Hadi ingatkan Raja dan pemimpin terhadap penipu, pemburu harta

August 2, 2021 · Politik

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengingatkan Raja dan pemimpin negara terhadap individu penipu dan pengampu yang mendampingi mereka untuk mengejar kekayaan dunia semata-mata sehingga boleh menempah kerosakan.

“Seseorang raja atau pemimpin akan menempah kejahatan, sekiranya didampingi oleh pembohong yang mengampu, tidak ikhlas dan tidak bertaqwa kepada Allah SWT.

“Mereka menghormati pemimpin itu hanya kerana takut kepada makhluk, bukan takut kepada Allah SWT atau hanya mengejar dunia yang merosakkan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Ahli Parlimen Marang itu jawatan sebagai pemimpin kini menjadi rebutan kerana bagi individu yang lupa kepada Hari Akhirat, kedudukan itu merupakan peluang untuk mereka mendapatkan kekayaan dan kesenangan.

“Kedudukan seorang pemimpin menjadi rebutan pada akhir zaman kerana ia merupakan peluang untuk mendapatkan kekayaan dan kesenangan dunia semata-mata. Akan tetapi, melupakan tanggungjawab yang akan dibawa ke Hari Akhirat dan segalanya akan dihisab kelak.

“Apabila seseorang pemimpin itu leka atau lemah imannya, maka sering kali jawatan paling tinggi itu dijadikan tempat bagi mengejar kekayaan sehingga tiada lagi kepuasan.

“Begitu juga para pemimpin yang dikelilingi oleh para pengampu yang menipu dan melalaikan bersamanya. Mereka itu dianggap sebagai kawan yang setia, tetapi sebenarnya makhluk perosak yang mengipasnya supaya terus lalai dan leka,” kata Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah itu.

Sehubungan itu Abdul Hadi mengingatkan bahawa manusia yang menjadi pemimpin bukan sahaja mesti memiliki ilmu dan kebijaksanaan, sebaliknya perlu didampingi oleh penasihat daripada kalangan menteri dan pegawai yang berakhlak mulia.

Memetik ayat 72 Surah al-Ahzab, beliau berkata ketua negara, Raja atau pemimpin utama adalah jawatan dan kedudukan yang menjadi amanah paling besar bagi manusia yang ditolak oleh makhluk langit dan bumi kerana takutkan balasan Allah SWT.

“Jika seseorang Rasul itu menjadi pemimpin, Baginda mendapat petunjuk secara langsung daripada Allah SWT melalui penurunan wahyu.

“Adapun jika seseorang manusia biasa pula menjadi pemimpin, tidak cukup dengan ilmu dan kebijaksanaan akalnya sahaja tetapi mestilah didampingi oleh penasihat daripada kalangan menteri dan para pegawai yang berakhlak mulia, secara zahirnya bijak dan batinnya benar dan ikhlas. Benar percakapan dan hatinya, ikhlas pada niatnya kerana Allah SWT dan bertaqwa (takut) kepada-Nya,” katanya.

Kenyataan penuh di ruang Rencana Agenda Daily.

Berita berkaitan
Haiwan selongkar semula tulang lama cari RM90j: Ketua Pemuda PAS
September 12, 2022· Politik
Kedua-dua lambang boleh digunakan PAS, kata Sanusi
June 26, 2022· Politik
TMJ dilantik Pemangku Raja Johor
June 16, 2022· Isu semasa
958 banduan diampun Raja Maghribi sempena Aidilfitri
May 3, 2022· Dunia
Popular
Bukan saya tentukan calon bertanding di Arau, kata Shahidan
October 3, 2022
Tajuddin sindir Zahid, kenapa tak gantung keahlian sampai mati saja?
October 3, 2022
Patut tanya PM, kata Speaker selepas pembangkang soal isu bubar Parlimen
October 3, 2022
Zahid kata UMNO bukan parti nyamuk tak pandai urus negara
October 3, 2022
Lagi Politik terkini
Zahid kata UMNO bukan parti nyamuk tak pandai urus negara
11 jam lalu · Politik
Bukan saya tentukan calon bertanding di Arau, kata Shahidan
12 jam lalu · Politik
Patut tanya PM, kata Speaker selepas pembangkang soal isu bubar Parlimen
14 jam lalu · Politik
Perlu kebenaran penjara jika Najib mahu hadir ke Parlimen: Speaker
15 jam lalu · Politik
Tajuddin sindir Zahid, kenapa tak gantung keahlian sampai mati saja?
16 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Najib bukan Ahli Parlimen jika pengampunan ditolak, jelas Shafee
9 jam lalu
[VIDEO] Hutang negara dalam dolar AS hanya 5 peratus, kata menteri
12 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok