Gara-gara Zahid: Jika Kerajaan Pusat bertukar, Johor juga bertukar

Kedudukan kerajaan negeri Johor di bawah pimpinan UMNO ibarat ‘di hujung tanduk’ susulan tindakan Presiden parti Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang tidak memikir kesan sampingan setelah mengisytiharkan menarik balik sokongan kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan Perdana Menteri (PM) Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Tindakan Zahid – tanpa restu akar umbi UMNO dengan harapan kerajaan PN di peringkat Pusat tumbang apabila PM meletak jawatan – ternyata meleset, malah ia kini memberi kesan kepada kerajaan Johor dipimpin Datuk Hasni Mohammad.

Zahid kini dilihat tersepit apabila kenyataannya pada awal pagi Khamis lalu bahawa UMNO menarik balik sokongan terhadap PN dan PM, tidak dipedulikan pemimpin peringkat negeri, sebaliknya hanya Majlis Tertinggi (MT) yang menyokong, itupun selepas dipaksa, sebagaimana dikatakan Ahli MT Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman bahawa mereka seolah-olah didesak.

Keengganan pemimpin negeri melayan pendirian Zahid itu boleh dilihat apabila kerajaan negeri Johor sehingga kini masih mengekalkan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bersatu membarisi kerusi Exco.

Mereka ialah Adun Puteri Wangsa, Mazlan Bujang; Adun Bukit Permai, Tosrin Jarvanthi Adun Tenang, Mohd Solihan Badri, dan Adun Larkin (Tanjong Puteri), Datuk Mohd Izhar Ahmad.

Namun keadaan di Johor yang ketika ini mempunyai 29 kerusi gabungan kerajaan dan 27 lagi milik pembangkang – DAP dan PKR – boleh berubah sekiranya Zahid serta sekutunya terus menerus mendesak PM meletak jawatan.

Jika dua orang sahaja Adun Johor menarik sokongan kepada UMNO, maka Dewan Undangan Negeri (DUN) akan tergantung dan kerajaan UMNO tidak berfungsi. Apa lagi jika empat Adun Bersatu menarik balik sokongan itu sebagaimana dinyatakan oleh Adun Permas Datuk Seri Che Zakaria Mohd Salleh, semalam.

Che Zakaria semalam memberi amaran bahawa empat Adun Bersatu Johor sedia menarik balik sokongan mereka terhadap UMNO yang mengetuai kerajaan negeri, sekiranya desakan menukar kerajaan pada peringkat Pusat terus dilakukan.

“Kami ingatkan UMNO supaya berhenti daripada bermain politik, sekiranya Kerajaan Pusat bertukar maka kerajaan negeri di Johor juga akan bertukar.

“Bukan empat sahaja tetapi enam atau lebih Adun Bersatu sedia menarik sokongan. Jadi jangan main-main atau cuba berbuat sesuka hati semata-mata kerana mahu berkuasa.

“Jangan guna alasan kononnya ia dibuat demi rakyat tetapi sebaliknya ia demi kepentingan diri dan kuasa mereka. Jika benar berjuang untuk rakyat maka berhentilah berpolitik, tumpu dan selesaikan isu rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas desas-desus terdapat gerakan segelintir pemimpin UMNO yang mahu menubuhkan kerajaan baharu peringkat Pusat walaupun jawatan Timbalan Perdana Menteri sudah diberikan kepada parti itu.

Che Zakaria turut mengingatkan UMNO agar tidak terus menerus mendesak Muhyiddin meletak jawatan.

Katanya, desakan dibuat beberapa pemimpin UMNO itu mempunyai agenda tersendiri dan tidak mewakili keseluruhan parti berkenaan.

“Jangan perkotak-katikkan Perdana Menteri, kami tidak rela Presiden kami terus dipermainkan. Tan Sri Muhyiddin seperti getah dan orang yang memaksanya melepas jawatan seperti penukul.

“Semakin kerap penukul memukul getah semakin liat dan kuat getah itu malah penukul itu pula berbalik dan terkena muka sendiri. Kita harap pemimpin politik tumpu kepada masalah rakyat,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR