DAP mesti bekerjasama dengan UMNO untuk menang PRU15 nanti

Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid menggesa DAP menerima hakikat hanya bekerjasama dengan UMNO ‘mampu’ untuk menumbangkan Perikatan Nasional (PN) pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) akan datang.

“Memanglah belum bincang, tapi DAP kena terima (UMNO),” kata penyokong kuat Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim itu.

Katanya, DAP mesti memahami kedanamikan politik semasa, dan masanya telah tiba untuk parti itu menjalin kerjasama dengan UMNO sekiranya mahu menewaskan PN pada PRU15.

Lagipun katanya langkah ungtuk bekerjasama dengan UMNO itu sudah dilakukan DAP di Perak ketika krisis pentadbiran di negeri itu tahun lalu dan tiada masalah untuk diteruskan pada PRU15 nanti.

“Kalau ambil kira apa yang berlaku di Perak, kita boleh kerjasama dengan UMNO, kenapa kita tak boleh teruskan langkah kerjasama itu untuk menang PRU15 nanti?,” katanya dipetik daripada Utusan Malaysia hari ini.

Abdullah mengulas kenyataan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng yang mengatakan Pakatan Harapan (PH) tidak terlibat dengan perbincangan mengenai kerjasama politik antara PKR dan UMNO.

Guan Eng berkata, perkara itu tidak pernah dibincang dalam Mesyuarat Majlis Presiden PH sekali gus DAP tiada ketetapan mengenai perkara itu.

“Itu pendirian PKR,” katanya.

Terdahulu Agenda Daily melaporkan Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi membayangkan bakal terbentuk jajaran baharu politik bersama PKR dan DAP yang akan dikenali sebagai Perikatan 3.0 dan bukannya Perikatan Nasional (PN) semasa PRU15 nanti.

Pendedahan terbuka Zahid itu secara tidak langsung mengukuhkan lagi khabar angin sebelum ini dengan menyifatkan langkah tersebut diambil sesuai dengan dinamik politik yang sedang berlaku mengikut perubahan dan keadaan politik semasa negara.

Tegas Zahid, jajaran baharu itu tidak melibatkan PN yang ada sekarang bagaimanapun beliau tidak mendedahkan parti yang akan bersama dalam gabungan baharu itu.

Namun, sebelum ini beberapa pemimpin parti mendakwa Zahid sedang berusaha untuk membawa UMNO duduk serumah bersama PKR dan DAP.

Khabar angin juga semakin kuat kedengaran Zahid adalah perancang utama untuk menjayakan kerjasama antara UMNO dengan blok pembangkang bagi menghadapi PRU15 nanti.

Malah, klip audio tular Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama Zahid juga membuktikan wujud pakatan sulit antara kedua-dua individu untuk memastikan gerakan rahsia tersebut berjaya.

BERITA BERKAIT
POPULAR