Ismail Sabri lemah, tak tunaikan janji sebab takut dengan Zahid: Muhyiddin

October 23, 2022 · Politik

Sokongan kepada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri pada awalnya diharapkan dapat menstabilkan keadaan politik negara dan menguruskan negara baik, malangnya beliau gagal menggalas tanggungjawab tersebut.

Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan Ismail Sabri sebagai lemah apabila terpaksa tunduk kepada kehendak Presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sehingga tidak menunaikan perjanjian yang dibuat dengan parti yang menyokongnya.

“Saya panggil dia ke rumah dan beritahu Mail (Ismail Sabri) engkau jadi Perdana Menteri. Tuan-tuan fikir macam mana agaknya? Dia Naib Presiden UMNO.

“Dalam sejarah politik UMNO ni kalau tak dia Presiden, tak pun Timbalan Presiden, tak pernah langsung Naib Presiden UMNO jadi Perdana Menteri. Saya buat macam itu untuk stabilkan politik negara dan supaya gabungan dalam Perikatan Nasional yang ada itu bersama dengan UMNO dapat kita pertahankan sampailah baru ini dibubarkan Parlimen.

“Tujuan apa niat kita ialah nak menjaga nak jaga kebajikan rakyat. Itu kita buat begitu, bukan sebab itu satu keputusan yang terbaik. Tapi dalam situasi keadaan luar biasa terpaksa kita buat.

“Tapi malang sekali. Datuk Ismail Sabri lemah tak pandai menguruskan ekonomi negara, masalah-masalah lain tidak terurus, malahan bila kita kata Ismail kau jadi Perdana Menteri kita ikat satu perjanjian,” katanya semasa Jelajah Prihatin di Masjid Tanah, Melaka malam tadi.

Muhyiddin mendedahkan berhubung kandungan dalam perjanjian yang dibuat dengan Ismail Sabri tersebut, antaranya melibatkan lantikan Jemaah Menteri, kuota-kuota jawatan Senator dan termasuk semua parti komponen dalam kerajaan perlu berbincang terlebih dahulu sebelum dibubarkan Parlimen.

Namun, Muhyiddin berkata disebabkan takut kepada Zahid, semua perjanjian tersebut tidak ditunaikan dan dihormati Ismail Sabri hanya semata-mata bimbang akan dipersoalkan ketua partinya itu.

“Ikatan itu untuk memastikan walaupun dia (Ismail Sabri) ada di situ dia kena hormatlah kita Perikatan Nasional, PAS ada kat situ, kita Bersatu dekat situ, Gerakan.

“Supaya apa-apa yang sewajarnya mereka laksanakan sebagai kerajaan dapat dikekalkan, satu jawatan menteri kalau ada kekosongan mesti diisi, jawatan Senatornya patut diisi ikut kuota-kuata.

“Jawatan menteri yang keluar parti itu perlu diganti, kemudian itu jawatan Timbalan Perdana Menteri, sebahagian peruntukan-peruntukan kalau nak ada pilihan raya duduklah bincang bersama-sama… Tak ada satu pun, tak ada satu pun dalam perjanjian itu dilaksanakan.

“Patutnya hormat. Saya nak cerita ni bukan pasal apa, dia tak laksanakan kerana dia takut dengan Zahid Hamidi,” katanya lagi.

Berita berkaitan
Hentikan kes rasuah Zahid, badan kehakiman cipta rekod dunia: Dr Mahathir
16 jam lalu· Politik
Ulas al-Quran: MP DAP kata bukan buat kajian sendiri, ada bertalaqqi dengan ustaz
16 jam lalu· Politik
Jangan gopoh, kata Mat Sabu ulas gesaan halang warga asing beli beras
22 jam lalu· Isu semasa
Peguam Bersatu dakwa PMX sasarkan MP Putrajaya secara sistematik selepas dikecam
September 25, 2023· Politik
Popular
Hentikan kes rasuah Zahid, badan kehakiman cipta rekod dunia: Dr Mahathir
September 26, 2023
SPR tetapkan PRK DUN Jepak pada 4 November
September 25, 2023
SPRM sudah rekod kenyataan saya minggu lepas, Sanusi sahkan
September 25, 2023
Ulas al-Quran: MP DAP kata bukan buat kajian sendiri, ada bertalaqqi dengan ustaz
September 26, 2023
Lagi Politik terkini
Kemenangan Ahli Parlimen Kemaman di batalkan mahkamah
22 jam lalu · Politik
Fadhli dipanggil beri keterangan berhubung himpunan anti-Zahid
September 26, 2023 · Politik
SPRM sudah rekod kenyataan saya minggu lepas, Sanusi sahkan
September 25, 2023 · Politik
SPR tetapkan PRK DUN Jepak pada 4 November
September 25, 2023 · Politik
Apa pendirian sebenar kerajaan berkaitan ideologi LGBT? soal PAS kepada Anwar
September 25, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Rakyat jangan emosi warga asing beli barangan subsidi, isu sengaja diperbesarkan
15 jam lalu
[VIDEO] Saya bukan saintis, boleh belajar proses REE dari Lynas, kata menteri
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok