Hentikan agenda peribadi, fokus pulihkan negara bersama

Armada Bersatu menyeru kepada segenap pihak supaya meletakkan fokus kepada agenda pengurusan Covid-19 dan pemerkasaan ekonomi daripada berpencak untuk menimbulkan sentimen politik yang memecah belahkan agenda pemulihan negara.

Ketua Penerangannya, Mohd Ashraf Mustaqim Badrul Munir berkata, usaha sekarang adalah untuk bekerjasama dengan sesiapa pun atas faktor keselamatan dan kesihatan rakyat dan bukan masanya untuk ‘politiking’ dan mengejar agenda peribadi.

“Armada yakin bahawa satunya jalan keluar secara bersama dalam situasi semasa yang semakin menunjukkan kesan positif atas segenap hasil usaha pentadbiran Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama barisan Kabinet, penjawat awam dan barisan hadapan.

“Dengan kerjasama yang baik segenap lapisan masyarakat adalah dengan memberi fokus menjayakan strategi Pelan Pemulihan Negara yang telah diumumkan Perdana Menteri baru-baru ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Jelasnya, pelan ini disokong pengalaman kerajaan sebelum ini yang pernah berjaya (PKP 1.0, 2020) selain kejayaan semasa pengurusan kerajaan Perikatan Nasional (PN) dalam inisiatif pemberian vaksin yang kini telah telah pun melebihi 200,000 pemberian vaksin sehari selama tiga hari berturut-turut (kira-kira 18,000 pemberian dos vaksin dalam satu jam.

“Perdana Menteri dalam pada masa yang sama secara jelas menyatakan kesediaan dan komitmen pihak kerajaan PN untuk memberi laluan kepada ‘pemuliharaan amalan demokrasi’ dengan menjunjung titah Duli Yang Maha Mulia Yang Di Pertuan Agong (YDPA) dan Raja-Raja Melayu untuk membuka sidang Parlimen.

Bagaimanapun katanya, apa yang wajar dipertimbangkan oleh rakyat adalah kesedaran sejauh mana keihklasan pembangkang untuk menggunakan sidang Parlimen bertepatan dengan iltizam Majlis Raja-Raja Melayu selaras dengan hasrat Perdana Menteri juga yang telah lebih awal mengemukakan agenda untuk menjayakan sidang Parlimen (terdahulu sebelum Raja-Raja bertitah pada sesi pembentangan Pelan Pemulihan Negara).

“Kita secara jelas memahami bahawa Ordinan Darurat Pandemik yang dijalankan serta diluluskan Tuanku adalah selaras dengan hasrat terkini Majlis Raja-Raja Melayu untuk mengelakkan terjadinya birokrasi dalam hasrat memulihkan negara dari situasi pandemik.

“Dan peranan itu telah mengambil tempat sebaiknya utamanya dalam proses pengurusan dan pemberian vaksin di mana berdasarkan data semasa, menunjukkan Malaysia adalah negara terbaik Asia dalam pemberian vaksin,” katanya.

Tambahnya lagi, kerana itu pembukaan Parlimen ini perlu diberi perhatian untuk dibulatkan tekad serta agenda demi rakyat dan juga pemulihan negara atas kesungguhan membantu semak dan imbang dalam menjayakan Pelan Pemulihan Negara.

“Bukan untuk kepentingan kuasa sebegitu dalam membantu menyelamatkan nasib individu tertentu yang tampaknya semakin risau dijangka bertamu di sebalik tirai besi,” tegasnya.

Terdahulu, Muhyiddin dalam perutusan Pelan Pemulihan Negara berkata sidang Parlimen boleh diadakan sekitar September atau Oktober dengan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

BERITA BERKAIT
POPULAR