Bukan mudah adakan sidang Parlimen hibrid, kata Speaker Dewan Rakyat

June 10, 2021 · Politik

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Harun membayangkan bukan mudah untuk mengadakan sidang Parlimen secara hibrid kerana beberapa cabaran perlu dihadapi.

Katanya beberapa perincian termasuk aspek undang-undang dan prosedur perlu dipertimbangkan secara teliti, khususnya sepanjang perbahasan secara maya, kerana tidak semua tatacara diamalkan ketika persidangan bersemuka boleh dilakukan.

Beliau memetik contoh sidang Parlimen Australia di mana setiap ahlinya tidak boleh mencelah ketika perbahasan, sebaliknya perlu memberi notis 15 minit sebelum berbuat demikian.

Memetik laporan Malaysia Now, Azhar berkata bahagian yang paling penting disedari ialah ahli Parlimen Australia yang menghadiri sidang tidak mempunyai hak mengundi.

“Jadi, apabila ada yang mengatakan ia adalah satu perkara yang mudah, sebenarnya ia tidak semudah yang disangka,” katanya yang turut menjelaskan kekeliruan mengenai jumlah ahli Parlimen sidang hibrid dengan sidang secara fizikal.

“Ada yang berpendapat hanya 26 ahli Parlimen yang dibenarkan hadir secara fizikal sementara yang lain diminta untuk menyertainya secara maya,” katanya sambil menjelaskan bahawa 26 ahli Parlimen yang diwajibkan hadir secara fizikal harus memenuhi syarat kuorum.

Minggu lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Parlimen) Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata kerajaan sedang mempertimbang untuk mengadakan sidang Parlimen secara hibrid, susulan desakan beberapa pihak supaya Parlimen dibuka walaupun negara berdepan peningkatan penularan pandemik Covid-19.

Sebuah jawatankuasa khas yang turut disertai Takiyuddin, Azhar dan Yang di-Pertua Dewan Negara, Tan Sri Rais Yatim serta timbalan masing-masing juga ditubuhkan bagi mengkaji rancangan mengadakan sidang hibrid itu.

Sementara itu Azhar membalas kritikan pihak yang mendesaknya membuka semula Parlimen kerana mengabaikan prosedur dan proses serta kerangka Perlembagaan Negara.

Beliau berkata banyak gesaan dan kritikan ditujukan kepadanya kerana menganggap beliau mempunyai kuasa besar sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat.

“Nampak macam saya boleh menasihati raja dan juga perdana menteri. Semua naratif itu menunjukkan kononnya saya adalah orang yang paling berkuasa,” kata Azhar

Tidak begitu sebaliknya beliau hanya mempengerusikan Jawatankuasa Pemilihan dan Jawatankuasa Peraturan Mesyuarat yang dianggotai ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang, untuk melaksanakan sidang hibrid itu.

Walaupun sebagai pengerusi, Azhar berkata beliau tidak mempunyai hak mengundi kerana bukan ahli Parlimen dipilih melalui proses pilihan raya.

“Ia bukan keputusan saya (mengadakan sidang Parlimen). Saya bukannya boleh petik jari dan harap ia boleh berlaku. Saya hanya boleh bawa cadangan kepada jawatankuasa namun para anggotanya, ahli Parlimen yang perlu bincang,” katanya.

Berita berkaitan
Permohonan Najib ke Parlimen ditolak Jabatan Penjara, kata peguam
12 jam lalu· Isu semasa
Bukan saya tentukan calon bertanding di Arau, kata Shahidan
13 jam lalu· Politik
Patut tanya PM, kata Speaker selepas pembangkang soal isu bubar Parlimen
15 jam lalu· Politik
Usul bahas isu ekonomi dan kejatuhan ringgit ditolak Dewan Rakyat
16 jam lalu· Isu semasa
Popular
Bukan saya tentukan calon bertanding di Arau, kata Shahidan
October 3, 2022
Tajuddin sindir Zahid, kenapa tak gantung keahlian sampai mati saja?
October 3, 2022
Buat PRU-15 semasa banjir, PKR akan sumbat pemimpin UMNO masuk penjara
September 12, 2022
Pendedahan Zaharin timbul tanya, PM mengadap Agong hari ini?
October 3, 2022
Lagi Politik terkini
Zahid kata UMNO bukan parti nyamuk tak pandai urus negara
13 jam lalu · Politik
Perlu kebenaran penjara jika Najib mahu hadir ke Parlimen: Speaker
17 jam lalu · Politik
Tajuddin sindir Zahid, kenapa tak gantung keahlian sampai mati saja?
18 jam lalu · Politik
Zahid kata keputusan pecat dan gantung ahli supaya UMNO harmoni
18 jam lalu · Politik
Kalau tak semua mungkin tempat tertentu, PAS berunding kerusi dengan UMNO
18 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Najib bukan Ahli Parlimen jika pengampunan ditolak, jelas Shafee
11 jam lalu
[VIDEO] Hutang negara dalam dolar AS hanya 5 peratus, kata menteri
13 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok