menambah tenaga kerja,” katanya lagi.

Semalam, SPR mengumumkan Pendaftaran pemilih automatik dan kelayakan mengundi pada usia 18 tahun dijangka hanya mampu dilaksanakan selepas 1 September tahun depan.

Pengerusi SPR, Datuk Abdul Ghani Salleh, berkata pihaknya harus bersikap realistik dengan perkembangan dan situasi semasa negara ketika ini yang secara umumnya masih dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi mengekang penularan Covid-19.

BERITA BERKAIT
POPULAR