DAP desak hapus SOSMA, gesa Anwar bantu bebaskan tahanan

January 20, 2023 · Politik

Pemimpin DAP hari ini mendesak kerajaan Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN) menghapuskan terus Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) yang disifatkan kejam apabila tahanan tidak boleh diadili mengikut proses undang-undang.

Desakan itu disuarakan Timbalan Pengerusi DAP Pulau Pinang, P Ramasamy yang turut melihat akta itu bertentangan dengan perikemanusiaan kerana pihak berkuasa boleh menangkap sesiapa tanpa waran dengan hanya mempercayai pihak tersebut terlibat dalam kesalahan keselamatan.

“Individu boleh ditahan maksimum 28 hari tanpa dibicarakan di mahkamah dan akses boleh ditangguhkan kepada keluarga tahanan serta peguam sehingga 48 jam selepas ditahan.

“Malah, ikat jamin juga adalah tidak dibenarkan kepada tahanan-tahanan, saya tidak bermaksud bahawa tahanan SOSMA tidak bersalah, tetapi kenapa mereka tidak ditahan di bawah undang-undang sedia ada seperti di bawah Kanun Keseksaan,” katanya pada sidang media di Komtar, George Town hari ini (20 Januari 2023).

Kosmo melaporkan turut hadir pada sidang akhbar itu ialah ahli keluarga 33 individu dari Kedah yang dikenakan tahanan di bawah SOSMA sejak 2020 tanpa dibicarakan.

Ramasamy, yang juga Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang berkata pada masa ini, terdapat lebih 100 tahanan yang ditahan di seluruh negara tanpa dibicarakan di mahkamah di bawah SOSMA.

“Kami (DAP) gesa Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim membantu mereka yang ditahan di bawah SOSMA agar mereka boleh dilepaskan daripada tahanan dan kemudian dibicarakan di mahkamah.

“Kami juga menggesa Kerajaan Pusat untuk memansuhkan SOSMA, sepertimana kerajaan menghapuskan undang-undang kejam iaitu Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA),” katanya.

Dalam pada itu, katanya, tahanan SOSMA telah melalui pelbagai keperitan seperti masalah kemerosotan tahap kesihatan, masalah kebersihan dan impak negatif psikologi semasa berada dalam penjara.

“Kebanyakan tahanan SOSMA adalah berusia muda iaitu 40 tahun ke bawah dan mereka berasal dari keluarga berpendapatan rendah serta merupakan ketua keluarga yang menyara hidup ahli keluarga yang lain.

“Ahli keluarga tahanan SOSMA juga telah mengalami pelbagai keperitan terutamanya masalah kekangan kewangan yang serius bagi perbelanjaan sara hidup dan juga terpaksa mengeluarkan wang bagi mendapatkan khidmat peguam untuk mewakili tahanan,” ujarnya.

Selain itu, tambahnya, keluarga kesemua tahanan SOSMA turut merayu kes difailkan terhadap tahanan agar mereka dapat membantu tahanan mengikut undang-undang.

Berita berkaitan
Dicabar dedah penyata akaun, DAP kata enggan layan cabaran Bersatu
February 7, 2023· Politik
PM dan pemimpin PH bermesyuarat di ibu pejabat UMNO, Asyraf Wajdi sambut
February 7, 2023· Politik
Tindakan beku akaun Bersatu, DAP paling suka lihat parti Melayu ditindas?
February 5, 2023· Politik
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
February 4, 2023· Isu semasa
Popular
KJ, Annuar, Noh bakal sertai PAS?
February 7, 2023
Sertai Bersatu, tawan Selangor atau Negeri Sembilan, KJ boleh jadi MB
February 8, 2023
Bila jembalang jadi rakan, Melayu bangkit pertahan agama, bangsa
February 8, 2023
MT tolak maklumat agensi kata UMNO kalah jika PRU-15 awal
February 8, 2023
Lagi Politik terkini
Aminuddin bimbang KJ mungkin tanding PRN Negeri Sembilan
1 jam lalu · Politik
Bila jembalang jadi rakan, Melayu bangkit pertahan agama, bangsa
4 jam lalu · Politik
SPRM boleh siasat akaun bank parti tapi jangan bersifat politik: PAS
4 jam lalu · Politik
Dulu lantang kini diam, MUDA bidas pemimpin PH isu kapal tempur
6 jam lalu · Politik
MUDA kecil hati tak dijemput ke mesyuarat di pejabat UMNO, tapi logo di poster ada
7 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Kedah buru sindiket jual tanah, penerima geran jangan tamak
13 jam lalu
[VIDEO] 505 peneroka Pendang akan terima geran tanah
15 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok