Isu rasuah skandal kapal tak siap bakal senyap selepas UMNO bersama PH?

November 30, 2022 · Politik

Jika sebelum Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) isu projek perolehan kapal tempur pesisir (LCS) yang gagal disiapkan menjadi riuh-rendah, tetapi nampaknya skandal tersebut bakal senyap begitu sahaja.

Pakatan Harapan (PH) menerusi pendedahan Rafizi Ramli sebelum ini hampir setiap hari membuat pendedahan berhubung LCS tersebut, namun dijangkakan watak utama dalam skandal tidak akan dibawa ke muka pengadilan memandangkan PH dan UMNO kini sudah menjadi rakan kerjasama strategik dalam kerajaan.

Mana mungkin rakan strategik baharu PH itu boleh disentuh kerana ia akan memberi suasana kurang harmoni selepas perkahwinan antara kedua-dua gabungan tersebut baru-baru ini.

Nampaknya prinsip integriti dan ketelusan yang dilaungkan oleh PH selama ini hanya akan tinggal retorik politik sahaja, tetapi apabila menjadi rakan satu katil semua kebobrokan dilakukan sebelum ini sudah disucikan dan seakan sudah halal demi cita-cita peribadi individu tertentu.

Adakah selepas pembentukan kerajaan UMNO-PH ini, Rafizi akan menunaikan janjinya untuk membawa pesalah dalam skandal LCS tersebut ke muka pengadilan seperti yang dibuat dalam kempen ceramahnya sebelum ini?

Adakah Rafizi berani berdepan dengan anak murid Presiden PKR, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dalam terus membongkar setiap inci penyelewengan dalam skandal LCS sehingga mereka yang bertanggungjawab diheret ke mahkamah?

Persoalan tersebut perlu dijawab oleh Rafizi kerana sebelum ini beliau yang paling lantang dan berani dalam mencari kebenaran melibatkan isu skandal tersebut.

Semasa awal pendedahan laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), Rafizi secara terbuka mengaitkan beberapa nama individu dalam skandal penyelewengan terbesar selepas 1Malaysia Development Berhad (1MDB), antaranya nama Zahid juga, Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Ketiga-tiga individu merupakan pemimpin kanan dalam UMNO dan pernah memegang portfolio semasa dalam Kementerian Pertahanan.

Rafizi mendakwa ratusan juta wang dalam projek tersebut hilang dan lesap akibat penyelewengan yang berlaku.

Malah, Rafizi juga memberi amaran kepada Najib supaya tidak berpura-pura tidak tahu berhubung skandal LCS kerana waktu itu beliau merupakan Perdana Menteri ketika kerajaan menandatangani perjanjian bagi projek LCS bersama Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) pada 2011 serta merupakan satu-satunya pihak yang berkuasa mempengaruhi penukaran reka bentuk kapal tersebut daripada keperluan tentera laut.

Isu kapal LCS mendapat perhatian susulan pendedahan PAC yang mendedahkan tiada satu kapal pun yang berjaya disiapkan walaupun kerajaan telah membelanjakan RM6 bilion bagi projek tersebut, yang dikurniakan kepada BNS melalui tender terbuka.

Persoalannya kini, adakah PH dan Rafizi khususnya akan meneruskan desakan supaya pesalah dalam skandal ini ke muka pengadilan atau selepas menjadi rakan baharu kepada UMNO, isu rasuah dan penyelewengan ini akan hanya diam begitu sahaja?

Berita berkaitan
PKR Perlis label Zahidi sebagai ‘tong sampah’, gesa jangan terima
4 jam lalu· Politik
Pertandingan dua jawatan tertinggi, Ismail Sabri kata tunggu keputusan RoS
4 jam lalu· Politik
Kes 1MDB Najib: Saksi bekas pengurus Ambank nafi bersuhabat dengan Jho Low
9 jam lalu· Isu semasa
Elaun pembangunan Ahli Parlimen dikurangkan tinggal RM1.3 juta sahaja
11 jam lalu· Isu semasa
Popular
Terdesak nak undi orang Melayu sehingga terpaksa calarkan imej Bersatu: Khairy
February 3, 2023
Khairy masuk PKR mungkin Rafizi akan rasa tercabar: Zahidi
February 3, 2023
Pembekuan akaun Bersatu ketika PRN semakin dekat berniat jahat: MB Perlis
February 3, 2023
Pertandingan dua jawatan tertinggi, Ismail Sabri kata tunggu keputusan RoS
February 3, 2023
Lagi Politik terkini
Pembekuan akaun Bersatu ketika PRN semakin dekat berniat jahat: MB Perlis
12 jam lalu · Politik
Khairy masuk PKR mungkin Rafizi akan rasa tercabar: Zahidi
18 jam lalu · Politik
Sudah banyak kali jawatan Presiden, Timbalan Presiden tak dipertandingkan: Mat Maslan
18 jam lalu · Politik
Amanah juga pertahankan lantikan Izzah, perlu diberikan peluang
18 jam lalu · Politik
Terdesak nak undi orang Melayu sehingga terpaksa calarkan imej Bersatu: Khairy
18 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok