DAP tolak Ketuanan Melayu: Benar kata Muhyiddin DAP ekstrem

November 1, 2022 · Politik

Veteran DAP Lim Kit Siang berkata negara memerlukan dasar ‘Ketuanan Malaysia’ dan bukannya ‘Ketuanan Melayu’ sekiranya hendak menjadi sebuah negara majmuk hebat bertaraf dunia.

Kenyataan beliau pada satu majlis Pakatan Harapan (PH) di Papar, Sabah, hari ini (1 November 2022), jelas menunjukkan parti yang mendapat sokongan PKR dan AMANAH itu, bersikap ekstrem sebagaimana didedahkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin, malam tadi (31 Oktober).

Dalam kenyataannya hari ini, Kit Siang mendakwa dasar ‘Ketuanan Melayu’ bertentangan dengan prinsip asas pembinaan negara, di mana setiap rakya, sama ada Melayu, Cina, India, Kadazan, atau Dayak, adalah sama-sama rakyat Malaysia, dan tidak ada beza rakyat kelas pertama, kelas kedua, atau kelas ketiga.

Beliau berkata calon Perdana Menteri (PM) daripada Pakatan Harapan (PH) bagi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) ini, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersetuju melaksanakan dasar ‘Ketuanan Malaysia’ menggantikan ‘Ketuanan Melayu’.

“Dasar Ketuanan Melayu hanyalah satu helah golongan UMNO-putra untuk mengayakan diri mereka secara melampau sambil orang-orang Melayu dan Bumiputera yang lain terus miskin dan ketinggalan.

“Daripada empat orang calon Perdana Menteri ke-10 ini, hanya Anwar Ibrahim sahaja yang komited untuk menjadikan Malaysia sebuah negara majmuk hebat bertaraf dunia dengan melaksanakan dasar “Ketuanan Malaysia” dan bukannya “Ketuanan Melayu”,” katanya lagi.

Malam tadi, Muhyiddin dalam ucapan pada Program Jelajah Prihatin PN Parlimen Sepang mendedahkan bagaimana sikap ekstrem dan fahaman berhaluan kiri DAP menyebabkan Bersatu meninggalkan PH dan membentuk kerajaan baharu.

Presiden Bersatu itu menceritakan bahawa beliau menerusi seorang pemimpin DAP telah meminta biro politik parti terbabit supaya mengubah sikap ekstrem mereka, tetapi ditolak.

Menurutnya permintaan itu dibuat ketika Bersatu berada bersama-sama PH dalam kerajaan, di mana beliau adalah Menteri Dalam Negeri.

“Apa ekstremnya? Menyentuh soal-soal yang berkaitan dengan perkara-perkara penting dalam Perlembagaan Negara. Soal Melayu dan macam-macam hak Raja-Raja dalam Akta Hasutan…. banyak perkara yang mereka lakukan,” kata Muhyiddin.

Mengulas lanjut, Kit Siang dalam kenyataan sama juga berharap DAP dapat bekerjasama dengan Warisan yang akan meletakkan 27 calon Parlimen di Semenanjung.

“Kami di DAP mahu bekerjasama dengan Warisan untuk membina Malaysia menjadi sebuah negara majmuk hebat bertaraf dunia, namun Warisan telah menolak tawaran kerjasama ini.

“Saya hanya mampu berharap yang cubaan Warisan dalam PRU-15 di Semenanjung Malaysia tidak akan menjadi seburuk cubaan mereka dalam pilihan raya negeri Johor, di mana mereka meletakkan enam orang calon dan keenam-enam mereka semua telah hilang deposit,” kata Kit Siang.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Kit Siang bimbang ‘gelombang hijau’ akan menjadikan Malaysia negara Islam sebelum PRU-17
9 jam lalu· Politik
Azeez Rahim dibebaskan terus selepas dua minggu kerajaan ‘hoi ya hoi’ memerintah
19 jam lalu· Isu semasa
PN sedia berdepan PRN serentak di enam negeri: Tuan Ibrahim
December 8, 2022· Isu semasa
Tuduhan seleweng dana, SPRM mohon bantuan pihak buat dakwaan cari bukti
December 8, 2022· Isu semasa
Popular
Naib Ketua Pemuda UMNO tegur pemimpin BN masih tak sedar diri
December 9, 2022
‘Syaitan’ disisi DAP membisu
December 9, 2022
Kit Siang bimbang ‘gelombang hijau’ akan menjadikan Malaysia negara Islam sebelum PRU-17
December 9, 2022
PRU Padang Serai: Cina marah PH lantik kluster mahkamah ke Kabinet
December 9, 2022
Lagi Politik terkini
Naib Ketua Pemuda UMNO tegur pemimpin BN masih tak sedar diri
11 jam lalu · Politik
‘Syaitan’ disisi DAP membisu
12 jam lalu · Politik
PRU Padang Serai: Cina marah PH lantik kluster mahkamah ke Kabinet
14 jam lalu · Politik
Kenapa Anwar tak tegur tauke telur, simen rapat PH-DAP? Wan Saiful
15 jam lalu · Politik
Saya cuba padam rumah yang sedang terbakar, kata Annuar Musa
20 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Annuar Musa, 2 pemimpin wanita sah dipecat dari UMNO
13 jam lalu
[VIDEO] Isu kemiskinan pesawah, aktiviti kartel padi perlu perhatian kerajaan pusat
14 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok