Debat perkara biasa, kenapa Ismail Sabri tolak: Soal penasihat strategik

October 26, 2022 · Politik

Isu penolakan Perdana Menteri sementara Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berhubung cabaran Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, supaya diadakan debat dalam kalangan calon Perdana Menteri (PM) menjelang Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), menjadi persoalan penganalisis dan penasihat strategik.

Malah, alasan yang diberikan ‘poster boy’ Barisan Nasional (BN) itu bahawa “debat bukan budaya kita” perlu ditolak kerana banyak perdebatan umum dan terbuka diadakan di Malaysia.

Penganalisis Kanan BowerGroupAsia – firma penasihat strategik – Arinah Najwa menolak dakwaan bahawa perdebatan bukan sebahagian daripada politik Malaysia.

“Perdebatan di Parlimen adalah perkara biasa dan ada juga debat di televisyen… jadi mengapa tidak melakukannya sekarang?” katanya menurut ST.

“Berdasarkan pengiraan beliau (Ismail Sabri) dan tempoh berkempen yang singkat sebelum pilihan raya, ia (debat) mungkin tidak sesuai kerana anda mahu mesej dengan tenang.

“Dan walaupun ia bukan sebahagian daripada budaya kita, kenapa ia tidak boleh menjadi sebahagian daripada budaya kita (sekarang) jika orang melihat ada nilai dalam perdebatan ini,” soal Arinah sambil memetik perdebatan bersejarah antara Anwar dan bekas Menteri Penerangan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek pada 2008.

Pada 20 Oktober, Anwar mencadangkan calon PM daripada tiga gabungan utama yang bertembung dalam PRU-15 perlu berdebat antara satu sama lain sebelum hari pengundian.

Pengerusi PH itu berkata debat berkenaan harus tertumpu kepada perkara berkaitan dasar dan tidak menghina serta mengetengahkan isu yang menjadi tumpuan dalam kempen pilihan raya mereka.

Bagaimanapun, Ismail Sabri pada Selasa (25 Oktober 2022) menolak cadangan itu dengan mendakwa Malaysia tidak mempunyai “budaya” melihat calon PM berdebat secara terbuka.

PM sementara daripada BN itu mendakwa Anwar akan menjanjikan “bulan dan bintang” dalam debat, tatkala beliau sibuk menjalankan kempen pilihan rayanya.

Tawaran Anwar untuk berdebat bukanlah sesuatu yang mengejutkan, kerana beliau pernah terlibat dengan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebelum ini.

Najib kini menjalani hukuman penjara 12 tahun kerana menyalahgunakan berjuta-juta dolar daripada syarikat yang dikaitkan dengan 1Malaysia Development Berhad – SRC International Sdn Bhd.

Sebelum ini, idea perdebatan antara kedua-dua pihak berwajaran tinggi politik itu telah diapungkan tetapi ditolak oleh Najib, yang berkata ia bukan amalan budaya untuk berdebat dalam politik Malaysia.

Bagaimanapun, selepas Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli mengeluarkan cabaran itu pada April 2022, Najib mengubah fikirannya.

Perdebatan antara Najib dan Anwar pada bulan berikutnya tertumpu kepada sama ada syarikat minyak dan gas yang bermasalah – Sapura Energy – harus diselamatkan.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Main naratif judi, Anwar dan Zahid berharap dapat tipu rakyat lagi?
1 jam lalu· Politik
Tuduh terima dana judi, PAS bidas Anwar berhenti tabur fitnah seperti UMNO
8 jam lalu· Politik
Dulu kritik PM jadi Menteri Kewangan, sekarang Rafizi kata boleh pula
21 jam lalu· Politik
Tarik sokongan dan desak PRU-15 masa banjir, siapa yang meroyan sebenarnya Zahid?
December 4, 2022· Politik
Popular
Media Indonesia perlekeh ‘reformasi’ dicanang Anwar selepas lantik kluster mahkamah
December 5, 2022
Kabinet Anwar beri ‘kejutan biadab’ terhadap masyarakat sivil: SUARAM
December 5, 2022
UMNO tangguh PAU 2022, tak sempat hantar kad jemputan kepada DAP?
December 6, 2022
Segerakan juga siasat pemimpin PH main isu sensitiviti umat Islam: Hadi
December 5, 2022
Lagi Politik terkini
UMNO tangguh PAU 2022, tak sempat hantar kad jemputan kepada DAP?
6 jam lalu · Politik
Media Indonesia perlekeh ‘reformasi’ dicanang Anwar selepas lantik kluster mahkamah
12 jam lalu · Politik
Kabinet Anwar beri ‘kejutan biadab’ terhadap masyarakat sivil: SUARAM
14 jam lalu · Politik
Segerakan juga siasat pemimpin PH main isu sensitiviti umat Islam: Hadi
15 jam lalu · Politik
MP PKR malu, tertipu bila Anwar bersekongkol dengan kleptokrat
18 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] PDRM perlu adil, segera siasat PH sentuh Islam
4 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Muhyiddin di ceramah Grand Finale PRK Padang Serai
6 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok