Empat ADUN Pulau Pinang akan teruskan tanggungjawab kepada rakyat

August 4, 2022 · Politik

Empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang berada di tengah-tengah keputusan Mahkamah Persekutuan pada Rabu (3 Ogos) berkata walaupun mereka menghormati keputusan mahkamah tertinggi negara, mereka tidak bersetuju dengannya.

Keempat-empat mereka – Zulkifli Ibrahim (Sungai Acheh); Khaliq Mehtab Mohd Ishaq (Bertam); Dr Afif Bahardin (Seberang Jaya); dan Zolkifly Md Lazim (Telok Bahang) – berkata keputusan Mahkamah Persekutuan telah mengubah undang-undang dan membalikkan duluan 30 tahun.

“Kami menghormati keputusan Mahkamah Persekutuan, namun kami tidak bersetuju dengannya.

“Adalah penting untuk orang ramai mengetahui bahawa kami mencabar Perkara 14A Perlembagaan Pulau Pinang kerana kami percaya bahawa seperti yang berlaku pada hari ini, peruntukan itu terdedah kepada penyalahgunaan.

“Peruntukan itu telah digunakan secara salah terhadap kami. ,” kata mereka dalam satu kenyataan bersama pada Khamis, (4 Ogos).

ADUN berkenaan berkata mereka tidak pernah berpaling tadah atau menukar kesetiaan parti dengan cara ini kerana dua daripada mereka dipilih atas tiket Bersatu dan kekal bersama parti, manakala dua lagi dipecat daripada bekas parti mereka, PKR, kerana membuat kenyataan yang dianggap sebagai bersikap kritis terhadap kepimpinan parti.

“Ketua Menteri Pulau Pinang telah menyatakan bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang berhasrat untuk memastikan perlembagaan negeri selaras dengan cadangan pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan.

“Jika Kerajaan Negeri Pulau Pinang benar-benar tulus, dalam semangat dwipartisan, mereka akan menarik balik usul untuk menyingkirkan kami sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri.

“Adalah jelas bahawa di bawah pindaan yang dicadangkan, kami tidak akan kehilangan kelayakan.

“Kami difahamkan bahawa keputusan Mahkamah Persekutuan tersebut adalah berdasarkan alasan yang sempit,” kata mereka.

Sehubungan itu keempat-empat ADUN berkenaan mengarahkan peguam mereka untuk mengkaji semula perkara tersebut bagi membolehkan mereka terus melaksanakan tugas sebagai ADUN yang telah dipilih secara sah.

Dua bekas ahli PKR yang dipecat tetapi sejak itu menyertai Bersatu ialah Dr Afif dan Zulkifli. Bersatu meninggalkan Pakatan Harapan (PH) dan mencetuskan apa yang kini dikenali sebagai Langkah Sheraton, mengakibatkan kejatuhan kerajaan PH.

Ini juga mencetuskan pertukaran kerajaan negeri Johor dan Melaka.

“Kami tidak percaya parti politik sepatutnya mempunyai kawalan mutlak untuk menentukan keputusan ADUN. Sebagai wakil rakyat, kami mewakili semua rakyat kawasan kami sama ada mereka mengundi parti kami atau tidak, dan kami akan terus membuat keputusan berdasarkan apa yang kami rasakan demi kepentingan dan keperluan terbaik pengundi kami dan bukan hanya atas tuntutan parti, ” tambah mereka.

Semalam, Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat yang mempengerusikan panel tujuh hakim berkata Perkara 14A Perlembagaan Negeri Pulau Pinang tidak terbatal kerana ia selaras dengan Perkara 10 (1) (c) Perlembagaan Persekutuan.

Perkara 14A Perlembagaan Negeri Pulau Pinang menyatakan bahawa seseorang ADUN hendaklah mengosongkan kerusinya jika telah dipilih sebagai calon parti politik, dia meletakkan jawatan atau dipecat daripada parti atau telah dipilih selain sebagai calon parti politik, dia menyertai parti politik.

Pada 12 April tahun ini, Pesuruhjaya Kehakiman Azizan Md Arshad membenarkan permohonan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang dan Speakernya Datuk Law Choo Kiang untuk merujuk soalan kepada Mahkamah Persekutuan bagi mendengar dan memutuskan kewajaran perlembagaan negeri itu berhubung enakmen antilompat.

DUN dan speakernya mahu Mahkamah Persekutuan memutuskan persoalan sama ada Perkara 14A Perlembagaan Negeri Pulau Pinang adalah terbatal kerana ia tidak konsisten dengan Perkara 10 (1) (c) Perlembagaan Persekutuan.

Berita berkaitan
Najib terkejut tak dapat tangguh perbicaraan, permohonan ditolak
August 16, 2022· Isu semasa
Isu pertemuan PN: Wan Saiful bidas Ismail Sabri buat penipuan dan tak beradab
August 15, 2022· Politik
Skandal LCS: PM jangan jadi pak turut, tubuh RCI siasat pemimpin UMNO
August 14, 2022· Isu semasa
Speaker DUN Sarawak umum ADUN Batu Lintang keluar parti jadi bebas
August 14, 2022· Politik
Popular
Asyraf kritik keputusan dalam kes Najib, boleh dituduh hina mahkamah
August 17, 2022
UMNO kecewa mahkamah tolak permohonan Najib, kata Zahid
August 17, 2022
Saya doakan Najib dan keluarga tabah, kata Hishammuddin
August 17, 2022
PRU-15: PAS, UMNO setuju elak pertembungan di 27 kerusi ‘muafakat’
August 17, 2022
Lagi Politik terkini
UMNO kecewa mahkamah tolak permohonan Najib, kata Zahid
12 jam lalu · Politik
Saya doakan Najib dan keluarga tabah, kata Hishammuddin
14 jam lalu · Politik
Asyraf kritik keputusan dalam kes Najib, boleh dituduh hina mahkamah
14 jam lalu · Politik
‘Mengarut Ismail Sabri desak pegawai awam pertahan kerajaan dia’
18 jam lalu · Politik
Zahid ajak akar umbi pertahan ‘Raja Media Sosial’ Najib
20 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok