Bukan kali pertama pemimpin PKR bela individu hina Agong

Iswardy Morni dalam siaran langsung di Youtube bangga dapat menghina Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Tindakan tegas perlu diambil PKR terhadap para penyokongnya yang secara terbuka menghina Yang di-Pertuan Agong kerana ia bukan kali pertama perkara tersebut berlaku, malah pereka grafik, Fahmi Reza sebelum ini juga dipertahankan Presidennya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kegagalan PKR mengawal penyokongnya daripada berterusan menghina institusi raja-raja mencerminkan kelemahan pemimpin atasan mereka seakan sengaja merelakan tindakan tersebut dilakukan, kata Ketua Bersatu, Datuk Wan Saiful Wan Jan.

“Sudah beberapa kali pemimpin PKR membela mereka yang menghina institusi raja-raja Melayu secara terbuka? Sebelum ini, Anwar Ibrahim amat lantang membela Fahmi Reza yang menghina Tuanku Permaisuri Agong. Kali ini mahu simpan Iswardy Morni pula?” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau menyifatkan PKR juga tidak tegas dalam mendisiplinkan penyokong fanatiknya sehingga berani bertindak luar batasan.

“Mana-mana parti yang setia dan menjunjung institusi raja-raja Melayu sudah pasti tidak akan teragak-agak memecat ahlinya yang berkelakuan begitu. PKR bagaimana,” soalnya.

Semalam, Iswardy yang merupakan Pengerusi Pro-Keadilan Sarawak memuat naik video secara langsung bertajuk ‘Total Lockdown: Apa Yang Kerajaan Gagal Belajar Dalam Setahun Ini’ di YouTube rasmi miliknya.

Iswardy didakwa mengeluarkan kenyataan mendakwa Seri Paduka seakan-akan tidak bertindak terhadap peningkatan kes Covid-19.

Terdahulu, Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil berkata, kenyataan Iswardy sebagai tidak mewakili pendirian parti itu kerana PKR adalah sebuah parti yang menjunjung dan mempertahankan institusi raja-raja Melayu.

Kata Fahmi, ucapan Iswardy dalam beberapa video sebelum ini pernah dibincangkan di dalam Biro Politik PKR dan keputusan telah diambil pada April lalu dengan memberi amaran keras kepadanya.

POPULAR
Gagal angkat Anwar jadi PM, PKR mula sangsi kepada Ahli Parlimen sendiriJune 12, 2021
Jajaran Harapan UMNO, PH semakin kuat bunyinya? Kata PAS JohorJune 12, 2021
Tun M patut berehat, tak perlu jadi PM lagi: HamzahJune 12, 2021
Warganet teruja lihat Jaguar mewah dibawa ‘bakal PM’ ke Istana NegaraJune 9, 2021
UMNO tetap kena terima ‘Jeneral Anwar’June 10, 2021
Kalau nak jadi PM pun tunggu tiga bulan lagi: HamzahJune 11, 2021