Hassan akui dikecam penyokong PMX, enggan jadi pembodek

June 5, 2023 · Politik

Kecaman daripada penyokong Perdana Menteri (PMX) semakin banyak dan terdapat juga gelaran tidak manis dibuat kepada pemimpin veteran PKR, Hassan Abdul Karim.

Ahli Parlimen Pasir Gudang itu mengakui tidak disenangi dikalangan penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana kelantangannya, bagaimanapun tidak akan berganjak dengan pendirian untuk bercakap benar dan bukan membodek semata-mata.

“Sekarang apabila saya mengkritik Perdana Menteri, saya disuruh letak jawatan sebagai Ahli Parlimen. Saya didesak keluar parti, dilempar dengan pelbagai tuduhan dan dicop macam- macam, termasuklah gelaran ‘walaun’ dan sebagainya.

“Saya terima dengan terbuka dan sikap ‘gentlemen’. Seorang ahli politik adalah seperti seorang pahlawan di medan perang, dia boleh menyerang dan juga mesti sanggup bertahan apabila diserang.

“Kritikan, teguran dan pandangan politik yang kuat dan keras terhadap lawan atau kawan sendiri adalah ibarat menghunus pedang. Dalam adat pertempuran, barang siapa yang berani menghunus pedang, maka dia juga mesti berani mati di hujung pedang,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Hassan turut mengakui bahawa beberapa kritikannya khususnya yang disiarkan dalam Utusan Online bertajuk ‘Anwar Ibrahim terlalu bergantung kepada UMNO’ terlalu kritis dan tidak adil bagi pemimpin nombor satu negara itu.

“Tidak adil rasanya jika saya terlalu mengkritik. Jadi, saya mahu beri sedikit pujian ikhlas kepada Anwar, khususnya dalam konteks bahawa kerajaan perpaduan ini lebih prihatin kepada golongan bawahan berbanding kerajaan terdahulu.

“Dalam soal menjaga kepentingan rakyat golongan bawahan, Anwar tidak berubah.

“Dia adalah Anwar yang dahulu yang saya kenal sejak puluhan tahun lalu, ketika dia menyokong perjuangan petani Baling, Kedah yang miskin, golongan setinggan miskin di Tasek Utara, Johor Bahru dan begitu juga sokongan terhadap perjuangan golongan petani tidak bertanah di bawah pimpinan Hamid Tuah di Telok Gong, Selangor,” jelasnya lagi.

Hassan terdahulu mengkritik Anwar kerana dilihat terlalu bergantungan kepadap UMNO untuk meneruskan penguasaan.

Wakil rakyat kerajaan, Hassan Karim mengibaratkan tindakan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu seolah-olah belut pulang ke lumpur yang membawa maksud pulang ke tempat asal.

“…Zahid (Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi) tidak mampu memperjuangkan nasib orang Melayu, apatah lagi untuk melindungi mereka kerana nasib Presiden UMNO itu sekarang di mahkamah pun masih belum pasti. Bebas atau masuk ke penjara – seperti yang sedang dialami oleh bekas perdana menteri dan Presiden UMNO sebelum ini, (Datuk Seri) Najib Razak.

“Persoalan terakhir yang penting, sekiranya Anwar terlalu condong ke arah UMNO untuk mendapat jaminan sokongan Melayu Islam melalui UMNO, tidakkah itu ibarat bergayut di ranting yang patah?

“Jika Anwar semacam taksub kepada UMNO sehingga susuk seperti (Datuk) Lokman Noor Adam pun layak dilantik menjadi jurubicara politik kerajaan perpaduan, lalu tidak hairanlah jika ada orang yang mengingatkan kata pepatah, adakah Perdana Menteri Ke-sepuluh ini seperti ‘belut pulang ke lumpur’?,” katanay dalam satu kenyataan.

Berita berkaitan
Isteri saya bukan kerabat, Radzi nafi terlibat dalam projek cetak buku
September 23, 2023· Politik
Ini semua luar tabii, kata MP Alor Setar sindir Setiausaha Politik PMX
September 22, 2023· Politik
Petik ayat al-Quran gesa sokong kerajaan, MP DAP bukan Islam disiasat
September 22, 2023· Politik
Dulu dihantui DNA Saiful, kini PMX dihantui DNAA Zahid: Hishammuddin Rais
September 22, 2023· Politik
Popular
Isteri saya bukan kerabat, Radzi nafi terlibat dalam projek cetak buku
September 23, 2023
Ini semua luar tabii, kata MP Alor Setar sindir Setiausaha Politik PMX
September 22, 2023
PRK Pelangai menyaksikan saingan tiga penjuru
September 23, 2023
Dulu dihantui DNA Saiful, kini PMX dihantui DNAA Zahid: Hishammuddin Rais
September 22, 2023
Lagi Politik terkini
PRK Pelangai menyaksikan saingan tiga penjuru
September 23, 2023 · Politik
Saya pun tak berani hurai al-Quran tapi dia berani, Sanusi bidas MP DAP bukan Islam
September 23, 2023 · Politik
MP Tanah Merah dakwa jurugambar PMX sengaja tular gambar fitnah, lapor polis
September 22, 2023 · Politik
Sokongan orang Melayu kepada kerajaan PH-UMNO berkurangan: Ramasamy
September 22, 2023 · Politik
Bukan mahkamah bebaskan Zahid tapi pendakwa raya tarik pendakwaan: Idris
September 22, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Tok Guru Hadi di Simpang Pelangai
20 jam lalu
[VIDEO] Dah bohong sini, dia bohong di New York
21 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok