DAP rela kalah daripada bekerjasama dengan PN, kata Loke

Sukar untuk DAP menerima sebarang bentuk kerjasama dengan Perikatan Nasional (PN), kata Setiausaha Agungnya, Anthony Loke.

Loke menyifatkan perkara yang berlaku sebelum ini sukar dilupakan mereka, ia dipercayai merujuk kepada kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH) sebelum ini disebabkan oleh Langkah Sheraton yang menyekat Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada menjadi Perdana Menteri (PM).

“Semua pihak dalam PH perlu menyedari bahawa adalah amat sukar kerjasama dengan PN dapat dijalin dengan latar belakang sejarah hitam yang pernah kami lalui dengan parti-parti komponen dalam PN.

“Saya menyeru semua kepemimpinan dalam PH supaya membincangkan sebarang pandangan berkenaan kerjasama politik dengan pihak lain dalam mesyuarat Majlis Presiden PH dan bukannya melalui kenyataan terbuka untuk memastikan tidak ada kekeliruan dalam kalangan ahli dan penyokong kita,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Loke menggesa supaya sebarang pendirian melibatkan gabungan itu perlu dibincangkan dalam Majlis Presiden sebelum sebarang keputusan dibuat selepas ini.

“Segala keputusan mengenai hala tuju dan kerjasama di luar kerangka PH mesti diputuskan secara bersama oleh Majlis Presiden PH,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, Timbalan Presiden Amanah, Datuk Seri Salahuddin Ayub yang menggesa kepemimpinan PH agar tidak terus menutup ruang perbincangan bersama semua parti politik blok pembangkang menjelang pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) akan datang.

Menurutnya, langkah kerjasama dalam inisiatif khemah besar itu penting bagi memastikan blok pembangkang dapat berdepan dengan UMNO dan Barisan Nasional (BN) secara satu lawan satu.

Perbincangan tersebut menurut Salahuddin termasuklah bersama PAS dan Bersatu.

Mengulas lanjut, Siew Fook berkata, kenyataan oleh Salahuddin tersebut merupakan pandangan peribadi dan ia tidak pernah diputuskan dalam Majlis Presiden PH

“DAP berpendirian bahawa isu kerjasama antara PH dan PN dalam PRU-15 tidak timbul kerana PN merupakan sebahagian daripada blok kerajaan hari ini.

“Konsep ‘Khemah Besar’ yang dipersetujui dalam Resolusi Port Dickson merujuk kepada kerjasama dalam blok pembangkang,” katanya lagi.

BERITA BERKAIT
POPULAR