Ismail Sabri sifatkan PAU 2020 paling teruk

Perang antara dua kumpulan dalam UMNO semakin panas, terbaharu satu klip video ucapan Naib Presiden parti, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang menyifatkan Perhimpunan Agung UMNO 2020 (PAU) lalu paling teruk dalam sejarah pula dimuatnaik dan tular di media sosial malam ini.

Link video: PAU 2020 Paling Teruk Dalam Sejarah – Ismail Sabri

Dalam ucapan pada 2 April semasa Program Bangkit 15 Peringkat Negeri Pahang lalu, Ismail Sabri berkata PAU dijadikan medan menyerang sesama sendiri dan gagal memberi suntikan kepada perwakilan untuk dibawa balik sebagai persediaan menghadapi pilihan raya umum.

“Di dalam PAU berlaku tembak menembak sesama sendiri… PAU yang paling teruk dalam sejarah. PAU yang paling teruk yang saya rasa baharu ini.

“Sepatutnya ucapan penutup memberi bekal kepada semua perwakilan bawa balik apa yg patut kita buat untuk menghadapi pilihan raya,” katanya dalam ucapan tersebut.

Beliau juga mempertikaikan tiada satu serangan pun terhadap parti lawan DAP dan PKR seperti yang berlaku kebiasaan perhimpunan tersebut, sebaliknya kecaman banyak kepada Menteri dan Timbalan Menteri UMNO yang duduk dalam kerajaan.

“Tapi yang berlaku dua hari.. tembak saja… DAP sekali pun tak kena tembak, PKR sekali pun tak kena tembak… yang kena tembak teruk menteri lah,” katanya lagi.

Berhubung desakan supaya Menteri dan Timbalan Menteri UMNO meletak jawatan, Ismail Sabri berkata usul yang dibentang secara jelas menyatakan UMNO akan menarik sokongan apabila Parlimen dibubarkan dan sepatutnya peletakan jawatan hanya selepas perkara itu berlaku.

“Usul kedua mengatakan kita menarik balik sokongan kepada kerajaan apabila Parlimen dibubarkan…

“Maknanya tak payah berhenti sebab usul kata sehingga PRU15… Usul itu tidak dipinda, kalau ada pindaan dia perlu bentangkan semula kepada perwakilan dan mesti disokong untuk pindaan,” terang beliau lagi.

Baru-baru ini, satu klip audio perbualan pakatan sulit antara Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tular.

Perbualan kedua-dua pemimpin itu sangat mesra dengan mereka saling bertukar pandangan berhubung ucapan perwakilan ketika perhimpunan baru-baru ini.

Zahid dan Anwar kini sedang berdepan tekanan susulan penularan klip audio tersebut, mereka berdua juga pada awalnya mahu melaporkan kepada polis untuk menyiasat dalang penularan klip tersebut bagaimanapun pihak berkuasa berkata masih belum menerima sebarang laporan setakat ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR