Calon Timbalan Speaker perlu bersih, Bersatu tak kompromi prinsip

Calon Timbalan Speaker Dewan Rakyat perlu seorang yang bersih tidak kira dari parti lain sekalipun, kata Ketua Penerangan, Datuk Wan Saiful Wan Jan.

Wan Saiful berkata prinsip yang tegas berhubung isu integriti dan ketelusan tidak boleh dikompromi parti tersebut, ia termasuk melibatkan pemilihan bagi jawatan tersebut.

“Pandangan Bersatu dalam isu berkait integriti dan urusan mahkamah sentiasa konsisten dan sedia diketahui umum.

“Kita boleh bersetuju dengan cadangan calon dari parti lain, tetapi runding dahulu nama calon itu kerana Bersatu ada prinsip tegas yang tidak akan kita kompromi.

“Sewajarnya perkara-perkara besar dalam kerajaan yang berbentuk gabungan pelbagai parti seperti yang kita ada hari ini haruslah mengambil kira pandangan semua ahli keluarga dalam kerajaan,” katanya dalam hantaran di Facebook hari ini.

Terdahulu, calon Timbalan Speaker dari UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata isu pelantikannya yang tertangguh perlu dijawab parti Bersatu.

Kerajaan sebelum ini mencalonkan Ahmad sebagai calon Timbalan Speaker, sementara pembangkang menamakan MP DAP, Nga Kor Ming sebagai calon mereka.

Terdahulu, Agenda Daily melaporkan pencalonan Ahmad sebenarnya turut tidak mendapat sokongan beberapa MP UMNO bukan ‘kluster mahkamah’.

Sumber Agenda Daily memberitahu, keputusan mencalonkan Ahli Parlimen (MP) Pontian tersebut diputuskan oleh Presiden, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang cuba melanggar syarat diletakkan Muhyiddin tidak akan menerima pemimpin daripada ‘kluster mahkamah’.

Dewan Rakyat menangguh pemilihan jawatan Timbalan Speaker Parlimen yang dijadualkan berlangsung pada sidang kali ini ke Mesyuarat Kedua Penggal Keempat Parlimen Ke-14 yang dijadual pada bulan hadapan.

Jawatan itu kosong setelah MP Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said meletak jawatan pada 23 Ogos lalu.

Mengikut ketetapan awal, usul mengenai perkara itu pada asalnya disenaraikan dalam Aturan Urusan Mesyuarat kali ini iaitu pada Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen Ke-14.

Untuk rekod, Ahmad kini sedang dibicarakan kerana mengubah wang haram dan memberikan kenyataan palsu kepada SPRM mengenai lebih RM2 juta yang diterimanya daripada Perdana Penteri ketika itu, Datuk Seri Najib Razak pada tahun 2013.

BERITA BERKAIT
POPULAR