GRS-BN umum 24 calon, Beluran masih tergantung

November 2, 2022 · Politik

Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan Barisan Nasional (BN) Sabah mengumumkan calon bagi 24 Parlimen untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15), 19 November ini, lapor BH.

Namun satu lagi kerusi masih belum diputuskan melibatkan Parlimen Beluran yang disandang oleh Menteri Pertanian Indusrti dan Makanan, Datuk Seri Ronald Kaindee dari Bersatu.

Menurut Pengerusi GRS, Datuk Hajiji Noor dan Pengerusi BN Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin, GRS bakal bertanding di 13 kerusi Parlimen sementara BN di 13 kerusi Parlimen.

Bagi GRS melibatkan Parlimen Kudat, Sipitang, Papar, Ranau, Beluran, Batu Sapi, dan Semporna menerusi wakil Bersatu, diikuti wakil Parti Bersatu Sabah (PBS) di Kota Marudu, Tuaran dan Kota Kinabalu; Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) di Keningau dan Penampang; serta Parti Maju Sabah (SAPP) di Tawau.

Sementara BN bertanding di kerusi Parlimen Kota Belud, Sepanggar, Putatan, Kimanis, Beaufort, Tenom, Kinabatangan, Libaran, Lahad Datu dan Kalabakan menerusi wakil UMNO serta Pensiangan yang diwakili Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS).

Bung Moktar yang juga Timbalan Ketua Menteri Sabah terus mempertahankan Parlimen Kinabatangan, sementara Timbalan Menteri Pendidikan II, Datuk Mohamad Alamin di kerusi Kimanis dan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Arthur Joseph Kurup di Pensiangan.

Bagi GRS-BERSATU pula, daripada enam kerusi disandang parti itu hanya satu penyandangnya dikekalkan setakat ini iaitu Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Jonathan Yasin di kerusi Parlimen Ranau.

Penyandang yang digugurkan ialah Datuk Azizah Mohd Dun (Beaufort), Datuk Abdul Rahim Bakri (Kudat), Datuk Zakaria Edris (Libaran) dan Timbalan Menteri Kewangan II, Datuk Yamani Hafez Musa (Sipitang).

Kerusi Beaufort dan Libaran diserah kepada BN manakala calon di Kudat dan Sipitang ditukar kepada muka baharu iaitu Penyelaras GRS Kudat yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pitas, Datuk Ruddy Awah dan Datuk Matbali Musah.

Seorang lagi Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Dr Jeffrey Kitingan yang juga Presiden STAR penyandang Parlimen Keningau mempertahankan kerusi berkenaan atas tiket GRS.

Spekulasi sebelum ini mengenai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak), Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berpindah dari Kota Marudu ke Parlimen Tuaran tidak menjadi kenyataan apabila beliau diumum mempertahankan kerusi Parlimen Kota Marudu yang disandangnya sejak 1995.

Sebaliknya, Tuaran ditandingi Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sabah, Datuk Joniston Bangkuai mewakili GRS untuk menawan kerusi itu yang kini disandang Pakatan Harapan (PH) melalui Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO), Datuk Madius Tangau.

BN pula menampilkan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Yakub Khan di Parlimen Sepanggar serta Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah, Datuk Shahelmey Yahya di Parlimen Putatan.

Selain muka baharu, BN turut menampilkan semula Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan di Parlimen Kota Belud dalam usaha merampas kerusi berkenaan daripada Warisan yang akan dipertahan penyandangnya, Isnaraissah Munirah Majilis.

Turut ditampilkan BN ialah bekas ADUN Kemabong, Jamawi Jaafar yang dicalonkan di Parlimen Tenom untuk berdepan penyandang daripada PH-DAP, Noorita Sual dan Presiden Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (KDM), Datuk Peter Anthony.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Agong titah 30 MP BN datang menghadap, yang datang cuma 3
November 23, 2022· Politik
PRU-15: Parlimen Padang Serai undi 7 Disember, bukan esok
November 18, 2022· Politik
Radzi Jidin kini akauntan bertauliah
November 14, 2022· Isu semasa
PRU-15 : KJ pelik rakan PKR tak isytihar harta pun
November 11, 2022· Politik
Popular
Keputusan PRU Parlimen Padang Serai, DUN Tioman penentu landskap politik negara
December 7, 2022
Perikatan Nasional rampas kubu kuat PH di Padang Serai, peroleh 16 ribu lebih majoriti
December 7, 2022
Walaupun bergabung dengan PH, calon BN menang dengan majoriti tipis
December 7, 2022
Kalau nak korek… korek semualah, kata Shahidan pada Anwar
December 7, 2022
Lagi Politik terkini
Perkahwinan politik PH-BN, UMNO mendapat laba besar dan DAP perlu akur
1 jam lalu · Politik
Tanda rakyat tolak penipuan kerajaan campuran PH-BN, kata Muhyiddin
2 jam lalu · Politik
Mesej jelas rakyat tolak kerajaan campuran dan Kabinet kleptokrat: Azman
2 jam lalu · Politik
MIC tolak kerusi timbalan menteri ditawar Anwar
12 jam lalu · Politik
Perikatan Nasional rampas kubu kuat PH di Padang Serai, peroleh 16 ribu lebih majoriti
13 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Satu lagi laporan polis dakwa Anwar ligat fitnah Perikatan
19 jam lalu
[VIDEO] Laporan polis dakwa Anwar fitnah Perikatan dibiayai syarikat judi
December 7, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok