DAP bantah kehadiran Najib, bawa sepanduk ‘Bossku kemaluan negara’

Pertelingkahan tercetus antara sekumpulan ahli DAP dan penyokong Datuk Seri Najib Razak, susulan bantahan terhadap bekas Perdana Menteri itu di Bukit Mertajam, Pulau Pinang, hari ini.

Insiden itu berlaku ketika kumpulan diketuai Ahli Jawatankuasa Pemuda DAP Bukit Mertajam Lim Zheng Han mengadakan protes kunjungan Najib di sebuah medan selera di Bukit Mertajam.

Memetik laporan Malaysiakini, protes itu hanya berlangsung selama 20 minit sebelum Najib tiba di Medan Selera Insa Dunia di situ.

Ini selepas bantahan mereka dihentikan oleh penyokong Najib, kata Lim.

Menurut Lim, mereka mengadakan sidang media petang ini dan mengecam parti pemerintah termasuk MCA kerana sentiasa menyokong Najib yang telah disabitkan kesalahan oleh mahkamah.

“Sebagai bekas perdana menteri yang telah dilabel sebagai ‘kemaluan negara’, parti pemerintah terutamanya MCA masih menyokong beliau, tetapi mereka tidak mempunyai moral politik,” katanya.

Malaysiakini turut memetik video yang dirakam oleh DAPSY, lapan anggota DAP yang menyertai protes itu yang dihalang tiga lelaki yang memakai baju “Bossku”.

Salah seorang daripada mereka yang berada dalam keadaan emosi memarahi ahli DAP: “Hari ini tiada apa-apa politik …… kalau nak bercakap tentang politik, pergi jauh”.

“Jangan cakap pasal politik! Bagaimana pula dengan skandal projek terowong bawah laut? Adakah kamu bersikap selektif dalam soal rasuah?” katanya.

Dia dipercayai merujuk kepada kes rasuah yang dikaitkan dengan projek Terowong Dasar Laut Pulau Pinang yang melibatkan bekas pengerusi DAP, Lim Guan Eng.

Sementara itu, seorang lagi penyokong Najib menyifatkan acara itu sebagai “acara persendirian” dan meminta mereka yang melakukan protes agar beredar.

Mereka dihalang daripada memberi kenyataan kepada pihak media, manakala kain rentang turut dirampas oleh penyokong Najib.

BERITA BERKAIT
POPULAR