Gagal jadi PM, PKR kecewa pula Anwar tak dilantik Pengerusi MPN

PKR kecewa apabila Presidennya, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sudah gagal menjadi Perdana Menteri (PM) sebelum ini, kini pula tidak dilantik sebagai Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN).

Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail yang tidak berpuas hati selepas pengumuman lantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin nampaknya masih cuba mencetuskan kemelut politik apabila mempertikaikan keputusan kerajaan memberi jawatan tersebut kepada mantan Perdana Menteri tersebut.

“Bukan akan ada kecenderungan mantan PM akan cuba mempertahankan legasinya dan bukan menilainya secara objektif?

“Justeru, mengapa perlu Muhyiddin diberi tempat di dalam kerajaan Ismail Sabri – melainkan tujuan survival politik Ismail semata-mata? Sampai bila rakyat dan negara perlu menjadi korban kepentingan politik?” kata beliau yang juga pengikut fanatik Anwar tidak berpuas hati dengan pengumuman tersebut dalam satu kenyataan hari ini.

Saifuddin nampaknya cuba mengubah naratif berhubung penipuan yang dilakukan oleh bosnya, Anwar yang kononnya memiliki majoriti untuk menjadi PM tetapi akhirnya ditipu oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Komplot untuk menjatuhkan Muhyiddin juga dimulakan oleh Zahid yang menganggap cikgunya, Anwar sewajarnya dilantik PM kesembilan namun sebaliknya yang berlaku apabila UMNO membuat keputusan untuk menyokong Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Hari ini, Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali, mengumumkan pelantikan Muhyiddin sebagai pengerusi MPN bertaraf Menteri, seperti diputuskan Jemaah Menteri, pada Rabu lalu.

Zuki yang juga setiausaha Jemaah Menteri berkata, pelantikan itu dibuat atas dasar keyakinan kerajaan terhadap kemampuan Muhyiddin untuk menerajui strategi pemulihan negara, demi mencapai impak ekonomi terbaik dan memulihkan semula kehidupan rakyat yang terjejas teruk akibat wabak Covid-19.

MPN ditubuhkan kerajaan semasa era pentadbiran Muhyiddin pada 16 Julai lalu bagi menggantikan Jawatankuasa Khas Kabinet Pelan Pemulihan Negara (JKKPPN).

BERITA BERKAIT
POPULAR