DAP bakal hilang sokongan tradisi jika terlalu rapat dengan UMNO

April 18, 2023 · Politik

DAP dan PKR harus menghormati apa sahaja keputusan UMNO dan tidak membuat kenyataan negatif terhadap parti yang menerajui Barisan Nasional (BN) bagi memastikan peluang lebih cerah dalam menghadapi pilihan raya di enam negeri tidak lama lagi.

Penganalisis sosio-politik Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya, Profesor Madya Awang Azman Awang Pawi berkata pemimpin DAP dan PKR tidak seharusnya menyuarakan rungutan mereka secara terbuka terhadap UMNO.

“Jika kenyataan DAP atau PKR seperti yang Hassan Karim (Ahli Parlimen PKR Pasir Gudang) katakan diteruskan, ia akan berakhir dengan UMNO menyalahkan DAP jika gagal dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang.

“Pemimpin DAP dan PKR harus menghormati keputusan UMNO dan bukan mengkritiknya. Lebih-lebih lagi, (pengampunan diraja) terletak kepada Yang di-Pertuan Agong, dan bukannya UMNO atau Datuk Seri Anwar Ibrahim,” katanya seperti dilapor MalayMail hari ini (18 April 2023).

Beliau merujuk kepada Naib Pengerusi DAP Perak, Abdul Aziz Bari yang pada Jumaat berkata bahawa kedudukan UMNO dengan orang Melayu kini tidak menentu, kerana Perikatan Nasional (PN) telah mendapat lebih banyak sokongan dan mengambil alih peranan yang dimainkan UMNO sebelum ini.

Abdul Aziz telah membuat pemerhatian berdasarkan keputusan Pilihan Raya Umum (PRU) lalu di mana ramai yang menjangkakan PN akan membuat persembahan buruk, tetapi sebaliknya UMNO telah kehilangan undi Melayu.

Awang Azman juga merujuk kepada kenyataan Hassan pada 10 April bahawa desakan UMNO untuk mendapatkan pengampunan diraja kepada bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan menggugurkan tuduhan rasuah Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi akan mencemarkan imej kerajaan perpaduan yang dipimpin Anwar dan mempengaruhi secara negatif peluang PKR dalam PRN.

“Apabila kritikan itu berterusan, ia akan menjejaskan status UMNO sekarang. Saya rasa hanya selepas pembersihan dalaman UMNO dengan memecat atau menggantung pemimpin pengkhianat dan mereka yang kalah dalam pemilihan parti barulah UMNO mula pulih.

“Bermakna UMNO akan dapat menarik sokongan lebih besar daripada orang Melayu berbanding sebelum ini,” katanya.

Sementara itu, Felo Kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura Oh Ei Sun, bersetuju bahawa kenyataan negatif berterusan tidak akan melemahkan kekuatan PN.

“Dalam PRU lalu, UMNO memburukkan DAP, tetapi (parti itu) mengalami kekalahan paling teruk dalam sejarah, yang secara logiknya tidak boleh dipersalahkan kepada DAP. Jadi peliknya ia kini cuba meletakkan satu lagi kekalahan pilihan raya yang akan berlaku, kepada DAP.

“Apa pun, walaupun benar DAP mengheret UMNO ke bawah, UMNO perlu dipersalahkan kerana pada masa lalu tidak henti-henti memburuk-burukkan DAP.

“Sebaliknya, DAP juga perlu bimbang untuk mengasingkan asas sokongan tradisionalnya dengan mengaitkan dirinya dengan UMNO,” kata Oh ketika dihubungi.

Tambahnya, secara umumnya adalah diketahui bahawa UMNO masih belum melakukan apa-apa langkah penting dalam mendapatkan semula sokongan orang Melayu.

“Dan kebencian seperti ini antara UMNO dan DAP tidak akan membantu mereka dalam menghentikan serangan gelombang hijau,” kata Oh merujuk kepada gelombang kebangkitan rakyat, khususnya anak muda yang menolak UMNO dan Pakatan Harapan (PH).

Pada Sabtu, pemimpin kanan UMNO, Datuk Nur Jazlan Mohamed dilaporkan telah menggelar DAP sebagai liabiliti yang menjejaskan usaha UMNO untuk memenangi semula sokongan orang Melayu.

Ahli Majlis Tertinggi itu memberitahu Utusan bahawa UMNO berdepan perjuangan sukar untuk memenangi semula keyakinan majoriti masyarakat menjelang PRN, dan DAP tidak membantu perjuangannya.

Beliau berkata UMNO ikhlas untuk menjayakan kerajaan perpaduan, dan itulah sebabnya parti berkenaan mengelak daripada bertindak, namun ia mendapati dirinya terpaksa berhadapan dengan kenyataan seperti yang dibuat oleh Abdul Aziz.

Nur Jazlan berkata DAP sebaliknya harus menghargai peranan UMNO dalam pembentukan kerajaan campuran Persekutuan.

Beliau menambah bahawa strategi DAP meletakkan orang Melayu dalam jawatan kuasa parti itu tidak lagi berhasil, jadi mereka harus menghargai apa yang dibawa oleh UMNO.

Memberikan pandangan yang sedikit berbeza, Felo Kanan Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara, Dr Azmi Hassan berkata, bukan sahaja UMNO yang berjuang untuk menarik undi Melayu, tetapi juga PH.

Itu jelas dalam keputusan PRU-15 lalu, katanya ketika dihubungi.

“Tetapi ada bagus Abdul Aziz mengeluarkan kenyataan seperti ini dan kenyataan Nur Jazlan sebagai jawapan kepadanya – pada dasarnya, menyalahkan atau menggunakan DAP sebagai kambing hitam atau bogeyman untuk menarik undi Melayu untuk UMNO.

“Oleh kerana membandingkan UMNO dengan PKR dan juga Amanah, UMNO mempunyai peluang terbaik untuk menarik undi Melayu kerana PKR dan Amanah terikat terlalu rapat dengan DAP… jadi agak mustahil untuk mereka berbuat demikian,” kata Azmi.

Berita berkaitan
Tok Mat sokong cadangan minta DAP minta maaf walaupun Zahid kata tak perlu
4 jam lalu· Politik
DUN Pulau Pinang bubar 28 Jun bagi beri laluan PRN
4 jam lalu· Politik
Undi pos bagi PRN 6 negeri dibuka 15 Jun ini : SPR
6 jam lalu· Isu semasa
Dikritik tolak usul skandal LCS, Speaker jawab kepada Syed Saddiq sebab ditolak
8 jam lalu· Politik
Popular
Zahid ucap selamat maju jaya untuk ‘warlord’ UMNO mahu sertai PN
June 8, 2023
Pemuda UMNO tuntut DAP mohon maaf, Zahid kata tak perlu
June 8, 2023
PAU bukan lagi bincang hal orang Melayu, tapi pujuk ahli sokong DAP
June 8, 2023
Zahid kata tak perlu, Pemuda UMNO tetap pertahan pendirian mahu DAP minta maaf
June 8, 2023
Lagi Politik terkini
Zahid kata tak perlu, Pemuda UMNO tetap pertahan pendirian mahu DAP minta maaf
8 jam lalu · Politik
Anak harap usaha bebaskan Najib tidak dilupakan
9 jam lalu · Politik
Siasatan ke atas Sanusi episod hitam dalam negara, kata PAS
11 jam lalu · Politik
Pemuda UMNO tuntut DAP mohon maaf, Zahid kata tak perlu
12 jam lalu · Politik
Zahid ucap selamat maju jaya untuk ‘warlord’ UMNO mahu sertai PN
12 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Pemuda menangis teruk Najib dapat anugerah
11 jam lalu
[VIDEO] Gelombang sudah ada, PN tetap usaha menang PRN enam negeri
June 7, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok