Empat ADUN Pulau Pinang akan teruskan tanggungjawab kepada rakyat

August 4, 2022 · Politik

Empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang berada di tengah-tengah keputusan Mahkamah Persekutuan pada Rabu (3 Ogos) berkata walaupun mereka menghormati keputusan mahkamah tertinggi negara, mereka tidak bersetuju dengannya.

Keempat-empat mereka – Zulkifli Ibrahim (Sungai Acheh); Khaliq Mehtab Mohd Ishaq (Bertam); Dr Afif Bahardin (Seberang Jaya); dan Zolkifly Md Lazim (Telok Bahang) – berkata keputusan Mahkamah Persekutuan telah mengubah undang-undang dan membalikkan duluan 30 tahun.

“Kami menghormati keputusan Mahkamah Persekutuan, namun kami tidak bersetuju dengannya.

“Adalah penting untuk orang ramai mengetahui bahawa kami mencabar Perkara 14A Perlembagaan Pulau Pinang kerana kami percaya bahawa seperti yang berlaku pada hari ini, peruntukan itu terdedah kepada penyalahgunaan.

“Peruntukan itu telah digunakan secara salah terhadap kami. ,” kata mereka dalam satu kenyataan bersama pada Khamis, (4 Ogos).

ADUN berkenaan berkata mereka tidak pernah berpaling tadah atau menukar kesetiaan parti dengan cara ini kerana dua daripada mereka dipilih atas tiket Bersatu dan kekal bersama parti, manakala dua lagi dipecat daripada bekas parti mereka, PKR, kerana membuat kenyataan yang dianggap sebagai bersikap kritis terhadap kepimpinan parti.

“Ketua Menteri Pulau Pinang telah menyatakan bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang berhasrat untuk memastikan perlembagaan negeri selaras dengan cadangan pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan.

“Jika Kerajaan Negeri Pulau Pinang benar-benar tulus, dalam semangat dwipartisan, mereka akan menarik balik usul untuk menyingkirkan kami sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri.

“Adalah jelas bahawa di bawah pindaan yang dicadangkan, kami tidak akan kehilangan kelayakan.

“Kami difahamkan bahawa keputusan Mahkamah Persekutuan tersebut adalah berdasarkan alasan yang sempit,” kata mereka.

Sehubungan itu keempat-empat ADUN berkenaan mengarahkan peguam mereka untuk mengkaji semula perkara tersebut bagi membolehkan mereka terus melaksanakan tugas sebagai ADUN yang telah dipilih secara sah.

Dua bekas ahli PKR yang dipecat tetapi sejak itu menyertai Bersatu ialah Dr Afif dan Zulkifli. Bersatu meninggalkan Pakatan Harapan (PH) dan mencetuskan apa yang kini dikenali sebagai Langkah Sheraton, mengakibatkan kejatuhan kerajaan PH.

Ini juga mencetuskan pertukaran kerajaan negeri Johor dan Melaka.

“Kami tidak percaya parti politik sepatutnya mempunyai kawalan mutlak untuk menentukan keputusan ADUN. Sebagai wakil rakyat, kami mewakili semua rakyat kawasan kami sama ada mereka mengundi parti kami atau tidak, dan kami akan terus membuat keputusan berdasarkan apa yang kami rasakan demi kepentingan dan keperluan terbaik pengundi kami dan bukan hanya atas tuntutan parti, ” tambah mereka.

Semalam, Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat yang mempengerusikan panel tujuh hakim berkata Perkara 14A Perlembagaan Negeri Pulau Pinang tidak terbatal kerana ia selaras dengan Perkara 10 (1) (c) Perlembagaan Persekutuan.

Perkara 14A Perlembagaan Negeri Pulau Pinang menyatakan bahawa seseorang ADUN hendaklah mengosongkan kerusinya jika telah dipilih sebagai calon parti politik, dia meletakkan jawatan atau dipecat daripada parti atau telah dipilih selain sebagai calon parti politik, dia menyertai parti politik.

Pada 12 April tahun ini, Pesuruhjaya Kehakiman Azizan Md Arshad membenarkan permohonan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang dan Speakernya Datuk Law Choo Kiang untuk merujuk soalan kepada Mahkamah Persekutuan bagi mendengar dan memutuskan kewajaran perlembagaan negeri itu berhubung enakmen antilompat.

DUN dan speakernya mahu Mahkamah Persekutuan memutuskan persoalan sama ada Perkara 14A Perlembagaan Negeri Pulau Pinang adalah terbatal kerana ia tidak konsisten dengan Perkara 10 (1) (c) Perlembagaan Persekutuan.

Berita berkaitan
Armada cabar juga PKR dan DAP dedah perbelanjaan mewah semasa berkempen
12 jam lalu· Politik
MP DAP gesa SPRM teruskan beku akaun Bersatu, sama seperti UMNO dulu
14 jam lalu· Politik
PRN Selangor: DAP mahu tanding dua kerusi DUN milik Bersatu, tak serah kepada UMNO
17 jam lalu· Politik
Pulau Pinang dilanda banjir
18 jam lalu· Isu semasa
Popular
Terdesak nak undi orang Melayu sehingga terpaksa calarkan imej Bersatu: Khairy
February 3, 2023
Selepas dipecat Pengerusi UMNO Johor, Hasni umum tanding jawatan Naib Presiden
February 4, 2023
PRN Selangor: DAP mahu tanding dua kerusi DUN milik Bersatu, tak serah kepada UMNO
February 4, 2023
Parti dalam PH jangan terima pemimpin UMNO dipecat dan digantung: Mat Maslan
February 4, 2023
Lagi Politik terkini
Utamakan kepentingan rakyat bukan berdendam dengan pembangkang, kata PN
8 jam lalu · Politik
Selepas dipecat Pengerusi UMNO Johor, Hasni umum tanding jawatan Naib Presiden
11 jam lalu · Politik
Parti dalam PH jangan terima pemimpin UMNO dipecat dan digantung: Mat Maslan
15 jam lalu · Politik
Dulu sembang kencang, sekarang potong peruntukan Ahli Parlimen pula: Rosol
17 jam lalu · Politik
PKR Perlis label Zahidi sebagai ‘tong sampah’, gesa jangan terima
February 3, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok