Dalam kerajaan PH dahulu ada hamba dan syaitan bisu: Hadi

July 30, 2021 · Politik

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata pengaruh asing khususnya Barat berselidung di sebalik gerakan untuk menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Katanya, walaupun penjajah telah pulang ke negara masing-masing tetapi masih terdapat ejen-ejen mereka yang sanggup melakukan tindakan sedemikian.

“Walaupun penjajah asing itu sudah pulang ke negeri masing-masing, tetapi agenda penjajahannya masih tetap berlangsung hingga hari ini. Pengaruh dalam lapangan politik, ekonomi dan budaya yang ditinggalkan, diteruskan pergantungannya dengan bekas penjajah masing-masing.

“Kini, kita menyaksikan kebangkitan semula Islam dan merudumnya kekuatan negara besar penjajah. Namun begitu, mereka tetap menghalang segala usaha untuk kembali semula kepada Islam yang sedang diperjuangkan di seluruh negara umat Islam termasuklah di Malaysia,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ahli Parlimen Marang itu berkata penubuhan kerajaan sekular Pakatan Harapan (PH) yang didominasi kalangan bukan Islam dan ekstrem selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 lalu telah mencetuskan kesedaran ramai.

Tanpa menyatakan pihak yang terlibat, tetapi Agenda Daily percaya ia dirujuk kepada AMANAH dan individu Islam dalam DAP, Abdul Hadi berkata ada kumpulan Islam yang terpengaruh dengan kerajaan PH, tetapi sekadar menjadi hamba sahaja.

“Mereka ikut serta bersuara melindungi perancangan kerajaannya yang secara halus melumpuhkan Islam dan umatnya, supaya terus berada dalam kelekaan atau menjadi syaitan bisu,” katanya.

Beliau berkata kejayaan menubuhkan kerajaan campuran PN yang didominasi umat Islam bagi menyelamatkan rakyat dan negara berdepan dengan cabaran apabila ada agenda untuk menjatuhkannya.

“Kita bersyukur kepada Allah SWT kerana telah berjaya menyatukan parti-parti umat Islam dan Bumiputera di samping parti-parti bukan Islam yang menolak pendekatan ekstrem. Sehingga akhirnya berjaya menubuhkan kerajaan campuran Perikatan Nasional kerana menyedari pendekatan ekstrem tidak akan mampu menyelamatkan negara dan rakyat.

“Justeru, penguasaan kerajaan PN yang menunjukkan perubahan positif akan dicabar, kerana dominasi umat Islam dan kalangan yang tidak ekstrem itu dibimbangi dapat menyelesaikan banyak masalah yang akan membina semula kekuatan umat.

“Maka, sudah pasti wujudnya gerakan untuk menjatuhkan kerajaan PN dengan segala cara. Oleh itu, seluruh rakyat yang sedar dan insaf terutamanya para pemimpin negara, janganlah ditipu lagi dan hendaklah menghalang anasir-anasir perosak yang berpakat untuk menyingkirkan Islam dalam negara,” katanya.

Pada masa yang sama, Abdul Hadi yang juga Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah mengingatkan rakyat perlu bersedia menghadapi sebarang kemungkinan supaya rancangan yang sedang berlangsung di beberapa negara lain, gagal dibawa masuk ke negara kita.

“Apatah lagi adanya ejen-ejen yang bersedia melakukannya dan tidak seharusnya masih dibiarkan berkeliaran. Kalau dahulu ditipu oleh penjajah British, janganlah pula hari ini berulang ditipu sehingga berkali-kali,” katanya.

Berita berkaitan
Subsidi tarif elektrik ditanggung kerajaan RM6.51 bilion pada 2022
August 11, 2022· Isu semasa
Ada lagi satu skandal besar selepas LCS, dedah Ketua Pemuda PAS
August 8, 2022· Politik
PAS gesa pesalah skandal kapal tak siap dibawa ke muka pengadilan
August 8, 2022· Isu semasa
PN sahkan masih sokong PM, tidak timbul isu tarik sokongan: Annuar
August 7, 2022· Politik
Popular
Tiga parti besar Melayu bakal jadi pembangkang selepas PRU-15: Idris
August 12, 2022
27 kerusi mungkin jatuh kepada PH
August 13, 2022
PRU-15: Hasrat Wan Saiful tanding di Parlimen Kubang Pasu
August 13, 2022
Bagi UMNO, pendedahan skandal LCS dipertikai kerana Pengerusi PAC dari DAP
August 12, 2022
Lagi Politik terkini
27 kerusi mungkin jatuh kepada PH
3 jam lalu · Politik
PRU-15: Hasrat Wan Saiful tanding di Parlimen Kubang Pasu
4 jam lalu · Politik
Tiga parti besar Melayu bakal jadi pembangkang selepas PRU-15: Idris
17 jam lalu · Politik
Ahmad Faizal dakwa Anwar mungkin bimbang ditolak pengundi Port Dickson
22 jam lalu · Politik
Firma peguam Najib nafi tarik diri jika perbicaraan rayuan SRC diteruskan
August 12, 2022 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok