Debat dengan Anwar selepas Ramadan, Najib nak tumpu ibadat

Datuk Seri Najib Razak akan berdebat dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas berakhir Ramadan nanti.

Bekas Perdana Menteri yang berdepan sabitan kes penyelewengan dana SRC International Sdn Bhd dan beberapa pertuduhan melibatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) di mahkamah itu berkata mahu menumpukan ibadat semasa bulan Ramadan dan sedang berunding tarikh yang sesuai untuk mengadakan debat tersebut.

“Kita sedang runding selepas Ramadan dan orang kata tak sesuai kalau dibuat di bulan puasa sebab kita nak beri tumpuan kepada ibadat,” katanya dipetik laporan media.

Untuk rekod, Najib sebelum ini dicabar Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli tetapi sebaliknya mencabar Anwar untuk berdebat berhubung isu Sapura.

Ia bermula susulan cabaran yang dibuat oleh bekas Ahli Parlimen (MP) Pandan itu berhubung isu melibatkan Sapura yang sedang berdepan isu aliran kewangan.

Dijangkakan program debat itu bakal disiarkan secara langsung, dan beberapa agensi media dilaporkan sedang berbincang untuk menganjurkan acara itu.

Anwar sudah mengesahkan cabaran Najib itu dan berkata pendiriannya kekal tidak berubah sejak pertama kali mencabar Najib untuk berdebat mengenai ekonomi lebih sedekad lalu, yang akhirnya tidak berlaku.

Sapura ialah syarikat senarai awam yang telah menerima pelaburan besar daripada syarikat milik kerajaan iaitu, Permodalan Nasional Bhd (PNB) yang bertanggungjawab ke atas dana seperti Amanah Saham Bumiputera dan Amanah Saham Malaysia.

PNB memegang 40 peratus kepentingan dalam Sapura, meningkat daripada 10 peratus daripada 2018 kerana ia terus menyalurkan dana kepada syarikat bermasalah itu.

Bagaimanapun, Sapura baru-baru ini memerlukan bantuan kewangan seterusnya yang menimbulkan persoalan sama ada PNB perlu terus menyuntik dana untuk mengeluarkan firma itu daripada masalah kewangannya.

Najib telah mencadangkan bail out kerajaan bagi menyelamatkan Sapura, ia bagaimanapun dibantah Rafizi dengan menyifatkan pengurusan baru syarikat itu mempunyai pengalaman dan kemampuan untuk menyelesaikan masalah itu sendiri.

BERITA BERKAIT
POPULAR