Gagal jadi PM, Anwar berpeluang jadi KM Melaka jika bertanding PRN

October 7, 2021 · Politik

Datuk Seri Anwar Ibrahim yang gagal menjadi Perdana Menteri (PM) berulang kali kini dilihat berpeluang cerah menjadi Ketua Menteri (KM) Melaka yang baharu sekiranya Pilihan Raya Negeri (PRN) diadakan selepas Dewan Undangan Negeri (DUN) terbubar.

Ketua Pembangkang wajar menguji tajinya dengan mengambil bahagian dalam PRN Melaka, memandangkan beliau juga sebelum ini bersekongkol dengan anak muridnya yang juga Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Tidak menjadi permasalahan untuk Anwar masuk bertanding di Melaka kerana sebelum ini juga beliau dapat menang mudah di Port Dickson walaupun bukan kerusi tradisinya.

Kemenangan blok pembangkang, Pakatan Harapan (PH) di Melaka boleh dijadikan pembakar semangat kepada Anwar yang sentiasa bercita-cita tinggi untuk menjadi pemimpin nombor satu negara.

Bukankah sebelum ini Anwar juga beria-ria dan geli-geli mahu menjadi PM kononnya memiliki majoriti yang cukup, jadi apa salahnya jika beliau membuktikan majoriti yang dimilikinya dalam PRN Melaka nanti.

UMNO dijangka membuat pendirian untuk tidak akan bekerjasama dengan PN dan Anwar sepatutnya mengambil kesempatan ini untuk meneruskan rancangan Jajaran Baharu yang selama ini diwar-warkan Zahid.

PRN Melaka boleh menjadi manifestasi sebagai satu bentuk kerjasama yang boleh dicapai antara Anwar dengan Zahid, gandingan cikgu dan anak murid itu pastinya akan membawa kemenangan yang besar buat UMNO dan PKR nanti.

Untuk rekod, ia bukan suatu yang janggal sekiranya Anwar diberikan laluan untuk bertanding dalam PRN Melaka, memandangkan sebelum ini pada 2014 satu gerakan politik yang dikenali sebagai ‘Langkah Kajang’ dirancang untuk mengangkat Presiden PKR itu menjadi Menteri Besar (MB) Selangor.

Bagaimanapun hasrat Anwar untuk menjadi MB Selangor gagal ekoran sabitan kes Liwat II yang mengakibatkan beliau terpaksa ke tirai besi sekali lagi.

Kini, Anwar nampaknya berpeluang sekali lagi untuk mengulangi strategi ‘Langkah Kajang’ di Melaka dan berpeluang cerah untuk menjadi pemimpin nombor satu di negeri Hang Tuah itu, sekiranya ada rezeki mungkin selepas itu dapat menjadi PM pula selepas ini.

Kegagalan di Selangor tidak wajar melunturkan semangat Anwar yang sentiasa mengejar cita-citanya untuk menjadi PM, mungkin kali ini adalah platform terbaik buat dirinya membuktikan majoriti sebenar yang sebelum ini dilaung-laungkannya.

Dalam perkembangan lain, Zahid juga sudah membuat keputusan muktamad menolak kerjasama dengan PN khususnya Bersatu untuk mengharungi PRN Melaka, jadi tidak ada masalah bagi Anwar selaku cikgu menghubungi anak muridnya, Zahid sekali lagi bagi meneruskan rancangan mereka berdua untuk menggabungkan UMNO dengan Pakatan Harapan (PH).

Sekiranya langkah di Perak berjaya menghasilkan kerjasama dengan parti pembangkang walaupun Menteri Besarnya dari UMNO, tidak mustahil langkah sama itu boleh berulang di Melaka.

Rundingan pastinya sedang berjalan antara pemimpin UMNO dengan pembangkang seperti yang berlaku di Perak pada Disember 2020 lalu yang menyaksikan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu disingkirkan sebagai MB dan diganti dengan Datuk Saarani Mohamad dari UMNO yang ketika itu mendapat dukungan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari parti PKR dan DAP.

Namun, tindakan pembubaran DUN Melaka menjadi satu tamparan hebat kepada rancangan sulit yang mungkin berlaku antara UMNO dengan pembangkang di Melaka, ia mengakibatkan PRN terpaksa diadakan dan menyekat usaha menukar kerajaan yang sedang dirancang antara kedua-dua pihak.

Terdapat kemungkinan gerakan sama menukar MB Perak sebelum ini sebenarnya dirancang dalam krisis Melaka, tetapi tanpa disangka-sangka Speaker DUN, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh bertindak membubarkan dewan.

Apabila berlaku pembubaran DUN, ia akan memberi laluan kepada PRN terpaksa diadakan. Tindakan tersebut nampaknya menimbulkan kritikan dan kecaman khususnya daripada rakyat yang sudah penat melihat karenah ahli politik berebut kuasa.

Ketika usaha memerangi pandemik Covid-19 sedang menampakkan hasil dan rakyat sudah dapat hidup dengan sedikit bebas, ketika itu pula ahli politik juga mahu berebut kuasa.

Pastinya rakyat tidak mahu melihat satu lagi penularan mega Covid-19 sama berlaku selepas PRN Sabah. Kini, rakyat dapat menilai siapa sebenarnya dalang yang cuba mengambil kesempatan tanpa menghiraukan kepentingan rakyat.

Berita berkaitan
BN umum keputusan permohonan parti Zuraida minggu hadapan: Tok Mat
16 jam lalu· Politik
Rafizi senaraikan punca kos kapal tak siap naik tiga kali ganda
17 jam lalu· Politik
Semua petugas SPR negeri sudah bersedia hadapi PRU-15, kata Pengerusi
21 jam lalu· Politik
UMNO Johor sedia tunggu berentap dengan Rafizi, kata Hasni
21 jam lalu· Politik
Popular
Rafizi senaraikan punca kos kapal tak siap naik tiga kali ganda
August 9, 2022
Prihatin Rakyat kekal jadi falsafah perjuangan PN, kata Muhyiddin
August 9, 2022
Ada lagi satu skandal besar selepas LCS, dedah Ketua Pemuda PAS
August 8, 2022
Lebih baik GTA sertai PN
August 9, 2022
Lagi Politik terkini
Lebih baik GTA sertai PN
10 jam lalu · Politik
Prihatin Rakyat kekal jadi falsafah perjuangan PN, kata Muhyiddin
11 jam lalu · Politik
RUU antilompat parti tak terpakai kepada Ahli Dewan Negara: PM
18 jam lalu · Politik
Ada lagi satu skandal besar selepas LCS, dedah Ketua Pemuda PAS
August 8, 2022 · Politik
Spekulasi Senator Bersatu boikot RUU larang tukar parti tak benar: Wan Junaidi
August 8, 2022 · Politik
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok