Enggan ditunggang Anwar, Amanah tolak cadangan bergabung dengan PKR

Parti Amanah menolak sebarang cadangan penggabungan dengan PKR atas alasan tidak mahu jadi kuda tunggangan kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Penolakan ke arah sebarang usaha untuk menggabungkan itu disahkan Timbalan Presiden Amanah sendiri, Salahuddin Ayub yang dipetik dalam laporan media hari ini.

“Ya. Kalau ada (cadangan) baru boleh kita ambil kira dan bincang.

“Ini entah daripada mana datang saya pun tak tahu,” katanya dipetik laporan portal Malaysiakini.

Terdahulu, media semalam melaporkan Anwar berkata cadangan penggabungan itu sudah dikemukakan, namun belum dibincangkan tetapi tidak menolak sebarang usaha ke arah penggabungan tersebut.

Anwar yang juga pengerusi Pakatan Harapan (PH) bagaimanapun tidak mendedahkan butiran lanjut.

Bagaimanapun, ketika ditanya berkaitan perkara itu, Salahuddin berkata dia tidak pasti jika Anwar menerima cadangan berkaitan daripada mana-mana pihak.

Penganalisis politik Wong Chin Huat sebelum ini mencadangkan penggabungan PKR-Amanah selepas PH kalah teruk semasa Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Hujahnya, penggabungan itu akan menjadikan mereka parti terbesar dalam Dewan Rakyat, sekali gus menolak propaganda PH dikuasai DAP.

Untuk rekod, Amanah merupakan parti serpihan daripada PAS yang ditubuhkan pada September 2015 dan diketuai Presidennya, Mohamad Sabu.

Anwar dipersalahkan dalam PRN Melaka kerana keputusannya meletak calon ‘katak berprinsip’ sehingga mengundang kecaman rakan parti komponen PH, DAP dan Amanah.

Malah, akar umbi DAP dan Amanah juga sudah berani secara terbuka mendesak supaya Anwar berundur bagi digantikan dengan calon Ketua Pembangkang yang lebih berwibawa dan berkemampuan mengemudi gabungan parti pembangkang itu.

BERITA BERKAIT
POPULAR