DAP desak hapus SOSMA, gesa Anwar bantu bebaskan tahanan

January 20, 2023 · Politik

Pemimpin DAP hari ini mendesak kerajaan Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN) menghapuskan terus Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) yang disifatkan kejam apabila tahanan tidak boleh diadili mengikut proses undang-undang.

Desakan itu disuarakan Timbalan Pengerusi DAP Pulau Pinang, P Ramasamy yang turut melihat akta itu bertentangan dengan perikemanusiaan kerana pihak berkuasa boleh menangkap sesiapa tanpa waran dengan hanya mempercayai pihak tersebut terlibat dalam kesalahan keselamatan.

“Individu boleh ditahan maksimum 28 hari tanpa dibicarakan di mahkamah dan akses boleh ditangguhkan kepada keluarga tahanan serta peguam sehingga 48 jam selepas ditahan.

“Malah, ikat jamin juga adalah tidak dibenarkan kepada tahanan-tahanan, saya tidak bermaksud bahawa tahanan SOSMA tidak bersalah, tetapi kenapa mereka tidak ditahan di bawah undang-undang sedia ada seperti di bawah Kanun Keseksaan,” katanya pada sidang media di Komtar, George Town hari ini (20 Januari 2023).

Kosmo melaporkan turut hadir pada sidang akhbar itu ialah ahli keluarga 33 individu dari Kedah yang dikenakan tahanan di bawah SOSMA sejak 2020 tanpa dibicarakan.

Ramasamy, yang juga Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang berkata pada masa ini, terdapat lebih 100 tahanan yang ditahan di seluruh negara tanpa dibicarakan di mahkamah di bawah SOSMA.

“Kami (DAP) gesa Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim membantu mereka yang ditahan di bawah SOSMA agar mereka boleh dilepaskan daripada tahanan dan kemudian dibicarakan di mahkamah.

“Kami juga menggesa Kerajaan Pusat untuk memansuhkan SOSMA, sepertimana kerajaan menghapuskan undang-undang kejam iaitu Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA),” katanya.

Dalam pada itu, katanya, tahanan SOSMA telah melalui pelbagai keperitan seperti masalah kemerosotan tahap kesihatan, masalah kebersihan dan impak negatif psikologi semasa berada dalam penjara.

“Kebanyakan tahanan SOSMA adalah berusia muda iaitu 40 tahun ke bawah dan mereka berasal dari keluarga berpendapatan rendah serta merupakan ketua keluarga yang menyara hidup ahli keluarga yang lain.

“Ahli keluarga tahanan SOSMA juga telah mengalami pelbagai keperitan terutamanya masalah kekangan kewangan yang serius bagi perbelanjaan sara hidup dan juga terpaksa mengeluarkan wang bagi mendapatkan khidmat peguam untuk mewakili tahanan,” ujarnya.

Selain itu, tambahnya, keluarga kesemua tahanan SOSMA turut merayu kes difailkan terhadap tahanan agar mereka dapat membantu tahanan mengikut undang-undang.

Berita berkaitan
DAP semakin berani disebabkan UMNO hanya ‘penumpang’ dalam kerajaan
February 13, 2024· Politik
Kit Siang bangkitkan isu PM bukan Melayu, tapi Puad pula bidas PN
December 17, 2023· Politik
Gesaan DAP supaya pilihan raya PBT diadakan di KL, pemimpin UMNO membisu
December 17, 2023· Politik
Barang bernilai rendah diimport kena cukai jualan 10 peratus mulai 1 Jan 2024
December 16, 2023· Isu semasa
Popular
UMNO tak tuntut RM114 juta, Zahidi desak penjelasan MT UMNO
June 2, 2021
Kerajaan tapi berperangai pembangkang : Gerakan
July 20, 2023
PH buat kesilapan, geng pembodek Anwar boleh jatuhkan PKR: Rafizi
March 25, 2022
Bekas MB Pahang akui kata UMNO ‘sudah hendak bungkus’: Laporan
August 17, 2023
Lagi Politik terkini
NGO bidas kerajaan perkenal kod etika, dakwa cuba sekat media
February 21, 2024 · Politik
Isu RM750 juta, PAS minta PMX beri penjelasan jangan melulu buat tuduhan
January 10, 2024 · Politik
PN tiada dana untuk mulakan langkah tukar kerajaan, kata Hadi
January 5, 2024 · Politik
Dua bekas pembantu Najib antara disaman seorang penceramah bebas
December 27, 2023 · Politik
Dengar cerita warga China sertai MM2H layak dapat PR, dakwa MP Masjid Tanah
December 16, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok