Ismail Sabri lemah, tak tunaikan janji sebab takut dengan Zahid: Muhyiddin

October 23, 2022 · Politik

Sokongan kepada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri pada awalnya diharapkan dapat menstabilkan keadaan politik negara dan menguruskan negara baik, malangnya beliau gagal menggalas tanggungjawab tersebut.

Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan Ismail Sabri sebagai lemah apabila terpaksa tunduk kepada kehendak Presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sehingga tidak menunaikan perjanjian yang dibuat dengan parti yang menyokongnya.

“Saya panggil dia ke rumah dan beritahu Mail (Ismail Sabri) engkau jadi Perdana Menteri. Tuan-tuan fikir macam mana agaknya? Dia Naib Presiden UMNO.

“Dalam sejarah politik UMNO ni kalau tak dia Presiden, tak pun Timbalan Presiden, tak pernah langsung Naib Presiden UMNO jadi Perdana Menteri. Saya buat macam itu untuk stabilkan politik negara dan supaya gabungan dalam Perikatan Nasional yang ada itu bersama dengan UMNO dapat kita pertahankan sampailah baru ini dibubarkan Parlimen.

“Tujuan apa niat kita ialah nak menjaga nak jaga kebajikan rakyat. Itu kita buat begitu, bukan sebab itu satu keputusan yang terbaik. Tapi dalam situasi keadaan luar biasa terpaksa kita buat.

“Tapi malang sekali. Datuk Ismail Sabri lemah tak pandai menguruskan ekonomi negara, masalah-masalah lain tidak terurus, malahan bila kita kata Ismail kau jadi Perdana Menteri kita ikat satu perjanjian,” katanya semasa Jelajah Prihatin di Masjid Tanah, Melaka malam tadi.

Muhyiddin mendedahkan berhubung kandungan dalam perjanjian yang dibuat dengan Ismail Sabri tersebut, antaranya melibatkan lantikan Jemaah Menteri, kuota-kuota jawatan Senator dan termasuk semua parti komponen dalam kerajaan perlu berbincang terlebih dahulu sebelum dibubarkan Parlimen.

Namun, Muhyiddin berkata disebabkan takut kepada Zahid, semua perjanjian tersebut tidak ditunaikan dan dihormati Ismail Sabri hanya semata-mata bimbang akan dipersoalkan ketua partinya itu.

“Ikatan itu untuk memastikan walaupun dia (Ismail Sabri) ada di situ dia kena hormatlah kita Perikatan Nasional, PAS ada kat situ, kita Bersatu dekat situ, Gerakan.

“Supaya apa-apa yang sewajarnya mereka laksanakan sebagai kerajaan dapat dikekalkan, satu jawatan menteri kalau ada kekosongan mesti diisi, jawatan Senatornya patut diisi ikut kuota-kuata.

“Jawatan menteri yang keluar parti itu perlu diganti, kemudian itu jawatan Timbalan Perdana Menteri, sebahagian peruntukan-peruntukan kalau nak ada pilihan raya duduklah bincang bersama-sama… Tak ada satu pun, tak ada satu pun dalam perjanjian itu dilaksanakan.

“Patutnya hormat. Saya nak cerita ni bukan pasal apa, dia tak laksanakan kerana dia takut dengan Zahid Hamidi,” katanya lagi.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
UMNO tangguh PAU 2022, tak sempat hantar kad jemputan kepada DAP?
2 jam lalu· Politik
Tuduh terima dana judi, PAS bidas Anwar berhenti tabur fitnah seperti UMNO
3 jam lalu· Politik
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
7 jam lalu· Isu semasa
Media Indonesia perlekeh ‘reformasi’ dicanang Anwar selepas lantik kluster mahkamah
8 jam lalu· Politik
Popular
Kabinet Anwar beri ‘kejutan biadab’ terhadap masyarakat sivil: SUARAM
December 5, 2022
Media Indonesia perlekeh ‘reformasi’ dicanang Anwar selepas lantik kluster mahkamah
December 5, 2022
Segerakan juga siasat pemimpin PH main isu sensitiviti umat Islam: Hadi
December 5, 2022
MP PKR malu, tertipu bila Anwar bersekongkol dengan kleptokrat
December 5, 2022
Lagi Politik terkini
Kabinet Anwar beri ‘kejutan biadab’ terhadap masyarakat sivil: SUARAM
10 jam lalu · Politik
Segerakan juga siasat pemimpin PH main isu sensitiviti umat Islam: Hadi
11 jam lalu · Politik
MP PKR malu, tertipu bila Anwar bersekongkol dengan kleptokrat
13 jam lalu · Politik
Kumpulan berfahaman kiri mudah pengaruhi kerajaan PH-UMNO
15 jam lalu · Politik
Wayang politik: Pakatan PH-UMNO kerajaan atau pembangkang?
15 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Muhyiddin di ceramah Grand Finale PRK Padang Serai
2 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Tuan Ibrahim di ceramah Grand Finale PRK Padang Serai
3 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok